USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Понад 600 підприємств в Україні мають спецдозволи на торгівлю з ОРДЛО

23 Лютого 2017 09:09
Українські чиновники не визнають комерційні відносини з бойовиками, тоді як понад 600 підприємств мають спеціальні дозволи на торгівлю з окупованими територіями Донбасу. Серед власників фірм, які отримали цей привілей від СБУ та Державної фіскальної служби, є бойовики ОРДЛО, колишні депутати Партії регіонів, нинішні народні депутати України та громадяни Росії, йдеться в сюжеті ТСН.

Здебільшого в ОРДЛО Україна возила ліс-кругляк і будівельні матеріали, а вивозила звідти вугілля та метал. Левова частка фірм – це великі підприємства із замкненим циклом, перереєстровані на контрольованій території. В Україні вони платять зарплату працівникам, а в захоплених терористами районах здійснюють свою господарську діяльність.
Про те, що називаючи блокаду «вугільною», при тому, що з ОРДЛО вивозять також ліс-кругляк, метал та руду, політики прикривають таким чином ряд злочинних схем розповідав раніше і редактор програми «Гроші», креативний продюсер департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександр Дубинський.

«Звичайно, частина наших співробітників знаходиться на неконтрольованій території. Але розрахунки відбуваються всередині країни», - пояснює директор із питань комунікацій НЕК «Укренерго» Михайло Бно-Айріян. У компанії пояснюють: якщо щось ламається в енергосистемі, то запчастини довозять на контрольовану територію. А як вони звідти потрапляють на той бік – ніби й гадки не мають. «Далі співробітники здійснюють своїми силами, своїми резервами переміщення цих товарів і запчастин. Жодних відносин із бойовиками «Укренерго» не здійснює апріорі», - кажуть енергетики.

Колишній голова Донецької області Сергій Тарута запевняє, що бойовики не чіпають підприємства, у яких є спецдозвіл на торгівлю. «Не фришують. Вони просто до цих підприємств не підходять, тому що ці підприємства знаходяться в списку Мінська», - пояснює він. Але з власних джерел ТСН відомо, що за розмитнення товарів на території, яку контролюють сепаратисти, їхня так звана митниця забирає 5% від вартості товару. Оскільки напряму бойовикам не платять, то знаходять контрагентів, які мають рахунки по обидва боки лінії зіткнення, а «податок» бойовиків закладають у вартість товару – і вже контрагент розраховується з ними на неконтрольованій урядом території.

Ринат Ахметов, який найбільше зацікавлений у торгівлі з ОРДЛО, не відповів на запит журналістів. Так само його проігнорували і топ-менеджери ДТЕК та інші бізнесмени, які мають великі шахти в Донецьку. Іще складніше з маленькими фірмочками, які отримали спецдозволи на торгівлю. Половина з них зареєстровані за адресами масових реєстрацій підприємств, тобто в них немає навіть власних офісів. «Це можуть бути якісь фірми на один день. Просто якщо вони з коротким строком життя, і вони якимось чином отримують дозволи СБУ», - дивується експерт Андрій Герус. Імена засновників деяких із таких підприємств цікаві – наприклад, повністю збіглися дані керівника київської фірми «Меранті-плюс», що возить у Донецьк ліс, та «прокурора» так званої «ДНР». Однак сам сепаратист наявність бізнесу в Києві заперечує.

Інша цікавинка – фірма «Агрус ЛТ», яка має в засновниках громадянина Російської Федерації. А приватне підприємство «Підшипникзбут» заснували діти колишнього депутата-регіонала Бориса Дейча, який залишився в окупованому Криму. Тоді як торговий дім «Агрінол» має в засновниках родичів депутата від «Волі Народу» Олександра Пономарьова. За якою процедурою і на яких підставах видавалися ці та інші дозволи – ані в СБУ, ані в ДФС розповісти не схотіли. Інформаційні запити журналістів просто проігноровані.

Як повідомлялося, під будівлею Верховної Ради України тривають мітинги на підтримку торгової блокади з окупованими територіями Донбасу.

Зокрема, 21 лютого перед будівлею Ради у Києві з ініціативи Українського об’єднання патріотів – УКРОП» тут відбувся мітинг на підтримку блокади торгівлі з окупованими територіями. Перед мітингарями виступили народні депутати, учасники АТО, учасники блокади торгівлі з окупованими територіями та матері й жінки бійців, які перебувають у полоні в бойовиків.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у мітингу взяли участь волиняни.

Раніше, 19 лютого біля Стели Незалежності у центрі Києва відбулася акція, організована ОУН та бійцями добровольчих батальйонів - так зване Віче на підтримку блокади торгівлі з окупованими територіями Донбасу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Показати IP 23 Лютого 2017 14:02
Це не бізнес, це фінансування тероризму за повного сприяння Грицака В.С., який, коли йому вигідно забуває основне завдання СБУ, і звісно Порошенка, який забув що він говорив в червні 2014 року.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus