USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Малому та середньому бізнесу Волині відкривають «вікно у Європу»

28 Квітня 2015 18:00
Експерти рекомендують волинянам орієнтуватися на європейський ринок. Вони наголошують, що перспективи ринку ЄС тішать бізнесменів та стимулюють розпочинати свою справу. Та, попри велике бажання створити принципово новий продукт або ж удосконалити уже існуючий, підприємці зіштовхуються із певними ризиками – психологічний бар’єр, конкуренто і експортоспроможність та багато іншого. Як подолати страхи «першої справи», з ким «дружити», куди інвестувати та що необхідно, аби від обраного бізнесу було тепло в душі та тісно у гаманці, розповідає для наших краян бізнес-консультант, експерт у торговій секції Представництва Європейського Союзу в Україні (2010-2013 роки), автор «Базового посібника з інтернаціоналізації бізнесу та виходу на ринки ЄС», викладач курсу з експорту Києво-Могилянської бізнес-школи Олег Мирошніченко.

ЄДИНИЙ РИНОК ЄС VS РИНОК РФ

Щодо ринків Європейського союзу і Російської Федерації Олег Мирошніченко переконує, що все-таки зона ЄС має величезну перевагу. Приміром, кількість споживачів західного ринку сягає понад 500 мільйонів, а Росії – не перевищує і 140 мільйонів.

Також пан Мирошніченко наводить переконливі факти на рахунок географічно розподіленої, високої європейської купівельної спроможності і низької, сконцентрованої лише у Москві та Санкт-Петербурзі, нерозгалуженої російської купівельної спроможності. Різниця, так би мовити, - на обличчя.

«Правова визначеність Європи - висока, а РФ - низька, окріми того, є чимала залежність від політики. Високий рівень розвитку інфраструктури, бізнес-культура, результат виходу на ринок – усі ці показники ЄС тримає на високому рівні, на відміну від Росії», - розповідає Мирошніченко.
На питання, «чи може малий і середній бізнес бути успішним експортером?» киянин із упевненістю відповідає, що завжди була поширена думка, мовляв, експортоспроможними є лише великі за розміром компанії. Як наслідок, багато керівників вважають, що їх фірми - «занадто малі» і ніколи не вивчають можливостей експорту. Натомість, у Сполучених Штатах Америки майже 97% експортерів є саме представниками малого та середнього бізнесу.

Олег Мирошніченко перераховує реальні чинники експортоздатності:

1. якість;
2. конкурентна ціна;
3. постійна наявність продукції для експорту;
4. рівень інновативності;
5. ступінь орієнтованості на споживача;
6. гарантійне та післяпродажне обслуговування.

ПСИХОЛОГІЧНА ГОТОВНІСТЬ

Угода про асоціацію набула чинності 1 листопада 2014 року, а норми щодо зони вільної торгівлі з ЄС почнуть діяти вже у 2016 році.

Варто знати, що торгівля з Російською Федерацією є ризикованою і непередбачуваною в силу дії військово-політичних чинників. Окрім того, не потрібно надіятися на те, що «за вуха» вас потягнуть у ринок ЄС, адже Уряд не має значних ресурсів для допомоги у виведенні бізнесу на зовнішні ринки. Втім, вітатиме успіхи бізнесу у нарощуванні експорту.

«Перш за все, необхідно психологічно налаштуватися і зробити вольове зусилля для виходу за межі звичного середовища. Також варто розглянути ситуацію, що склалася, як таку, що відкриває безліч можливостей та перспектив для розвитку. Не намагайтеся відгородитися від нових обставин. Будучи налаштованими на шанси та можливості, західні підприємці позитивно оцінюють ризики і шукають в них нові перспективи для зростання бізнесу. Із них треба брати приклад», - каже спеціаліст.

Не мало важливим фактором Мирошніченко називає і нову якість ведення бізнесу, в якій відкритість до співпраці та кооперації є на порядок вищою, ніж раніше. А також чутливість до нових тенденцій і культивація високого рівня підприємницьких амбіцій.

Фахівець наголошує, що є кілька мотиваційні факторів до експорту, які необхідно враховувати. Це довготермінова експансія, зростання конкурентоспроможності, імідж, продуктивність, якість і, насамкінець, нові технології.

РОЗРОБКА ЕКСПОРТНОГО ПЛАНУ

«Важливо пам’ятати, що експортному прибутку передує кількарічний процес копіткої праці і зусиль. У такому разі правильно сформульований експортний план забезпечить чітке розуміння довготермінових експортних цілей та засобів досягнення мети. Формулювання експортної стратегії, базованої на добрій поінформованості та належній оцінці, збільшує шанси на те, що оберуться найкращі опції, ресурси використовуватимуться ефективно, а зусилля приведуть до успіху. План включає конкретні цілі, визначає часовий розклад для їх досягнення і етапи роботи, щоб можна було вимірювати ступінь успіху та мотивувати персонал», - веде далі економіст.

Задля правильної підготовки плану він радить ознайомитися із експортною статистикою, яка є у базах «Export Helpdesk» або «Trade Map».

АНАЛІЗ РИНКУ

«Визначте потенційне поле роботи - від п’яти до десяти швидкоростучих ринків для товарів у вашому експортному кошику, потім - визначте обсяг і тенденцію у перспективі від 5 до10 років» - радить експерт.

На його думку, важливо врахувати такі фактори:

1. фактори ризику, що можуть вплинути на попит;
2. стабільність зростання ринку протягом останніх кількох років;
3. зміни у виборі товару (у споживчому виборі);
4. сезонні зміни.

Важливо також визначити ринки, що розвиваються та звернути особливу увагу на ті, що лише формуються.

ЕКСПОРТ ТОВАРІВ

Олег Мирошніченко розповідає, що існує два методи експорту товарів. Це - прямий експортний продаж, коли виробник має справу напряму з іноземним покупцем і непрямий - експортний посередник бере на себе відповідальність за знаходження закордонного покупця, відправку товарів і отримання оплати.

«Для того, аби визначитися, що вам потрібно й більше підходить саме для вашого бізнесу, потрібно врахувати обсяг ресурсів, які ваша компанія готова затратити на роботу в міжнародному маркетингу.

Якщо обрати непрямий експорт, то ви матимете певні переваги. Це дозволить продовжувати концентруватись на вашому внутрішньому бізнесі. Покладає на вас обмежену відповідальність за проблеми з маркетингом продукції, адже завжди є хтось інший, на кого можна це перекласти. У процесі непрямого експорту ви навчаєтесь міжнародному маркетингу. Плюс - це дає можливість протестувати ваш експортний потенціал, а в окремих випадках ваш агент на цільовому ринку може відповідати за технічні питання та надавати необхідну підтримку продукції», - ділиться досвідом спеціаліст.

У порівнянні із прямим експортом, каже Мирошніченко, виникають й певні недоліки. Через непрямий експорт є ймовірність отримати нижчі прибутки і втратити контроль над закордонним продажем, а ще можливість, так би мовити, «пролетіти» і набратися повно конкурентів.

ПОШУК ТОРГОВОГО ПОСЕРЕДНИКА

«Для пошуку в європейському бізнес-середовищі можна скористатись електронними ресурсами (онлайн-сервіс «Europages», соціальна ділова мережа «LinkedIn»), чи знайти партнера під час закордонної ділової подорожі. Також достатньо ефективною є участь в торгових виставкових заходах міжнародного класу. Але, обираючи партнера-посередника просто життєво необхідно зважити на час його роботи, кількість співробітників, спеціалізацію товарів, країни-експортери, статус та історію, методи введення нових товарів на територію продажу, торгові та банківські рекомендації.

Визначивши для себе потенційних торгових посередників необхідно проконсультуватися додатково у місцевій торговій асоціації, торговій палаті, транспортних експедиторів та експертів з питань логістики, аби не потрапити на шахрая», - продовжує співрозмовник.

Коли уся ця інформація - зібрана, фахівець радить поставити новому партнеру низку запитань, які допоможуть впевнитися у правильності вибору. Приміром, «як ви оцінюєте ринковий потенціал мого товару?», «на скільки доцільно було б його позиціонувати?», «скільки одиниць реально продати?» та «які методи ви застосовуватимете?».

БІЗНЕСМЕНИ ТА СПОЖИВАЧІ ЄВРОПИ: ЯКІ ВОНИ?


Щодо особливостей європейського споживача, то Мирошніченко зауважує, що загальні очікування європейського споживача стосуються сфер обслуговування, ціноутворення, якості та конкуренції.

«Багато хто описує Європу, як ринок, що високо цінує швидкість постачання та надійність, технічну підтримку, адаптовані під клієнта товари та обслуговування після продажу. Європейці очікують, що товари будуть служити довго, й серйозно ставляться до обіцянок виробника. Поняття «гарантія», наприклад у США, означає, що коли товар вийде з ладу, то він буде одразу ж відремонтований. Поняття «гарантія» в Європі має на увазі практично марку якості, яка гарантує, що товар надійно працюватиме», - додає він.

Олег Мирошніченко вважає, що українські компанії занадто «вертикальні» - у співробітників мало автономії в ухваленні рішень у рамках їхньої компетенції. Це спричиняє потребу постійно уточнювати в керівника, чи можна зробити те чи те. Такий хід речей ускладнює ведення бізнесу і викликає нерозуміння з боку європейських партнерів. І далеко не всі українські компанії мають звичку працювати в рамках правового поля. Це може шокувати західного партнера і серйозно знизити шанси на успішну співпрацю в майбутньому. Підприємець, що одразу пропонує сумнівні, з точки зору закону, кроки виглядає щонайменше несерйозно.

«Треба вміти зацікавити європейського партнера. Для цього недостатньо сказати, що у вас є людський чи інший ресурс. Пам’ятайте, що в західних бізнесменів є великий вибір країн та компаній для співпраці. Нині український ринок не надто привабливий через низьку купівельну спроможність споживачів та значні ризики. Тому необхідно ретельно готуватись, щоб гідно представити свій фаховий рівень та професійність!», - підсумував фахівець.

ДОПОМОГА
Зауважимо, побувати на семінарі-практикумі «Експорт до ЄС: процес, філософія, можливості» Олега Мирошніченка, а також задати запитання можна буде 29 квітня о 10:00 у Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
не пацик Показати IP 28 Квітня 2015 19:07
в гараджу
Артур Показати IP 28 Квітня 2015 19:27
Велике дякую автору за інформацію і дуже гарну статтю. Обов*язково схожу на семінар!
Анонім Показати IP 28 Квітня 2015 20:19
"Приміром, кількість споживачів західного ринку сягає понад 500 мільйонів, а Росії – не перевищує і 140 мільйонів" А кількість споживачив в Китаї - усьго 20% усіх мешканців земної кулі. Тому не краще було би орієнтуватися на Китай чим на Європу? Звісно, якщо автори статті та ведучий семінару кажуть те, що думають.
Олег до Анонім Показати IP 30 Квітня 2015 10:07
Китай далеко, ЄС близько. Ваші витрати на гарантійне обслуговування товару в Китаї можуть стати надмірними у порівнянні з близьким ринком ЄС. В Китаї ви зіштовхнетесь з іншими ризиками ведення бізнесу (здирництвом, невиконанням зобов'язань), яких набагато менше у ЄС. Кількість населення - це далеко не повний перелік факторів привабливості ринку. Де працювати - вирішувати вам.
Лучанин Показати IP 28 Квітня 2015 20:31
Оці студіки з розумними очима і є малий та середній бізнес, якому відкривали двері ?! ;)
Анонім до Лучанин Показати IP 28 Квітня 2015 20:43
Они и являются малым бизнесом, зарабатывающим на лохах, их слушающих и, естественно, оплачивающих их семинары.
Хлоп до Анонім Показати IP 28 Квітня 2015 23:10
:))) Замечательно!!!
Кравчучки Показати IP 28 Квітня 2015 20:51
в руки рюкзак на спину и уперед в европу гвозди и утюги продавать как в 90х.больше ничего не светит
Andrij до Кравчучки Показати IP 29 Квітня 2015 01:14
Ne znaesh to ne piz....u Metaloprokat ta trybu, zerno ta mjaso-molo4na prodykzija, tovaru legkoj promuslovosti e dovoli jakisni i deshevi a otze konkyrentnospromozni na evropejskomy runky.... proponyjy svoji poslygu v jakosti eksportnogo poserednuka v Germany, Holland, Belgium a takoz Switzeland.
Олег до Кравчучки Показати IP 30 Квітня 2015 10:11
Иди уже домой - в паРашу. Твой убогий троллинг погоды здесь не сделает. Я не буду тебе доказывать, какая часть Виндоус сделана украинскими программистами, какая часть мирового рынка подсолнечного масла принадлежит нам и многое другое. Тебе оно не нужно. Твое задание - сидеть и пи...ть - своеобразная служба кремлевской дебильной мозгопромывки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus