USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Попри ймовірне фальшування, голосування за ініціативи лучан не скасують

30 Травня 2016 20:00
Незважаючи на докази, які опосередковано вказують на значні «накрутки» під час голосування за найкращі ініціативи громади, на реалізацію яких з міського бюджету виділять до 50 тисяч гривень, результатів конкурсу не скасують.

Про це йшлося під час оголошення переможців Єдиної системи громадських ініціатив сьогодні, 30 травня.

Оголосив переможців заступник луцького міського голови Сергій Григоренко. Згідно результатів голосування, найбільшу підтримку інтернет-користувачів отримали наступні ініціативи.

1. Облаштування спортивно-ігрового майданчика в чаші фонтану біля Палацу учнівської молоді (Балабаш О.О.), вулиця Шопена, 18 ‒ 50 000 гривень.



2. Облаштування спортивного залу для реабілітації людей з особливими потребами та дітей-інвалідів (Рожок О.А.), вулиця Привокзальна, 13а ‒ 49 900 гривень.

3. Створення студії друку шрифтом Брайля «BRAILLE STUDIO» (Ткачук В.В.), Луцьк ‒ 50 000 гривень.

4. Збереження та відновлення історичної та культурної спадщини міста (Назаревич А.А.), вулиця Братковського, 31 ‒ 49 547 гривень.

5. 60-річчя у новому музичному залі (Дідух І.Є.), (ДНЗ №8) вул. Корольова, 1 ‒ 49 400 гривень.

6. Дитячий майданчик для дітей на візочках та з особливими потребами (Ольшевський С.В.), Центральний парк Луцька ‒ 50 000 гривень.



7. Забезпечення зовнішнього освітлення та відеоспостереження прибудинкової території по вул. В’ячеслава Чорновола, 2а (Стельмащук Я.М.) ‒ 49 970 гривень.

8. Фестиваль Волинської журналістики – літо 2016 року (Шегда С.П.), територія Луцького замку ‒ 50 000 гривень.

9. Подаруй дитині мрію (Шнит В.І.) (ДНЗ №32), просп. Перемоги, 13а ‒ 49 992 гривень.

10. Здорова дитина – здорова нація (Шнит В.І.), просп. Перемоги, 13а ‒ 18 000 гривень.

11. Реконструкція квітників з влаштуванням рокарію (Береза О.В.), (ЗОШ № 11) вул. Наливайка, 10б ‒ 48 837 гривень .

12. Дитяча радість (Матвіюк Н.Р.), ДНЗ №19 ‒ 24 000 гривень.

Чим обумовлені підозри у «накрутці»

Зауважимо, що чимало питань у присутніх виникло до ініціативи, яка зайняла восьме місце. Фестиваль Волинської журналістики, до програми якого входять майстер-класи, концертна програма і фуршет, став одним із фаворитів конкурсу громадських ініціатив. За бюджетний кошт журналісти забажали обмінюватися досвідом і тішитися здобутками. Оскільки всі можуть побачити списки підписантів, то є й такі, хто себе там відшукав, хоч … ініціативу не підписував. А також, в прямому значенні цього слова, «мертві душі» - люди, які померли декілька років тому.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ ЖУРНАЛІСТИ ЗАБАЖАЛИ ПОФЕСТИВАЛИТИ ЗА БЮДЖЕТНИЙ КОШТ

Так звані «підписанти», які насправді не віддавали свого голосу за таку ініціативу, забили на сполох. Окрім того, ще під час голосування чимало лучан скаржилися, що система «зависає», тому вони змушені були чекати півдня, щоб проголосувати. Програмісти зауважують: накрутити голоси за цією системою – складно, але можливо. Сергій Літвінчук з компанії «Ідейл» пояснює: «Тут складність полягає в тому, що треба поставити галочку «я не робот». Автоматизувати накрутку тут не вийде. Хіба що вручну накручувати голоси, використовуючи сервіси, які в 1 клік видають тимчасову поштову скриньку та сервіси, які дають можливість онлайн отримати СМС з кодом підтвердження. Але на це потрібно багато часу».

Якщо проаналізувати голоси, віддані за цю ініціативу, то можна дійти висновку, що масова «накрутка» розпочалась після 19 травня. Адже до цього дня ініціатива отримувала лише по декілька голосів за день. Люди, які за неї голосували до цього періоду, підтверджують, що робили це самостійно.

З 19 травня розпочинається систематичне масове голосування. Інтервал між голосами найчастіше становить 1, 2, 4 хвилини. Тобто фіксований, або випадковий часовий параметр у визначеному діапазоні.

Десятки голосів надійшло з хвилинним інтервалом о 2 ночі 21 травня. Голоси, залишені о 6 ранку в неділю, теж доволі складно пояснити.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬКИЙ МЕР ЗАТВЕРДИВ БАЖАННЯ ЖУРНАЛІСТІВ ПОФЕСТИВАЛИТИ ЗА БЮДЖЕТНІ КОШТИ

Сергій Григоренко, своєю чергою, зауважив, що цьогоріч технічний відділ суттєво посилив заходи безпеки, відсіявши ті голоси, які надходили з-за кордону. Відтак, для порівняння, якщо минулорічні переможці отримували близько 10 тисяч голосів, то цьогорічні – трохи більше тисячі. Проте, не виключив, що голоси накручували і цього року.

Як розповів громадський активіст Михайло Шелеп, за деякі ініціативи голосували декількасот користувачів з однієї і тієї ж ІР-адреси. Серед них і Фестиваль журналістики: з однієї адреси за цю ініціативу підписалось більше 600 осіб.



У відповідь Сергій Григоренко зауважив, що це не є «залізним аргументом», а тому наполягав на своєму. Мовляв, голосування – легітимне.

«Ліпше не покарати винного, ніж покарати невинного»

Таку тезу висловив перший заступник міського голови Тарас Яковлев. Він зауважив, що ще на старті голосування були побоювання про зловживання. Відтак, наступного року реалізують процес через систему Bank-ID – віддати голос зможе лише той, хто авторизується в системі через власну банківську картку.
Разом з тим, зі слів Яковлева, мінусувати голоси чи повністю скасовувати результати голосування не варто, адже немає єдиного критерію визначення того, які саме голоси «накрутили».

Цієї думки дотримується і Сергій Григоренко, який наполягає, що міська влада в інциденті не винна. Мовляв, ймовірно «накручували» голоси самі лучани, а крайньою хочуть зробити міську раду.

Позиція волинської медіа-спільноти

Відтак, волинські медійники підписали звернення до міського голови Миколи Романюка з вимогою перевірити інформацію про те, як відбувалося голосування та чи було воно сфальшоване. Одна з ініціаторок звернення – головний редактор видання «Район.Луцьк» Ірина Новосад, яка з подивом знайшла своє ім'я серед тих, хто підтримав ініціативу проведення фестивалю.
Вона звернулась на техпідтримку сервісу, але там її запевнили, що проголосувала її повна тезка - лучанка, яка має таке ж прізвище, ім'я та по-батькові. Ірина Новосад акцентувала увагу на тому, що незважаючи на докази «накруток», чимало питань викликає, власне, програма фестивалю. Мовляв, замість варіння кулішу, організації фуршетів та виготовлення грамот можна було б запросити професійних спікерів, в тому числі з-за кордону, аби фестиваль приніс професійну користь для медійників Волині.

«Мені такий фестиваль з кашею не потрібен. Він не буде сприяти моєму професійному зростанню, не буде сприяти якості професії в місті», - заявила журналістка.

У цій думці її підтримала головний редактор видання «Таблоїд Волині» Людмила Яворська, яка зауважила, що спілкувалась з журналістами, чиї імена знайшла серед списку тих, хто, буцімто, підтримав ініціативу. Виявилось, що чимало з них чують про голосування вперше.

«Ці люди (підписанти, - ВН) – це список членів Спілки журналістів десятирічної давності, який звідкись дістали», - каже Яворська. Разом з тим, вона запевняє, що волинські медійники, які підписали звернення, не проти проведення фестивалю. Але наполягають на тому, щоб він приніс користь для професійних навиків, а не перетворився на суцільне гуляння за кошти громади.
Своєю чергою атор ініціативи Степан Шегда відкинув звинувачення у махінаціях під час голосування та заявив, що обдзвонював чи не всі редакції області з проханням підтримати ідею створення Фестивалю. Мовляв, цим і забезпечив собі успіх.
З його слів, програма заходу ще «доволі сира», відтак, обіцяє врахувати побажання колег. А також попередньо інформувати про те, яких спікерів запрошуватимуть та на які заходи витратять найбільше коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Люмпен Показати IP 30 Травня 2016 20:07
Дуримо самі себе,а потім всюди де тільки можемо - жаліємося
а де Показати IP 30 Травня 2016 20:46
бабло
лучанин Показати IP 30 Травня 2016 21:42
Чи дочекаюсь я того часу,щоб не дивитись на ті жидівські морди,які крім брехні нічого путнього,як не зробили,так і не зроблять.
Всезнайко Показати IP 30 Травня 2016 22:28
О, Шелеп вже перець? Давно від Башкаленка бабло отримував щомісяця? А хто та тупорила блондинка?
Оксана до Всезнайко Показати IP 31 Травня 2016 09:12
Шановний! Думайте що пишете! Я про ваш вислів щодо блондинки. Це шикарний хореограф, професійний викладач, яка може навчити танцювати навіть такого тел*пнів як ви!
Ги-ги Показати IP 30 Травня 2016 22:50
Як.. низько, коли люди одної професії привселюдно колотять один одного... Сором та й годі... Це, що хтось на когось образився??? Невже більше немає про що написати..???
Сергій Показати IP 31 Травня 2016 13:12
А чим будинок на вул. В’ячеслава Чорновола, 2а кращий за будинки в Луцьку за іншими адресами, що йому потрібно освітлення та камери відеоспостереження. Невже ОСББ цього будинку не може це вирішити самостійно, а лише кошти громади???
1111 Показати IP 1 Червня 2016 00:20
Треба повчитися досвіду рівнян чи німців, як втілювати ГРОМАДСЬКІ ініціативи !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus