USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нелегальний видобуток бурштину на Волині хочуть «прикрити» законом

28 Травня 2015 17:50
Питання «кришування» видобутку бурштину зачепило «за живе» волинських добровольців.

Про це сьогодні, 28 травня, під час засідання 34 сесії Волинської обласної ради повідомив командир 3 запасного батальйону ДУК ПС Віталій Ковальчук.

«З тих пір, як екс-очільник Правого сектору Павло Данильчук, прямо кажучи, побився з певними громадськими організаціями, все пішло шкереберть. Тож, якщо хтось хоче під видом геологів увійти в ліс і продовжувати його нищити, це призведе виключно до сутичок, можливо до крові, й навіть до вбивств. Кримінальне видобування бурштину хочуть прикрити законом замість того, аби підключити міліцію та СБУ таким чином, щоб правоохоронці відповідали за увесь процес», - зазначив боєць ДУКу.

Натомість, зі слів Віталія Ковальчука, місцеві мешканці скаржаться, що через «варварський» підхід до видобутку бурштину незабаром не буде як збирати ягоди і гриби.

«А й справді, про що мова, коли у лісі метровий шар глини. Тим часом в країні немає голоду, щоб бурштин копати. Легко сидячи м’яким місцем в новому Мерседесі говорити про те, що, мовляв, в країні криза та біда. Я був в міліції, також намагався співпрацювати з СБУ. Але чомусь ці структури не реагують на проблему. Кажуть, аби добровольці долучались до справи. Та що буде, якщо ми приїдемо в ліс з незареєстрованими карабінами зі сходу? Яка з того користь, якщо правоохоронні органи «в корінь» не хочуть бачити реальної проблеми? Якщо начальник міліції в Маневичах не реагує, ставте іншого» - продовжує Віталій Ковальчук.

На це депутат облради Святослав Кравчук відповів, що головна проблема полягає у тому, що усі хочуть отримати максимум при мінімальних затратах. Тому обранець громади поцікавився у бійця, який особисто він бачить вихід із ситуації?

Вислухавши депутата, представник Правого сектору відповів, що вирішення проблеми – це чітко сформована концепція видобутку і продажу «сонячного каменю».

«Така враження, що я прийшов в село до клубу і 200 чоловік запитає у мене, що робити далі. Сільська людина звичайню лопатою біди не наробить. Але її наробить злодій з помпою, який прийде в ліс», - обурився доброволець безпорадністю депутатів.

До слова, як наголосив голова ОДА Володимир Гунчик, на території Волині запасів бурштину – на 4 мільярди доларів.

«Вже почали копати в Камені-Каширському, поступово переміщаючись до Ратнівського. Це волинський клондайк. Людина в формі переживає за країну.

Верховна Рада зробила перший крок до вирішення проблеми, прийнявши закон про бурштин – добрий він чи поганий, не важливо. Так, видобутком каменю повинні займатися комунальні підприємтва місцевого значенні. Якщо КП буде створене обласною радою, ми зможемо створити філії в і Камені-Каширському, і вЛюбешівському, і вМаневицькому районах. Таким чином ми зможемо наповнювати бюджет», - сказав очільник області.

Натомість він закликав обранців громади не приймати жодних рішень, що стосуються видобутку бурштину.

«Хай нардепи приймуть закон в Києві. І тоді повернемось до створення комунальних підприємств», - зазначив він.

Тим часом дискусії тривають. Поки що жодного конструктивного рішення народні обранці не прийняли, голосуючи проти кожного питання, що стосується надання надр у власність приватним фірмам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
дідо Показати IP 28 Травня 2015 18:02
Ситуація з бурштином є характеристикою волинської міліції.Яка абсолютно не здатна працювати.
Анонім до дідо Показати IP 28 Травня 2015 18:16
Ситуація з бурштином є характеристикою не волинської міліції, а волинян. Бо хто, як не волиняни ведуть протизаконний видобуток бурштину?
дідо до Анонім Показати IP 28 Травня 2015 18:31
з такою психологією тобі краще самому звільнитися з міліції.
Анонім до дідо Показати IP 28 Травня 2015 18:36
А з чого ти взяв, що я працюю в міліції? А на рахунок того, що волинська міліція абсолютно не здатна працювати, то хіба не волиняни працюють в волинській міліції?
Луцьк до Анонім Показати IP 28 Травня 2015 22:38
Там половина заробітчан з Рівненської Житомирської та Закарпанської областей.
вова до дідо Показати IP 28 Травня 2015 20:49
зато як возглавила
Сусід Показати IP 28 Травня 2015 18:55
Те що роблять депутати- це мєрзость,це реально мєрзость.
бачив Показати IP 28 Травня 2015 19:27
Спочатку ПС нехай закону дотримується, з малого почне - зніме номери ДУК-ПС зі своєї машини біля облради! Ці номери заборонені! В цій країні буде буква закону дотримуватись? А потім нехай про інше базікають!
Волинь Показати IP 28 Травня 2015 23:22
Просто губернатор проти надавати користування надр бурштину для законного видобутку із затого що сам кришує весь незаконний видубуток бурштину а щоб він був законний йому це нецікаво бо втратить свій заробіток
Волинь Показати IP 28 Травня 2015 23:25
За що хлопці наші стояли на майдані і защо гинули і гинуть за наших депутатів пі_да_ра_сів, і що помінялось після цього - почали ми жити гуже чім при дектаторі
бубін Показати IP 29 Травня 2015 00:02
Їздять з номерами дук-пс нагибають всіх і кошти в кишеню собі,бо щось невидно що на схід їздять,просирають всі кошти тут на місці,а вони потрібні там!
Володимир Показати IP 29 Травня 2015 07:21
Вирішення проблеми в негайному створенні обласного кооперативного підприємства з районними філіями по добуванню та збуту місцевого бурштину на законній основі. Люди будуть мати роботу і доходи, екологія буде мати захист, місцеві бюджети одержать законне поповнення. Владцям треба не говорити, а приймати негайно рішення про організацію робіт або писати заяву на звільнення.
Петро Показати IP 29 Травня 2015 08:33
Просто жах, всі роблядь видимість проблеми, а всього навсього потрібно створювати територіальним громадам територіальну оборону і не допускати КРИШУВАЛЬНИКІВ - ВЛАДУ, ПРОКУРАТУРУ. МІЛІЦІЮ, ПРАВИХ І ЛІВИХ, а самим селянам на своїх земельних паях видобувати бурштин, а потім легалізувати закупку в цих сільських громад,На даний момент це самий правильний варіант
анонімус до Петро Показати IP 29 Травня 2015 14:32
ну то створюйте а не в інтернетах пишіть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus