USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Рада дозволила віддавати валютні кредити по старому курсу. Слово за Порошенком

2 Липня 2015 22:20
Верховна Рада України ухвалила закон "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті". Тепер все залежить від того, чи підпише президент закон, чи ветує, як цього вимагає Меморандум з МВФ.

За відповідне рішення проголосували 229 народних депутатів, - повідомляє ТСН.

Народні депутати прийняли закон про рестуктуризацію валютних кредитів. Проектом передбачено, що всі банки та інші фінансові установи, які діють на території України, за письмовою заявою громадян України, що мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті, зобов'язані протягом одного місяця провести реструктуризацію зобов'язань за кредитним договором. "Реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості", - йдеться у пояснювальній записці.

Заборгованість за споживчим кредитом конвертується по офіційному курсу НБУ на дату укладання кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ – ПРОТИ «КРЕДИТНОГО РАБСТВА»

Національний банк України наполягав на відхиленні проекту цього закону. Там зауважують, що ухвалення законопроекту «матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи», адже банківська система понесе збитки в сумі близько 100 мільярдів гривень.

Проте, глава парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко спрогнозував, що Петро Порошенко не підпише ухвалений парламентом закон про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті.

"Я думаю, що президент накладе вето", - сказав політик, відповідаючи на запитання "Інтерфакс-Україна", чи підпише, на його думку, Петро Порошенко цей закон.

Заступник голови фракції так прокоментував ухвалення цього закону: "Парламент під тиском прийняв божевільний закон - мінус 90 мільярдів гривень в країні".

Для порівняння нагадаємо передвиборні обіцянки Порошенка щодо погашення валютних кредитів:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 2 Липня 2015 22:22
Ну тепер, хто має валютні депозити хавайся. Хто не забрав - запийте водою
Анонім до Анонім Показати IP 2 Липня 2015 23:09
Тут ты абсолютно прав. Правда при этом и заемщики будут отрицательно удивлены, так как реструктуризируется только тело кредита, а не его проценты.
Дончанин Показати IP 2 Липня 2015 23:22
По прогнозам украинских экспертов Порошенко наложит вето на данный закон. А 300 голосов ВР не наберет для преодоления этого вето. Это связано с тем, что стоимость данного законопроекта для государства Украина - порядка 90 миллиардов гривен. А таких денежек нет у государства, а возложить такие расходы на банкиров - это рыть себе могилу. Ибо при этом рухнет украинская банковская система.
Лучанин до Дончанин Показати IP 3 Липня 2015 08:45
Оба на! Данчанин шось схоже на розумне написав) растет! Отак дивись поспілкуєшся з розумними людьми - перестанеш бути ущєрбним!
Джулія Показати IP 2 Липня 2015 23:55
І чого я не була така розумна взяти валютний кредит, коли долар був по 5 :-(((((((( ?
до джулія до Джулія Показати IP 3 Липня 2015 08:24
А я брав і вже віддав.
567 Показати IP 3 Липня 2015 03:41
А я дурний не взяв кучу доларів ще по 2 , а зараз розміняв би 9 відсотків від суми і віддавби
Гривна Показати IP 3 Липня 2015 07:32
Старий курс - в історію Тільки вето!
кредит Показати IP 3 Липня 2015 07:48
Луценко: "цей закон катастрофа!" Яресько: "Потенційні втрати цілої банківської системи від такого кроку складуть 95 млрд гривень - це більше, ніж буде витрачено на оборону і правоохоронну діяльність у 2015 році. І ці кошти будуть платити всі громадяни, у формі погіршення стану нашої банківської системи, нових крахів банків, втрат депозитів громадянами, які ні в чому не винні" То хто такі закони вносить і у першому читанні голосує?!
Анонім до кредит Показати IP 3 Липня 2015 10:40
А що ти очикуєш від цього складу ради, де сидять такі типи нової волни, які вважають, що українцям не потрібна вища освіта.
лучани Показати IP 3 Липня 2015 08:11
Бютоголова та ляшківська секти підставили Пороха.Популізмом аж смердить.
Анонім Показати IP 3 Липня 2015 09:20
Комунізм нарешті прийшов! Треба терміново шукати Мороза і Симоненка та ставити їх на відповідальні посади, ну а після того вже звичайно повзти на колінах до москви
Лучанка Показати IP 4 Липня 2015 16:33
А обіцянки президента перед виборами - це не популізм? А може пора просто виконати обіцяне.
читач Показати IP 6 Липня 2015 12:34
Все гарно ілюструє приклад. Є гіпотетичні Вася, Коля і Маша. Вася півтора року тому взяв собі валютний кредит 36 тис доларів (що по курсу 8,2 грн/долар було приблизно 295 тис. грн). Банк Васі кредит надати міг тільки за умови представлення Васею довідок про його доходи, які підтверджують, що той таки Вася зможе виплачувати бунку не тільки сам кредит, а і відсотки за нього. Вася має власний магазинчик на Північному ринку і відповідні доходи, а тому кредит отримав і купив собі квартиру. Всі покупки за законом здійснюються виключно в національній валюті, тому Вася за квартиру заплатив в гривнях по курсу 295 тис. грн. Натомість Колі і Маші банк в кредиті на квартиру відмовив, оскільки Коля працює вчителем в школі за 2000 грн, а Маша працює продавцем у магазинчику того самого Васі за 1900 грн. Коля і Маша на всьому економлять і на депозиті назбирали трохи більше 36 тис. грн. Настала криза. Гривня знецінилася в 2,7 рази з 8,2 грн/дол до 22 грн/дол. Гіпотетичний Вася не хоче зменшувати свої доходи, тому ціни в своєму магазинчику також підняв в 2,5-3 рази (оскільки піднялися ціни на все). Зарплату Колі і Маші ніхто не підняв, а тому із врахуванням теперішніх цін їхні реальні доходи зменшилися в 2,5-3 рази. Депозит Колі і Маші також знецінився в 2,7 рази (було майже 4,5 тис. дол., а залишилось всього 1,6 тис. дол). Тепер Васі держава "люб'язно" переводить його валютний кредит в гривневий за курсом 8,2. І виявляється, що у Васі кредит зовсім і не 36 тис. дол, а всього лише 295 тис. грн. (тобто при нинішньому курсу всього 13,4 тис. дол.) Тобто зараз Васина квартира так само коштує ті ж 36 тис. дол, але Вася її купив за 295 тис. грн, тобто за 13,4 тис. дол. (295 тис. грн кредиту ділимо на 22 грн за долар). Для "допомоги Васі із валютним кредитом" держава виділяє кошти з бюджету (читай бере із податків, які платять Коля і Маша із своїх зарплат). Коля і Маша ще тугіше затягують пояси, а Вася з усіх сміється і називає лохами. От якось так у нашій державі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus