USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Нова 100-доларова купюра змінює колір. ФОТО

2 Вересня 2013 11:13
Нову купюру номіналом 100 доларів вводить в обіг уряд США з 8 жовтня 2013 року введе в обіг нову купюру номіналом 100 доларів. Банкноти старого зразка залишаться в обігу, їх не треба буде обмінювати на нові, відкликати їх теж ніхто не збирається.
Про це повідомили в посольстві США в Україні. Про це пише Gazeta.ua.

Купюра втратила колись традиційний зелений колір. Тепер на купюрі переважають синій, сірий і оранжевий кольори. Відтепер у банкноти є додаткові елементи, що підвищують її захист від фальшивомонетників.

На банкноті з'явиться синя 3-D смуга, на якій буде зображений дзвін і цифра 100. На цій стрічці з голограмами крім малюнка Дзвону Свободи - одного з символів незалежності США - буде зображена чорнильниця мідного кольору. При нахилі банкноти під певним кутом чорнильниця буде змінювати колір на зелений, а дзвін - зникати. Незмінним залишиться тільки портрет Бенджаміна Франкліна, одного з батьків-засновників США.

Всі ці нововведення підвищили вартість виробництва купюри з 11 до 14 центів. Але ФРС США змушена піти на такі витрати, оскільки вона зіткнулася з необхідністю підвищити захист купюри від фальшивомонетників. Нині триває виробництво старих фальшивих купюр, зроблених з надзвичайною точністю.

Нова купюра розроблялася з 2003 року. Старі банкноти будуть поступово вилучатися по мірі їх проходження через ФРС. Оновлена банкнота мала увійти в обіг ще в 2010 році, але цього не сталося. Бюро гравіювання і друку міністерства фінансів США повідомило, що друк нових банкнот довелося зупинити-за технічного збою в обладнанні.

На даний момент американський долар є найбільш поширеною валютою в світі. Вона навіть служить основною валютою у низці країн. Всього в обігу перебуває 1,18 трлн доларів готівкою. За останні 5 років кількість доларів в обігу, збільшилася на 42%. І це при тому, що обсяг готівкового грошового обігу в США становить 7% ВВП.

Найпопулярнішою асигнацією є 100-доларова. За офіційними даними, до двох третин стодоларових купюр обертаються за межами Сполучених Штатів. До кінця 2012 року обсяг всіх надрукованих стодоларових купюр становив 863 млрд доларів, тобто, всього у зверненні було 8,63 млрд банкнот номіналом 100 доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus