USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держава оплатить волинським ПТУ лише 4 професії

18 Листопада 2016 19:00
Уряд визначив перелік із 19 професій загальнодержавного значення, підготовку кадрів за якими оплатить держбюджет. З цих 19 професій на Волині готують фахівців лише за чотирма.

Професії, важливі для держави

16 листопада КМУ прийняв постанову, відповідно до якої визначені професії для професійно-технічних навчальних закладів, на які виділять кошти з держбюджету.

«Ці професії – пріоритетні для розвитку економіки країни і підготовка кадрів за ними потребують державної підтримки. Завдяки цьому рішенню ми не лише забезпечимо пріоритетні галузі кваліфікованою робочою силою, а й суттєво підтримаємо професійно-технічні навчальні заклади», - зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

На фінансування визначених професій у 2017 році Уряд планує витратити 169,6 мільйона гривень. Ці кошти мають бути включені у освітню субвенцію та передані місцевим бюджетам.
А підготовка за рештою професій, що необхідні для обслуговування місцевої інфраструктури та у комунальних господарствах, інформують у Міністерстві освіти та науки, має відбуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів залежно від регіональних потреб.

Ситуація вчора і сьогодні

За станом на 1 вересня 2016 року в українській системі професійно-технічної освіти для здобуття професій загальнодержавного значення навчається 10 тисяч 279 осіб.

Нагадаємо, у 2016 році заклади профтехосвіти передані місцевим бюджетам: ПТУ в містах обласного значення стали клопотом місцевих рад, а в інших населених пунктах – обласного бюджету.

Єдине місто, яке з початку 2016 року передбачило гроші на ПТУ, - Луцьк. На заклади, віддані під опіку обласному бюджету, депутати Волинської облради також передбачили кошти. Однак, одразу ж гостро проблема постала у містах Ковель, Володимир-Волинський та Нововолинськ, які не передбачили в своїх бюджетах на ПТУ ані копійки.

Згодом, 10 березня під стінами облради зібралися декілька десятків працівників ПТУ цих трьох міст і просили виділити їм кошти. В результаті, аби зняти напругу, з обласного бюджету цим закладам виділили 6,8 мільйона гривень як тимчасову позику з вільних залишків. Уже в травні ситуація, начебто, стабілізувалася: міські ради, зрештою, передбачили кошти на фінансування закладів, у тому числі й Нововолинського ВПУ, навколо якого точилися бурхливі суперечки. Адже заклад, хоч і зареєстрований у місті, фізично розташований у Іваничівському районі. По тому, Нововолинське ВПУ перереєстрували у районі, аби перевести його на фінансування з обласного бюджету.
Суми, необхідні для утримання закладів ПТУ розраховуються десятками мільйонів. В Міністерстві освіти і науки переконують: перекласти фінансування ПТУ на місця було ідеєю Міністерства фінансів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЗА ПЕРЕДАЧУ ФІНАНСУВАННЯ ПТУ НА МІСЦЯ І ЩО З ЦИМ РОБИТИ

Що з ПТУ буде наступного року

Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося до управління освіти і науки Волинської ОДА з приводу згаданої вище постанови КМУ. Так, у ПТУ Волині готують кадри за більш ніж сотнею професій. Але лише 4 з них серед переліку, затвердженого Урядом. Власне, кажуть фахівці, професії, вибрані Міністерством, або малочисельні за замовленням, або найдешевші, або найменш популярні.

Зокрема, на Волині готують верстатників деревообробних верстатів, живописців, верстатників широкого профілю (у тому числі й фрезерувальники) та токарів.
Загалом до місцевих ПТУ цьогоріч вступили 3 791 учень, що менше запланованого, тож в багатьох ПТНЗ восени був недобір учнів. З цієї когорти менше 200 учнів здобувають професії, визначені державою пріоритетними.

Приміром, на наступний рік у Луцькому ВПУ планують набрати 25 верстатників деревообробних верстатів та 12 живописців, у Торчинський заклад – 30, в Любомльський ПТУ цього року набрали 26 дітей на цю професію, а на наступний навчальний рік не планують, у Луцькому ВПУ № 9 хочуть набрати 28 верстатників широкого профілю, в Нововолинському цього року навчається 15 верстатників широкого профілю, а на наступний рік не запланували жодного, у Ковелі планують набрати 30 учнів на токарів.

Наразі вартість навчання одного учня ПТНЗ на рік, залежно від професії, коливається від 17 до 20 тисяч гривень. Якщо розмір мінімальної зарплати з 1 січня піднімуть, то вартість навчання одного учня в ПТУ буде ще вищою. На наступний рік держава передбачила субвенцію на ПТУ в частині здобуття середньої освіти (це близько 35-40% витрат на навчання) та на підготовку робітничих кадрів на згадані вище професії. А ось решта стане клопотом місцевих бюджетів. Причому, головне навантаження ляже на обласний бюджет, оскільки саме область з 1 січня 2017 року фінансуватиме всі ПТУ, крім тих, які розташовані в обласному центрі. У тому числі й ПТУ Ковеля, Володимира-Волинського та Нововолинська. До слова, лише Луцьку профтехосвіта коштувала цьогоріч 54 мільйони гривень.

У роз’ясненні Міністерства освіти, яке надійшло в область, йдеться про те, що у наступному році заклади профтехосвіти планують фінансувати таким чином: субвенція з державного бюджету у випадку отримання середньої освіти, у випадку державного замовлення на відповідні професії, субвенції з місцевих бюджетів у разі замовлення місцевих органів влади і фінансування з боку замовників-представників бізнесу.
До слова, в області планують реформувати ПТУ, створивши опорні училища, а решту закладів пропонують переводити в статус філій. Приміром, наступного року в області створять два професійні центри: на базі Луцького училища будівництва і архітектури та Луцького центру ПТУ. Всього, планується, що на Волині має бути декілька базових профцентрів, які б охоплювали галузі промисловості, будівництва й архітектури, сфери побуту, інфраструктури і логістики, культури і мистецтва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
де взяти гроші? Показати IP 18 Листопада 2016 20:06
З 21 листопада 2016р. в Луцькому ВПУ (попередня назва ВПУ 9) розпочинається ревізія КРУ (держфінінспекції). Шановні можновладці! Посприяйте ревізорам встановити повну суму, вкрадену при сприянні Поповича - Грушки училищними аферистами: Батовим, Некрасовою, Панькевичем, ..... (ще з десяток ділків різного "калібру"); при сприянні правоохоронців і судів поверніть цю суму на баланс училища. - Міський бюджет на декілька років буде мати значне полегшення.
Ая Показати IP 18 Листопада 2016 21:58
питаю власть імущих ХТО НАВЧАТИМЕ вибраних вами спецялістів. З історії шкільництва у світі, на першому місці було завжди навчаня педагогів. А ви що збираєтесь набирати вчителів з Польщі, Росії і Ісраіля? Сором на весь світ.
лучанин Показати IP 18 Листопада 2016 23:07
да всім реально пи...уй на вас добивайтесь самі!!!!
майбутнє за пту Показати IP 18 Листопада 2016 23:45
http://matveychev-oleg.livejournal.com/4462264.html

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus