USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

На Волині шукають підприємця для співпраці з музеєм-скансеном

13 Березня 2016 17:43
Туризм – галузь, яка в світі стає бюджетоутворюючою для цілих країн. У цьому напрямку величезний потенціал має і Волинь. Зокрема, перший в Україні музей-скансен виник саме в Лесиному краї, де діє унікальна виставка, і де хочуть звести Волинську Січ. Аби ці наміри успішно реалізувати, керівника музею націлюють на західний орієнтир із європейськими грантодавцями.

Нагадаємо, під час особистого прийому громадян головою Волинської обласної ради Ігоря Палиці, звернувся директор та засновник музею історії сільського господарства Волині під відкритим небом у Рокинях Олександр Середюк. Він наголосив,що в індустрії туризму Волинь має всі резерви для того, аби стати українською Меккою.

ПЕРШИЙ СКАНСЕН В УКРАЇНІ СТВОРИЛИ САМЕ НА ВОЛИНІ

Як розповів директор музею-скансен Олександр Середюк, він започаткував музей, продавши власний автомобіль, та боронив територію у «лихі» 90-ті від рекетирів.
«В Україні перший скансен створили саме на Волині. У такі місця люди їдуть, ховаючись від урбанізації, переодягаються у старовинні строї, для приготування традиційної національної їжі, працювати знаряддями, які використовували сотні років тому, тощо. Відмінність нашого музею від багатьох інших у тому, що в нас можна не лише оглядати об’єкти, а й всього торкатися, заходити в хату й самостійно готувати вареники чи куліш у печі, гарцювати на конику, косити.

Музей я почав створювати 30 років тому. Так започаткував музей історії сільського господарства Волині. І вже в 1983-му установі присвоїли почесне звання «Народний музей», а в 1989 році я заснував експозицію просто неба «Козацький зимівник» на території Рокинівського дендропарку. Так виник цілий етнографічний комплекс на березі рокинівського ставка.

Спочатку допомагала дослідна станція, меценати, але в 90-ті «лихі» роки підтримки не було, кожен був за себе. Так, я започаткував свій бізнес, продавши власну машину, а гроші вклав у статутний фонд музею і утримував його сам. Таким чином він зберігся і до нині, хоча мені тут влаштовували і підпали, бо в 90-х роках були рекетири», - розповідає Середюк.
Щороку музей відвідує близько 10 тисяч людей, і музей заробляє завдяки продажу квитків та проведенню екскурсій близько 100 тисяч гривень. Переважна більшість гостей – волиняни, а також приїжджі з різних куточків України й Криму.

Олександр Середюк розповів, що гроші вкладає у розбудову музею, реставрацію та створення нової експозиції. Зокрема, пан Олександр привозить з глибокого полісся покинуті будиночки, фактично, рятуючи давні пам’ятки народної архітектури.

«Проблем у нас дуже багато. Для прикладу, приїжджає інспекція праці і каже, що сторожі у нас перепрацьовують, бо на таку площу має бути 8 охоронців, а у нас лише троє. Також має бути 5 прибиральниць з наглядачами, а в нас лише двоє. Так, пишуть приписи, штрафують і ми віддаємо свої гроші. Хоча, по-суті, ми набираємо сюди працювати людей ентузіастів, які виконують роботу за двох-трьох осіб», - пояснює директор музею.

ПЕРШІ КРОКИ ЩОДО ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ

Зауважимо, що музей є комунальною власністю і отримує значну фінансову підтримку з волинської казни. А для того, аби залучати додаткове фінансування, інвестиції, розповідає Олександр Середюк, він пройшов курси із написання проектів і вже з десяток подав в облраду.

«Ми підрахували, що для успішного розвитку нам потрібно 1.8 мільйона гривень. Цю суму облрада не змогла виділити, втім, вона нас дотує й виділила 0.5 мільйона гривень, за що дуже дякую.

Результатом нашої плідної роботи є те, що наш музей нещодавно визнали об’єктом міжнародного туристичного маршруту. Ми бачимо, що на туризмі у світі існують цілі країни. Тому потрібно й нашу область піднімати в цій галузі. Звісно, для цього потрібне капіталовкладення.

Відповідно, я пройшов навчання, як писати проекти, і цього року вже 12 написав і направив у обласну раду», - каже пан Середюк.
Та додає, що окрім встановлення етнобудівель, хоче будувати «Волинську Січ». Для цього Олександр Середюк уже взяв в оренду на 49 років 1.5 гектара землі.

«Це буде центром національно-патріотичного виховання. Там будуть курені, по-козацькому житимуть за тамтешніми правилами, вивчатимуть козацьке бойове мистецтво, проходитимуть різноманітні фестивалі, тощо. Усі ці давні звичаї українців ми будемо відтворювати», - наголосив Олександр Середюк.

ПЕРСПЕКТВИА РОЗВИТКУ – ЄВРОГРАНТИ Й РОБОТА НА САМООКУПНІСТЬ

Музей відвідав голова обласної організації політичної партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» Вячеслав Рубльов, який, вивчивши стан справ, рекомендував запозичити позитивний досвід поляків.

«Це один із найвідвідуваніших музеїв Волині й окупність його повинна збільшуватися. А для цього потрібно сформувати чіткий бізнес-план для подальшого розвитку музейної справи. Більше того, вас щорічно дотує обласна рада, бо цей музей на 51% є комунальною власністю. Раніше держава могла дозволити собі фінансувати музеї. Сьогодні складне економічне становище «сковує руки». Тому такий музей, який розташований неподалік від Луцька, повинен самостійно заробляти гроші. А вкладаючи кошти, потрібно прогнозувати ефект.

Щодо проектної діяльності, то це дуже добре, що ви готуєте їх і надсилаєте в обласну раду. Втім, це мікро-гранти. Вам варто націлюватися на європейських грантодавців. Нагадаю, коли була перебудова у Польщі, то поляки активно писали якісні проекти й вигравали європейські гранти, як наслідок – зробили значний ривок уперед. Це стосується як музейної справи, так і економіки загалом», - повідомив Рубльов.
Вячеслав Рубльов наголосив, що сьогодні ми повинні запроваджувати такі проекти у Волинській області.

«Як каже голова обласної ради Ігор Палиця, ми маємо стати прикладом для всієї України, як потрібно господарювати і як розвивати свій край. А для цього важливо перебудувати свою свідомість і самим заробляти кошти», - наголосив Рубльов.

Також депутат домовився із директором музею, що чекатиме від нього пропозиції та спільно шукатимуть підприємця, аби він тут працював впродовж року та надавав послуги з харчування, відраховуючи з прибутку 20%-25%.

Зауважимо, що вартість квитка для дітей – 5 гривень, для дорослих – 10 гривень. Також тут організовують і святкування днів народжень: вартість для однієї людини за вхід, куліш і вареники – 50 гривень, орендну плату за будиночок не треба вносити. Також тут організовують весілля в давніх традиціях за автентичним сценарієм. Сценарій готують безплатно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Іра Показати IP 13 Березня 2016 21:57
Це чудове місце для відпочинку!
ЛІСІВНИК Показати IP 13 Березня 2016 22:24
ДАРИ ЛІСУ, ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ ШИШКИ ТА НАСІННЯ - ЦЕ В ПЕРШУ ЧЕРГУ БЕЗЦІННИЙ ДАР ПРИРОДИ КИСЕНЬ ЯКИМ МИ ДИХАЄМО, БЕЗЛІЧ ЯГІД, ЛІКАРСЬКИХ ТРАВ, ГРИБІВ, ТВАРИННИЙ СВІТ, ДЕРЕВИНА. ШИШКИ І НАСІННЯ ЦЕ ДАРИ ДЛЯ БІЛКИ, ХОМЯЧКА, МИШКИ, А ВЗАГАЛІ ДЛЯ ЦИВІЛІЗОВАНОГО СУСПІЛЬСТВА ЦЕ РЕПРОДУКТИВНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ЛІСІВ.
LUBITEL PRIRODI Показати IP 14 Березня 2016 11:06
OCEN KRASIWOE MESTO!!! JA ZIWU ZA GRANIZEJ I W MOI WIZIT W LUTSK , NAS RODNJA WOZILA TUDA NA EKSKURSIU.
музей Показати IP 14 Березня 2016 11:29
"пан Олександр привозить з глибокого полісся покинуті будиночки, фактично, рятуючи давні пам’ятки народної архітектури" І коли останній раз привозили будиночка? Років 25 тому?
чогось-то Показати IP 15 Березня 2016 12:19
самі рокинівці не в захваті від того музею, як і селищна рада. Старий її склад Середюка не влаштовував, і новий також йому не до вподоби.Багато він не договорює, не все там чесно. Що їжу туристам приносять музейні працівники з дому в клітчастих сумках і там підігрівають (а не готують) - факт перевірений. Ну і ціни за вхід - 10грн., за 2 ложки куліша і 5 вареників ( 50 грн.) розрахований не на бідних екскурсантів. Того й проблема з відвідувачами. екскурсія для 40 чол. обійшлась дуже дорого.
С.О.М. до чогось-то Показати IP 15 Березня 2016 23:49
Ні, друже, не 25р. тому, а лише 2 роки, з с.Теклине, Кам.-Каширського р-ну. Хата унікальна, хата з двірцем, сер.Х1Хст. Непогано навіть збережена, хоч потребує 25-30% заміни великих брусів тощо. А у 2012 року була установлена і реставрована хата з Шацького р-ну із с.Острів"я, Хата з 1804 року, одна з найстаріших архітектурних об"єктів в Україні. На це держава кошти не виділяє. Ми самі, своїми силами і коштами відновлюємо такі унікальні споруди. Але і ентузіазму настає колись кінець. Запрошуємо спеціалістів - теслярів, столярів для установки і реставрації хати. Перевага надається чоловікам без шкідливих звичок. Оплата по домовленості, в межах розумного. Щодо рокинців. Бувша головиха с.р. тільки те і робила, що інтригами натравлювала людей проти музею, пишучи "телеги" в правоохороні органи, фінансуючи адвокатів на суди проти музею, бо директор вів боротьбу за ставки для громадського користування. А куліш і вареники готують у скансені, на плиті літньої кухні і подають свіжими та гарячими. Всі задоволені і ще ні в кого не було поносу. Дві Книги подяк списано відвідувачами. Краще менше заздрили, а більше допомагали музею, вийшли на толоку по прибираню і чистці парку, хоч один раз в рік.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus