USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Курс валют, ціни, комуналка: чого чекати в новому році

22 Грудня 2014 07:00
Нормалізація в державі залежатиме від адекватного держбюджету, реформ і міжнародної фінансової допомоги. Про це повідомляє «ТСН».

Де, як у Бермудському трикутнику, зникають зараз гроші українців і з якого боку чекати подорожчання ще? Який курс долара відважиться закласти в державний бюджет влада? І чи добре знає влада, як рятувати ситуацію?

Україна знову зустрічає "лихі 90-ті". На "чорному" валютному ринку один долар США вже коштує 24 гривні. Офіційно долар коштує менше 16 гривень, але за такою ціною валюту не знайдеш ні в обмінниках, ні в банках. В економістів є таке поняття – маркер. Це показник розвитку, злету чи падіння системи. Так от, курс валют – маркер. Зараз він показує, що українська гривня сильно "хворіє". Температура гривні наступного року, за обережними прогнозами, – 22 грн за долар. І такий курс можуть закласти в держбюджеті.

Експерти говорять навіть про гірший сценарій – 25 гривень за долар. А ще гірша ситуація буде, якщо Міжнародний валютний фонд не дасть Україні чергові кредити.

В уряді не бачать іншого виходу, ніж позичати у МВФ та шукати інших закордонних донорів. Вони мають перекрити фінансові потреби країни на наступний рік. Україні потрібно десь знайти щонайменше 25-26 мільярдів доларі допомоги. Із них 11-12 млрд може виділити МВФ. Ще 15 млрд поки "висять у повітрі". Падіння економіки наступного року може скласти 5%, прогнозують прискорений ріст інфляції та ріст безробіття, яке може сягнути 9-10%.

Ринок праці переживатиме ще складніші часи – вже зараз навіть у столиці на неформальних біржах влаштуватися можуть одиниці. Влада не просто не в змозі впоратися з безробіттям, але й змушена радикально врізати пільги всім верствам населення. Пенсійний вік, ймовірно, підвищать. Мінімальний дохід триматимуть на теперішньому рівні. Ще одне – вимога кредиторів країни для нашого ж врятування – підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги. Не виключено, що тарифи на холодну та гарячу воду, електрику зростуть учетверо. Зростання споживчих цін, зокрема, на продукти харчування, не зупинятиметься. Вже маємо, щонайменше плюс 25 копійок на кожній гривні. На їжу впливатиме все: від панічних настроїв людей, що здатні розмітати прилавки до вартості транспортного пального. Принаймні, на бензоколонках цінники міняють щодня. Словом, наступ на кишені українців очікують по всіх фронтах, і воєнний фронт на Донбасі - тільки посилює велику економічну загрозу.

Учора президент Петро Порошенко назвав ціну війни - один день обходиться у 100 мільйонів гривень. Єдиний порятунок – невідкладні зміни. Вже завтра, в понеділок, чекаємо реформаторського держбюджету. І якщо не буде реформ, а бюджет виявиться популістським, то країну чекає економічна катастрофа. Останній перед Новим роком тиждень буде напруженим і вирішальним. Зокрема, Україна руками прем'єр-міністра Арсенія Яценюка вже завтра планує залучити для малого та середнього бізнесу надзвичайну кредитну програму від Євросоюзу. Аби прогодувати всіх безробітних, немає грошей. Але купити вудку, аби ті прогодували себе самі, - ще можна. Уряд демонструє, що знає, як досягти успіху. Щоправда, усі прогнози твердять, що часу в нього – до весни.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
керманич Показати IP 22 Грудня 2014 07:05
Чого чекати? Та повного пі...ца, от чого!!!:(
Анонім Показати IP 22 Грудня 2014 07:19
2015 объявлен в/на Украине годом Песца.
Анонім Показати IP 22 Грудня 2014 07:46
Думайте кого на трон садить в будущем году. Тимошенко или Яроша (не думаю, что ума хватит на что-то другое). Ибо Сеня-кролик с Шоколадкиным и баптистом, по ходу, свалят по-английски, пока не повесили, куда-нибудь в СШП, читать лекции про демократию. Саакашвили-то еще не всё разъяснил тамошним тугодумам. И будете их искать с интерполом еще долго-долго. Но это уже будет другая история.
Анонім до Анонім Показати IP 22 Грудня 2014 08:13
дурак ты...
Анонім до Анонім Показати IP 22 Грудня 2014 08:18
Да я и не отрицаю. Дурак так дурак. А насчет предводителя команчей все-таки подумайте, лишним не будет.
Андрій76 до Анонім Показати IP 22 Грудня 2014 12:03
Ты смотри чтобы твой Пукин никуда не свалил со 100 млрд. народных денежек
Анонім до Андрій76 Показати IP 22 Грудня 2014 12:18
Да не вопрос. Пригляжу.
Сергій Показати IP 22 Грудня 2014 08:56
Таке враження що ми живемо за приказкою: "Чого бідний? - Бо дурний! Чого дурний? - Бо бідний" :-(
Блакитна кізонька Показати IP 22 Грудня 2014 10:29
На чому б ще зекономити...
студент Показати IP 22 Грудня 2014 11:27
Почалось... Студенты готовят бунт против "голодных реформ" Кабмина. Студенты и преподаватели вузов собираются 23 декабря провести в Киеве Всеукраинскую акцию протеста против антисоциальных решений, принятых правительством Арсения Яценюка в сфере образования. Как говорится в распространяемом в соцсетях обращении студенческого профсоюза, акция будет направлена против отмены стипендий, льготных студенческих проездных, увеличения количества студентов на одного преподавателя и других, предложенных Кабмином, мер ради экономии госбюджета.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus