USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Куди йдуть мільйони, «видурені» з волинян за довідку про несудимість

16 Жовтня 2013 13:03
Гроші, які в Луцьку платять за безкоштовну довідку про несудимість, надходять до благодійного фонду «Провопорядок і безпека громадян». Це стало відомо в результаті дослідження, яке проводили журналісти «Четвертої влади». Журналісти вкотре довели, що гроші, які збираються в міліцейські благодійні фонди, збираються або під тиском, або через обман громадян.

Як нещодавно з’ясувалося, у Луцьку громадян змушують платити за безкоштовну довідку про несудимість (яка є абсолютно непотрібною для виготовлення закордонного паспорта) і видають це за благодійність.
ЧИТАТИ ЩЕ: З ВОЛИНЯН ДАЛІ «ДЕРУТЬ» ГРОШІ ЗА НЕПОТРІБНУ ДОВІДКУ ПРО НЕСУДИМІСТЬ
Директор благодійного фонду «Правопорядок і безпека громадян» Василь Живко надав інформацію про надходження і витрачання коштів.

Отже, у 2012 році у благодійний фонд надійшло - 3 мільйони 507 тисяч 976 гривень. Від юридичних осіб було отримано – 1 мільйон 888 тисяч 675 тисяч гривень. А від фізичних – 1 мільйон 619 тисяч 301 гривень.

У звіті зазначено, що кошти витратили на потреби органів та підрозділів УМВС України у Волинській області. Зокрема, на ремонти, придбання інвентаря, будівельних матеріалів, витрачали й на ремонтно-будівельні роботи, купівлю меблів, канцтоварів та оргтехніки, автозапчастин. Також допомагали ветеранській організації та фізичним особам. На це все витратили 3 мільйони 319 тисяч 080 грн.
За 7 місяців у 2013 році у благодійний фонд надійшло - 1 мільйон 270 тисяч 708 гривень. Зокрема, від юридичних осіб – 531 тисяча 758 гривень. Від фізичних осіб – 738 тисяч 950 гривень.

Кошти використали на потреби органів та підрозділів УМВС України у Волинській області:
- господарські витрати (поточні ремонти, придбання інвентаря, господарське обслуговування приміщень, тощо);
- придбання будівельних матеріалів, проведення ремонтно-будвельних робіт,
- придбання та обслуговування комп’ютерної техніки та спецтехніки
- Придбання автозапчастин ПММ,
- Придбання канцтоварів та оргтехніки,
- благодійна допомога фізичним особам.
- Разом використали – 1 мільйон 225 тисяч 897 гривень, 12 коп.

Директор благодійного фонду перепитав , чи журналісти мають зброю

Василь Живко запросив журналістів до свого кабінету. З’явилися до нього без попередження.
- Коли був створений благодійний фонд?
- В грудні 2001 року був створений благодійний фонд «Правопорядок і безпека громадян». Почав діяти з 2002 року. Створили благодійний фонд працівники міліції у відставці і деякі підприємці. Основна мета діяльності – надання благодійної допомоги правоохоронним органам через те, що фінансування з державного бюджету дуже обмежене і не вистачає на невідкладні потреби. Джерело надходжень – благодійні внески, спонсорська допомога. Витрачаються кошти за клопотаннями юридичних та фізичних осіб виключно на потреби правоохоронних органів, оскільки ми тут працюємо при міліції.
- Які роботи виконувались на ось ці кілька мільйонів?
- За ці роки збудували дуже багато. От приміщення церкви теж збудували за кошти фонду. Матеріали привозили... Ми знаходимося в тому будинку, де розміщена рада ветеранів, там капітальний ремонт робився за рахунок надходжень. Якщо ви у Луцьку кілька років, то бачили яке страшне було приміщення міліції ззовні. Пам’ятаєте? Воно страшне було… В минулому році центральна частина була зроблена. Цього року була зроблена внутрішня частина фасаду за рахунок тих коштів. Всередині було багато чого зроблено.
- А скільки грошей на будівництво церкви використали? І коли вона була збудована?
- Я то вже не пам’ятаю скільки, бо це давно було. Збудували церкву у 2004 році. В мене вже тих даних немає.

- Скільки у благодійному фонді працює людей?
- В фонді працює 5 чоловік. Я - керівник, головний бухгалтер, бухгалтер-касир. І ще працює одна дівчина інспектором по зв’язках… Ви про неї вже писали. Ще працює з нами викладач навчального пункту (по вивченню матеріальної частини зброї та правил поводження з нею), де ми в кабінеті з вами сидимо. Ви дозвіл на носіння зброї маєте?
- Ні, ми без зброї зараз.
- Журналістам передбачено це. Журналісти мають право на придбання травматичних засобів. Ось таких, як пістолет Форт, або Макарова (показує на стіну, де є зображення цих пістолетів – авт.) Ви журналісти, тому я й питаю. Для того, щоб отримати дозвіл, треба тут навчання проходити.

- А як у благодійному фонді збирають гроші? Скриньки десь стоять?
- Особистими контактами.
- Тобто ви телефонуєте до когось?
- Я не дзвоню. Я здаю такі листи. Я не в силі… це ж обласний фонд. Йдуть надходження з усіх районів. Якщо з юридичними особами, то ми надаємо їм такі звернення… (показує листа).
Такі листи для залучення коштів надсилає благодійний фонд:

- А з фізичними особами як?
- Ну і з фізичними особами так. Ми звертаємося через громадську приймальню.
- Коли люди виробляють довідку про відсутність судимості, то насправді в громадській приймальні вимагають гроші. Чому? Є якісь домовленості?
- Ось квитанція на 20 гривень. Тут люди пишуть заяву і просять прийняти цей внесок. Кожна особа пише заяву, що це добровільна заява.
Заява про благодійний внесок:

- Але я знаю, що 70 гривень люди платять.
- Ну хто скільки може.
- То кожен сам обирає скільки платити?
- Ну звичайно!
- А якщо людина не має змоги заплатити?
- Ну немає то й не має. Це не до мене питання.
- Без заяви мені одного разу пропонували оплатити благодійний внесок! Це було при виготовленні закордонного паспорту.
- Так не повинно бути! Має бути заява, що підтверджує волевиявлення. Я не знаю, як воно там робиться, як відбувається та кухня. Mоже вам навіть краще знайома, ніж мені. Бо до вас підходять люди і скаржаться. Я бачу тільки чисті гроші.
- Хто домовився із працівниками міліції, які видають довідку про несудимість, щоб вони збирали гроші за цю довідку? Як відбулась домовленість?
- Вони не заставляють. Ми ж мусимо шукати якісь шляхи. Звичайно, воно не повинно бути на такому потоку. І має бути заява, хто платить.
- Але ж довідка не є обов’язковою.
- Я в тій кухні не працюю, я нікого не силую. Якщо пишуть, що оплата за послуги, я воюю з ними, повертають гроші назад. Сваримось, б’ємось, щоб такого не було.
Директор журналістам: напишіть заяву, що ви нуждаєтесь і ми вам допоможемо
- А благодійна допомога фізичним особам - це кому?
- Пишуть заяви… От хворіють люди, вмирають люди, так ситуація важка… Дитина народилася, одружуються - в таких випадках надається матеріальна допомога працівникам. Ну і не тільки працівникам.
- То можуть і інші отримувати?
- Навіть ви. От напишіть заяву і доведіть, що ви нуждаєтесь. Ми це винесемо на нараду і вам допоможемо! Але якщо доведете, що ви нуждаєтесь.
- То ви на наступні запити вже будете поштою відповідати?
- Я думаю, що ви не далеко живете, прийдете і знову поговоримо. От бачите, скільки у вас виникло запитань.
Вхід до благодійного фонду:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
лучанин Показати IP 16 Жовтня 2013 13:44
Існування фондів при державних органах - це корупція. Я не думаю, що хоч один підприємець чи громадянин добровільно буде жертвувати на нашу міліцію кошти. Нехай попродають мерседеси і лексуси і за ті кошти зроблять ремонти чи що ще їм не вистачає
Ирен Показати IP 16 Жовтня 2013 14:03
А куди йдцуть кошти на утиляцію при покупці машин.Квитанції ваидають на звичаних бумажках.Знову депутати собі стоворили благодійний фонд себе ж любимим.Ото да, ото країна, амі собі видумали і гребуть з дурного бідного люду гроші.Саме головне,що їм ніхто не може нічого зробити.А,що зробиш, це не держава, а кубло бандитів в законі.Самі закони собі пишуть,самі виконують, самі порушують.Їм можна все, а НАМ НІ.
ревізор Показати IP 16 Жовтня 2013 14:34
таке враження, що міліція утримується виключно за добровільно-примусові пожертви громадян. І машини ремонтували, і церкву побудували, і фасад зробили бо був страшний. Вася, що це за категорія доцільності ремонту (страшний ззовні), хто це вирішив. І що з бюджетів не виділяють? А як вам шановні читачі це твердження: Витрачаються кошти за клопотаннями юридичних та фізичних осіб виключно на потреби правоохоронних органів, оскільки ми тут працюємо при міліції. Тобто мало того що сплатили благодійні внески то ще й клопочемо куди їх потратити? Покажіть мені хоч одне це клопотання Ржу німагу...
Ваня Показати IP 16 Жовтня 2013 15:05
Повний абсурд.Посадили якось мудака відставника і крадуть кошти по повній програмі.Ідуть вони їм в кармани.Живуть же люди,захисники закону, які самі собі пишуть ,самі порушують, самі себе вигороджують.Не країна, і руїна,люди куди ми котимося.Невже знову повертається сталінізм.Коли кучка людей знищила мільйони.
андрiй76 до Ваня Показати IP 16 Жовтня 2013 16:33
Ні,при Сталіні ці сучасні Остапи Бендери свої"благодійні,добровільно-примусові"фонди по "заготовке рогов і копыт"відкривали б десь у тайзі,між собою...років так на надцять,а при теперішній владі цим "великим комбинаторам и гигантам человеческой мысли"відкриті всі дороги,для безкарного"рекету"і обману людей...
Маня Показати IP 16 Жовтня 2013 15:07
Я вже пишу до благодійного фонду.Я нуждаюся.Пенсіонерка,мізерна пенсія,ніде не працюю.УРА!!!!!!!
кара Показати IP 16 Жовтня 2013 15:22
Корупція, якої вперто не хочуть помічати.
Лучанка Показати IP 16 Жовтня 2013 18:01
Працюю 5 років на трьох роботах, по 16 годин на добу, а на такий робочий стіл і рідкокристалічний монітор і досі не заробила. Майбути, треба шукати роботу у благодійному фонд.
Василь до Лучанка Показати IP 16 Жовтня 2013 21:08
Працювати і заробляти гроші - це речі, дуже часто, між собою не пов'язані. Що і доводить цей "благодійний фонд" та його керівник.
Дмитро Показати IP 16 Жовтня 2013 20:03
"- То кожен сам обирає скільки платити? - Ну звичайно!" - так і хочеться плюнути в обличчя. І такий безпорядок в державних органах влади(((( Про який порядок можна говорити в державі? ПОЗОР!!!
Дмитро до Дмитро Показати IP 16 Жовтня 2013 20:05
Коли я замовляв довідку, сказали сплатити 15грн і обовязково принести чек
людина вцивільному Показати IP 16 Жовтня 2013 20:50
фонд справа мутна що міліції що в медицині а живко мужик чесний та принциповий
Василь до людина вцивільному Показати IP 16 Жовтня 2013 21:09
Воно і видно, що дуже вже він чесно і принципово стриже бабло з лохів.
Бак Показати IP 16 Жовтня 2013 21:35
Ага добровільно а як же, спробуй не заплати, потім не зможеш взагалі ніякої довідки взяти, ні на авто, паспорт, зброя і. т. д. Добровольці блін.
sosho Показати IP 17 Жовтня 2013 23:23
Ото дебільна держава.А менти гребуть боболо з люду.Не заплатиш-паспорт не оформлять.Благодійники грьобані.Та ще й цей убогий Живко...Одним словом -ВАСЯ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus