USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Експерти порадили, як не платити державі податок на нерухомість

19 Квітня 2013 18:45
Експерти на ринку нерухомості говорять про те, що в Україні відсутні ефективні механізми для реалізації закону про податок на «зайві метри», - інформує ТСН.

Як повідомив президент Асоціації професійних керуючих нерухомістю Генріх Людкевич, видатки на введення податку можуть виявитися значно більшими за отримані збори. Податок розрахований в основному на заможних, серед яких, звичайно, є і парламентарі. Як виявилось, офіційний парламентським рекордсменом за кількістю нерухомості стала народний депутат від «Батьківщини» Тетяна Донець. За 2012 рік вона задекларувала сім квартир: найменша 46,1 кв.м., найбільша – 370,7 кв.м. Вона також має будинок площею 405,6 кв. м.

Таким чином, Донець доведеться сплатити біля 12 тисячі гривень податку на нерухомість.

Крім опозиціонерки в Верховній Раді є й інші власники нерухомості. Так, народний депутат від УДАРу Ярослав Дубневич має три квартири від 17 кв.м. до 226 кв.м., а також сім будинків (площа від 15,25 кв. м. до 438,3 кв.м.). Народний депутат від ПР Антон Кіссе має у своїй власності сім квартир площею від 51,6 м.кв. до 600,17 м.кв. У позафракційного нардепа Юрія Дерев'янка є чотири квартири і чималий будинок площею в 637,9 м.кв. Загалом, у профільному міністерстві порахували, що 28 мільйонів українців мають житлову площу, яка підпадає під податок. У відомстві розраховують отримати додаткові 75 мільйонів гривень в 2013 році.

За офіційними ж прогнозами, податок на одну квартиру в середньому складе 300 гривень, на будинок – 800. Проте експерти переконані, що ці цифри значно перебільшені. Вони задаються питанням про те, чому податок береться з житла, а не з комерційної нерухомості, які і приносить значні прибутки своїм власникам. Крім того, спеціалісти вважають, що Держреєстр майнових прав на нерухоме майно ще не працює на повну, адже з 2011 року його ще не встигли доповнити. Втім, уникнути сплати податку на нерухомість можна. Зокрема, як варіант - переписати своє житло на родичів. Власники котеджів, наприклад, можуть розділити права власності з членами родини. При цьому, може раптово зменшуватися і житлова площа.

«У таких будинках за проектом основна площа займається басейнами, більярдними тощо», - зазначив Людкевич. Він також додав, що в квартирі можна створити видимість перебудови, що також дозволить ухилитися від податку. Експерти наголошують, що новий податок стосуватиметься лише 20-30% заможних українців, а суми виявляться надто малими.

Нагадаємо, з 15 квітня 2013 року Міністерство доходів і зборів почало розсилати квитанції з платежами на податок на нерухомістьфізичним особам. Оподатковуються квартири житловою площею понад 120 кв. м і будинків житловою площею понад 250 кв. м.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus