USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

«Нафтогаз України» незаконно експортує газ, - Газпром

25 Квітня 2013 16:46
Про початок розслідування реекспорту газу з Європи в Україну офіційно оголосили у російському «Газпромі».

Завдяки цим доставкам, Україна значно зменшує закупівлю палива у Росії. Але у «Газпромі» вважають, що «Нафтогаз» незаконно купує транзитний російський газ. У Міненерго наполягають на тому, що Україна не порушує законодавство, і рекомендують розбиратися із постачальниками, зокрема, з німецькою RWE. Остання, своєю чергою, заявила, що діє у повній відповідності з європейським законодавством, - пише «Комерсант-Україна».

Офіційний представник ОАО «Газпром» Сергій Купріянов заявив, що монополія вирішила почати перевірку законності реекспорту російського газу в Україну німецькою компанією RWE. Він зазначив, що фізичний реверс з Європи в Україну просто неможливий, адже окремого газопроводу немає. «Ми впевнені, що серйозні європейські компанії не будуть брати участь у сумнівних газових угодах з Україною, у яких використовується газпромівський газ, який «Нафтогазу» не належить», - додав Купріянов.

Джерело видання «Комерсант Україна» пояснило, що газ справді проходить через газовимірювальну станцію на українсько-угорському кордоні, формально її пересікає та повертається назад. «Але газовимірювальна станція на кордоні України не є точкою здачі газу згідно з контрактом «Газпрому» та RWE, тому сировина в цей момент все ще належить «Газпрому». Таким чином, RWE и НАК «Нафтогаз України» виконують свопові операції. А їх необхідно узгоджувати з «Газпромом», чого не зробили», - пояснило джерело у монополії. На його думку, відповідальність за це повинні нести як «Нафтогаз», так і RWE.

Своєю чергою, джерело у департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості українського Міненерго заявило, що «Нафтогаз» не порушує законодавство. «У нас є договір з RWE, і ми купуємо газ у цієї компанії з митної території Угорщини та Польщі. Тому з нашої сторони все законно. Якщо ж у «Газпрому» є претензії, він може розбиратися в суді з RWE»,— зазначив він.
У RWE кажуть, що доставки газу Україні – повністю законні. «Газ, який RWE почала доправляти «Нафтогазу» 1 листопада 2012 року згідно з договором купівлі та доставки газу від 8 травня 2012 року, беруть з наших європейських запасів, із різних джерел. Якогось персонального постачальника для цих доставок немає. Оскільки такі доставки відповідають нормам, ціни ми не відкриваємо», - заявили у московському представництві компанії.
Так, «Нафтогаз» розпочав купувати газ у німецької компанії, оскільки остання має можливість купувати його у Росії дешевше. Навіть з урахуванням транспортних витрат, газ, куплений у RWE, обходиться Україні у 380-390 доларів за тисячу кубометрів, а російський – у 406 доларів. При цьому «Нафтогаз» продовжує зменшувати об’єми закупівлі палива у Росії.

Так, за словами голови Міненерго Едуарда Ставицького, проект балансу на 2013 рік передбачає добуток природного газу у розмірі 23 мільярди кубометрів за результатами року, а загальний баланс газу (імпорт, власний видобуток та відбір із підземних підземних сховищ) становитиме приблизно 60 мільярдів кубометрів.
Ставицький уточнив, що у Міненерго до кінця не допрацювали баланс газу на 2013 рік, тому мають намір розглянути його тільки у понеділок.

Джерело «Комерсант Україна» у Міненерго повідомило, що імпорт газу в країну,згідно з балансом, повинен становити 72 мільярди кубометрів. При тому об’єм імпорту від Ostchem Дмитра Фірташа ще остаточно не затверджений, і може сягнути 8,1-10,5 мільярда кубометрів за результатами року. Ще приблизно 5 мільярдів кубометрів «Нафтогаз» планує купити у RWE. Приблизно 1 мільярд кубометрів до кінця року може імпортувати компанія LLC Ukranien Oil-Gas Compani, що входить у групу ВЕТЭК Сергія Курченка (закуповує газ у угорського рейдера Optenergy Kft).

Таким чином, купівля «Нафтогазу» у «Газпрому» може зменшитись до 10,5 мільярдів кубометрів у порівнянні з 52 мільярдами кубометрів газу, передбачених контрактом. При цьому більша частина імпорту російського газу буде наприкінці року, коли ціни на паливо із РФ для НАК зменшаться. «Газпром» прогнозував середню ціну газу за рік для України у розмірі 351 доларів за тисячу кубометрів, тоді як у I кварталі вона становила 406 доларів за тисячу кубометрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus