USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До зими волинські молочарі можуть «пустити під ніж» своїх корів

17 Квітня 2014 07:00
Аграрії Волині б’ють на сполох: закупівельні ціни на молоко можуть стати нижчими від його собівартості. Виробники й заготівельники молока зустрілися в ОДА для переговорів.

Про це йшлося під час наради з питань забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку молока в облдержадміністрації сьогодні, 16-го квітня

«Є випадки нечесного ведення бізнесу переробниками: робимо аналіз молока, привозимо переробнику товар, а вони кажуть, що наші результати з похибкою, й платять менше грошей. А з тією ціною щодо закупівлі, то ми витримаємо ще влітку, бо дешевші корми, а от на зиму будемо думати, чи варто тримати корів, чи пустити їх під ніж», - розповідає директор ТзОВ «Дружба» Ковельського району Валерія Яромчук.

Закупівельна ціна на молоко знизилася з 4,5 гривні до 3,5 гривні за літр молока в сільських господарствах та з 2,8 гривні до 2,2 гривні в населення.

Переробники мотивують це підвищенням цін на паливо й зменшенням ринків збуту на сході.

«Якщо зменшується кількість продукції, яку імпортують, то повинні зменшитися об’єми закупівлі молока, втім, вони не знижуються, а знижується ціна», - каже голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт.
Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко повідомив, за січень-березень на Волині виробили понад 87 тисяч літрів молока, найбільше в Горохівському районі.
«Собівартість молока на підприємствах, які його виготовляють, становить 3-3,7 гривні, затрати в населення 2,20 – 2 гривні, не менше», - додає Юрій Горбенко.

Керівники агропромислових господарств в один голос заявляють, що переробники вступили у змову щодо цінової політики на закупівлю, мовляв так вони хочуть «під шумок» збагатитися.

«Відбувається змова переробників: от, тільки десь Росія щось зробить, то вони одразу під шумок з цінами граються, таке робили вже раніше. А корову треба ростити 5-7 років, багато витрат, треба нам оптимальну ціну. Ми працюємо, щоб зберегти роботу для людей, зберегти тваринництво в області. У нас 3,9 гривні собівартість молока. У цю складну ситуацію, яка сталася зараз в країні, давайте солідарно тримати удар, щоб цей час пройшов, і в майбутньому ми вийшли на хороші показники», - звернувся до закупівельників молока директор «Прогрес» Володимир-Волинського району Анатолій Вітрук.

Втім, переробники продукції не охоче прислухалися до фермерів й запропонували просто пережити цей складний період.

«У Хмельницькій, Вінницькій й Волинській областях ми закуповуємо молоко. Тут треба говорити про логістику. На сьогодні ціни змінюються, впливає вартість газу, пального, до того ж, ми на половину вантажені роботою, а це падає тягарем на затрати, нам сьогодні складно. Треба цей період часу просто прожити», - висловлює свою позицію директор Рожищенської філії «Молоко Терра Фуд» Олександр Снітко.
Губернатор запитав доповідача, чому ж за таких умов молоко в інших областях купують дорожче, а на Волині за нижчими цінами.

Олександр Снітко почав посміхатися й чіткої відповіді не зміг дати.

Директор ПП «Чортківмолоко» (Тернопільська область) Арам Арутюнян запевнив, що дійсно, знижувати далі ціну немає підстав.
По завершенню наради усі з чим прийшли, з тим і пішли. Спільного рішення щодо вирішення проблеми не знайшли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
саша Показати IP 17 Квітня 2014 07:13
Ага! Це вже нова влада шукає нову мульку як гроші з казни тирити!! як Клімчук забирав всі гроші на свої господарства, інші нічого немали - так теперішні думають як собі вірвати. Сільсіке господарство це одні молочники. це ціла галузь про яку треба думати в цілому...! Хоча що тут говорити - така сама банда прийшла. Це якийсь має 20 корів... вибився до влади... і хоче відразу 200 мати... А де взяти.. В казні...
Люди Показати IP 17 Квітня 2014 07:16
Геть подуріли вже!Все кругом дорожчає на 40-50%,а молоко ще дешевшає.Майже єдиний заробіток селян!ПАНОКТІКУМ!!!!!!!!!!!
до Саша Показати IP 17 Квітня 2014 07:23
100%!!!хоча закупка меншає,зате в магазинах подорожчає.Доллар росте і все таке...............От така мотивачія завжди.Загнати їх в те село на пів року на колінах просилися б назад!!!!!!!
Василь Показати IP 17 Квітня 2014 07:34
Я вважаю не варто захоплювати міліцію ,ОДА,військові частини і вивішувати прапор Індії (бо там корова священна),як це роблять жителі ДАУНБАСУ
Василь Показати IP 17 Квітня 2014 07:39
коментар було видалено
Olha Показати IP 17 Квітня 2014 10:14
Життя змушує таки вибирати Голову області на обласних виборах.І таки потрібні квоти на ввіз молока з інших регіонів на Волинь,щоб захистии свого виробника.Тобто на пляшці з молоком має бути сертифікат походження.А не все молоко до купи,як робить дистриб'ютор.Тобто волинякам потрібно відстоювати свій фірмовий знак -Волинське молоко.Потрібно,щоб кожне фермерське господарство розробило Статут свого підприємства,вказуючи заходи,які забезпечують якість молока:який корм,ветеринарний нагляд,умови вирощування корів,доїльні засоби,санітарні умови і т.д.Зі своєї сторони Обласна рада повинна розробити Положення (закони) щодо вимог до фермерьких господарств Волині.Агент сільської поліції (складова муніципальної поліції) повинен слідкувати за порядком виконання Законів,Положень Обласної ради щод села.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus