USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.95

Луцький спиртзавод не приватизують, поки що

30 Січня 2015 13:40
На Луцькому спирто-горілчаному комбінаті розливатимуть горілку нової торгової марки, яку експортуватимуть до Німеччини.

Підприємство з величезними потужностями і штатом в 1,5 сотні працівників щороку працює на 1/10 своєї потужності. Що буде з виробництвом спирту та горілки на Волині - розмовляли на підприємстві.

У 2013 році Луцький СГК не працював взагалі, а в 2014 кількість відпрацьованих днів по виробництву спирту складала 33,7. За станом на 28 січня 2015 року залишки спирту складають 45,4 тисячі декалітрів, а залишків сировини немає. У 2014 році підприємство виробило 23,8 тисячі декалітрів лікеро-горілчаних виробів, що на 3 тисячі декалітрів більше, ніж 2013 року. Нині залишки лікеро-горілчаних виробів на Луцькому МПД Держпідприємства «Укрспирт» складають 2,4 декалітра.

Нагадаємо, Луцький СГК входить до структури «Укрспирту». Підприємство свою історію починає із 1946-го року. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, в серпні 2011 року луцьке підприємство приєднали до Державного підприємства «Укрспирт», оскільки «сім’я» (екс-президент і оточення) забажали зібрати спиртогорілчані комбінати в одні руки, створивши замість повноцінної юридичної особи місце провадження діяльності.
У 2012 році виготовлення спирту етилового ректифікованого на Луцькому МПД призупинили. У 2014-му році підприємство знову запустило виробництво й виготовило 5,8 тисячі декалітрів горілчаних виробів, однак реалізували лише 3,4 тисячі декалітрів. Виробництво знову припинили. У Луцькій міськраді почали бити на сполох, мовляв, «завод сплатив за 2010-й рік 62,5 мільйона гривень податків й приносив «золоті яйця» для бюджету Волинської області.

Так, депутати Луцької міськради звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо реорганізації ДП «Луцький спиртогорілчаний комбінат», аби йому повернули статус юридичної особи. Однак столична влада «заблокувала» відновлення Луцького спиртогорілчаного комбінату, про що заявив депутат Луцької міськради Сергій Сівак.

Зрештою, луцьке підприємство запрацювало: ДП «Укрспирт» відновив роботу цеху й виготовив першу партію - 300 000 пляшок об’ємом 0,5 літра та 120 000 пляшок об’ємом 0,25 літра, які доставлені до провідних торгових мереж країни. Про це ДП «Укрспирт» повідомив 17-го липня 2014 року на своєму офіційному сайті. Втім, цього ж місяця Луцький СГК знову зупинився. Пояснили це відсутністю акцизних марок.

ЧИТАТИ ЩЕ: ІСТОРІЯ ЛУЦЬКОГО СПИРТОЗАВОДУ: ЗЛЕТИ І ПАДІННЯ

Вже восени 2014 року у Волинській облдержадміністрації звітували: підприємство знову запрацювало, вже завезли сировину і подали газ. Потужності комбінату дозволяють виробляти 1350 декалітрів спирту на добу або 40 тисяч декалітрів на місяць в одну зміну. Горілки на підприємстві можуть виробляти 60 декалітрів на добу або 1,2 мільйона пляшок на місяць.

Однак, працівники кажуть, завершили виробництво спирту ще до 1 грудня. Нині ж завод спирту не виробляє, а працівники виходять на роботу за 2/3 ставки. Нині на підприємстві боргів із зарплати немає. Та працівники цьому не раді, адже виробництво спирту зупинилося і невідомо що буде далі.

Відтак, сьогодні, 30 січня, відбулася зустріч колективу з виконувачем обов’язків гендиректора ДП «Укрспирт». Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, ним став екс-кандидат у народні депутати від Луцька Роман Іванюк, самовисуванець від Блоку Петра Порошенка.

До слова, згідно з даними ДФС, нині в судах перебуває кілька справ стосовно ДП «Укрспирт». А саме підприємство боргує мільйони.

Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус під час брифінгу для регіональних ЗМІ у листопаді минулого року заявив, що про приватизацію підприємства у Кабміні говорять вже як про майже вирішене питання, а сам «Луцький СГК куплять аж бігом».

Зі слів виконувача обов’язків гендиректора ДН «Укрспирт» Романа Іванюка, про приватизацію галузі нині не говорять.
З 41 заводу галузі нині в Україні працюють 5. Днями це число має збільшитися до 7. А в березні планують, що працюватимуть 8-9 заводів, в тому числі Луцький СГК.

«Питання приватизації знято. Його вирішує ВР. А на найближчий час стоять завдання: підняти підприємство з колін, запустити нові напрямки, щоб ті підприємства, які простоюють - працювали, відкрити нові ринки збуту, відновити експорт не лише спирту, а й технічні рідини», - заявив він.

Так, з його слів, нині на підприємстві меншують заборгованість за поставлену продукцію, за енергоносії. Ведуться перемовини з Туркменістаном, Азербайджаном про експорт.

Крім того, на Луцькому СГК вже наступного тижня розпочнуть розливати горілку, вже днями піднімуть спирт із спиртосховищ. До слова, на підприємстві розливатимуть горілку нової торгової марки «Пшенична», яку експортуватимуть до Німеччини.
Керівництво ДП «Укрспирт» пообіцяло підписати з Луцьким МПД публічну угоду, згідно з якою підприємство візьме зобов’язання про постачання сировини, енергоносії та відвантаження. Колектив своєю чергою бере на себе зобов’язання впроваджувати заходи з енергозбереження і вихід продукції.
Якщо підприємство буде завантажене, а робота не буде виконуватися – підприємство зупиниться.

Наступного тижня заплановане максимальне завантаження ліній по розливу ЛГП. Другий етап – вироблення спирту на повну потужність.

Всі робочі місця, запевняє керівництво, будуть збережені, жодних скорочень не планується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
? Показати IP 30 Січня 2015 14:06
Хто такий Шмаров ?
Анонім Показати IP 30 Січня 2015 15:28
Половину місць у залі займають журналісти.
я Показати IP 31 Січня 2015 08:25
А що там вже робить той умнік Кошарук, то ж пусте місце, а брови насупив, немов щось там розбирається, горе для ОДА і людей.
Він Показати IP 31 Січня 2015 14:26
Опа, Волинські новини про Іванюка написали.... що то вже сталось????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus