USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Львівське сміття Луцьк приймав по 36 гривень за тонну

12 Липня 2016 15:26
Сміття з Грибовицького звалища, яке потайки звозили на полігон твердих побутових відходів у село Брище, що під Луцьком, приймали по тарифу 36 гривень 66 копійок за тонну. При цьому, договори, в 3 з 4 випадків, укладали з приватними фірмами.

Про це йдеться у відповіді на запит депутата Луцької міської ради Ігоря Поліщука, яке потрапило у розпорядження Інформаційного агентства Волинські Новини.

А як розповіли працівники полігону, привезене сміття було старим та перегнилим - ймовірно, довго пролежало в землі.

Нагадаємо, 30 травня на території Грибовицького полігону твердих побутових відходів, що на Львівщині, спалахнула пожежа. Після завершення стався зсув сміття, під який потрапило троє рятувальників. Їх на сміттєзвалищі завалило відходами з висоти 90 метрів, травми виявилися несумісними з життям. Міського голову Львова Андрія Садового родичі та друзі не пустили віддати шану загиблим на Грибовицькому сміттєзвалищі рятувальникам.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ПОЛІТИЧНЕ МАЙБУТНЄ САДОВОГО МОЖЕ «ПОТОНУТИ» У СМІТТІ

Тим часом, сміття, яке збирають на вулицях Львова, після Грибовицької трагедії вивозили у різні місця по всій Україні, в тому числі, самоскиди були й на Волині – на луцькому полігоні твердих побутових відходів.

Депутат Поліщук поцікавився, хто укладав угоди на вивіз сміття, та скільки платили за тонну прийнятих відходів. У відповіді за підписом міського голови Миколи Романюка йдеться про те, що рішення перевозити львівське сміття під Луцьк мери двох міст приймали одноосібно:

«Вивіз відходів з міста Львова на полігон в селі Брище Луцького району проводили за погодженням міських голів Луцька та Львова».



Відтак, рішення не лише не погодили з громадою, але й не вносили на розгляд сесії чи виконкому. Ба більше – про сам факт вивезення сміття лучани дізнались не з оголошення на сайті міськради, а з повідомлень у ЗМІ. Насторожує і той факт, що вантажівки зі сміттям курсували на Брище в темну пору доби.

До слова, на оборудках зі «сміттєвим трансфером» місто заробило 27 тисяч гривень. З однієї сторони, звучить доволі позитивно. Хоча, якщо прорахувати вартість тони прийнятого сміття, то ціна є вкрай низькою – 36 гривень 66 копійок.

У коментарі виданню головний економіст «Луцькспецкомунтрансу» Ольга Казмірчук зазначила, що тариф цей – стандартний. Мовляв, стільки ж платять бюджетні організації та населення за тонну прийнятого сміття. Також зазначила, що львів’яни платили тільки за захоронення твердих побутових відходів – транспортних послуг «Луцькспецкомунтранс» не надавав.



Цікавим є той факт, що самі договори в 3 з 4 випадків підписані не між міськими радами, спеціалізованим комунальним підприємством чи профільним департаментом, а з приватними фірмами. Замовником у цьому випадку виступали товариство з обмеженою відповідальністю «Спецавтотранс-Львів», ТзОВ «Санком-Львів», ТОВ «АВЕ Львів» та комунальне підприємство «Транспорта фірма «Львівспецкомунтранс».

Не в захваті від таємного перевезення і місцеві мешканці. Працівниця сміттєсортувальної лінії, яка назвалась пані Світланою, розповіла, що сміття возили лише вночі. До того ж, це були відходи, які вже довгий час лежали в землі. Тому, фактично, в Брище частинами перевозили Грибовицьке сміттєзвалище.



«Наші хлопці бульдозерами те все трамбували. І це було не сміття, яке просто збирають в місті. А гнилі відходи, видно було, що воно вже довго лежало в землі».

Жінка зазначає, що місцеві мешканці, коли дізнались про те, що в їх село звозять сміття зі Львова, обурились. Мовляв, вони і так страждають через забруднення ґрунтових вод через роботу сміттєзвалища. А тепер змушені ще й труїтися сміттям з іншої області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
123444 Показати IP 12 Липня 2016 15:30
Садовий нормально Романюку відсипав за таку комбінацію.
Капець Показати IP 12 Липня 2016 16:01
Ще нам тільки львівського сміття бракувало!
321 Показати IP 12 Липня 2016 16:12
на те і добрий сусід, щоб допомогти у скрутну хвилину - українці кажуть ,шо сусід більше ніж родич .
1212 до 321 Показати IP 12 Липня 2016 16:49
Яка скрутна хвилина. Те, що Садовий забив на проблему і замість того, щоб наводити лад у місті розказував про те, як космічні кораблі бороздят большой театр - це скрутна хвилина?
Хлоп до 321 Показати IP 12 Липня 2016 17:13
Щоб сусід сусіду в Україні допоміг?:)) Він ще й штовкне, щоб той зовсім звалився...бо українці!
До хлоп до Хлоп Показати IP 12 Липня 2016 18:17
Ти не хлоп-ти холоп!
коля до Хлоп Показати IP 12 Липня 2016 20:28
не муч пальці, малограмотний полішук
Виталий Показати IP 13 Липня 2016 01:56
Я з Варшавы можу прывесты 500 гр
111 Показати IP 13 Липня 2016 10:31
Сміття і зараз возять, так само вночі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus