USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині хочуть легалізувати видобуток «сонячного каменю»

20 Жовтня 2014 11:22
У Волинській ОДА «поклали око» на поклади бурштину. Видобуток «сонячного каменю» хочуть перевести в легальний спосіб заробітку на потреби волинського бюджету.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика сьогодні, 20 жовтня.

Нагадаємо, незаконний видобуток бурштину на Волині – головний біль екологів та правоохоронців. «Сонячний камінь» в області нелегально видобувають уже більше 10 років. У червні це питання розглядалося під час міжвідомчої наради у прокуратурі області.

«Держекоінспекція, Держсільгоспінспекція і Державна лісова охорона інформацією про площі порушених земель, в тому числі лісового фонду, не мають, а тому на порушення не реагують взагалі. Водночас, волинський бурштин незаконно вивозиться за кордон. Лише у травні цього року двоє жителів Луцького району намагались вивезти по три з половиною кілограма обробленого каменю загальною вартістю майже 40 тисяч гривень», – зазначав тодішній прокурор області Анатолій Коцура.

Керівник обласного управління МВС Петро Шпига, своєю чергою, розповідав, що в схемі незаконного видобутку бурштину на Волині задіяні як представники правоохоронних органів, так і місцевої влади, ще й мешканці сусідньої – Рівненської області. Уся робота дуже добре налагоджена і злочинці мають покровителів, як і серед владців, так і правоохоронців. Злочини скоюються на території трьох сільських рад – Лісовської, Вовчицької та Чорторийської.

Відтак, аби покласти край чорному видобутку бурштину й почати заробляти гроші на потреби громади, у області розробляють програму «Волиньбурштин», заявив очільник ОДА Володимир Гунчик.

З його слів, до реалізації програми залучатимуть громади, адже саме вони зазвичай є власником землі, де є поклади бурштину. Водночас, уже розробляють схему залучення інвесторів для цього проекту, та розглядають можливість залучення державних і обласних бюджетних коштів. Також у рамках програми планується проводити додаткові розвідувальні роботи. До слова, уже визначені основні місця родовищ.

Все це має скласти обласну комунальну програму, накшталт прийнятих програм по «Волиньторфу» та «Волиньвугіллю».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Будь Показати IP 20 Жовтня 2014 15:00
Будь ласка, карту основних місць родовищ бурштину надрукуйте

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus