USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скільки та як заробляють в Україні на онкологічних захворюваннях

11 Липня 2016 09:15
Рак - це виліковна хвороба, на лікування якої держава в цьому році виділила 750 мільйонів гривень.

В українських онкологічних центрах організували справжню схему співпраці з аптеками, заробляючи на пацієнтах, - йдеться у сюжеті ТСН.

Зі слів Ольги Стефанишиної, голови організації «Пацієнти України», лікарі-онкологи спочатку після діагнозу лякають хворих швидкою смертю, але пропонують викласти великі суми задля власного порятунку. «Приходиш до лікаря, він тобі каже, що все страшно-страшно, все погано. Завтра ти помреш, але в принципі я можу тобі допомогти: ось є такі ліки, які коштують 20 тисяч гривень. Завтра до тебе приїде кур'єр і їх тобі привезе. Або йди в цю аптеку, саме в цю, там ти їх купиш», - розповідає Стефанишина.

Громадська організація провела опитування онкохворих у різних регіонах. Дивно, але з півтисячної вибірки не знайшлось нікого, хто б отримав ліки безкоштовно. Були випадки, коли продавали ліки з надписом «Державне замовлення».

Тим часом із бюджету на безкоштовні онкопрепарати йде 750 мільйонів гривень щороку, а цьогоріч ще й вдалося зекономити - відтоді як ліки закуповують міжнародні організації, а не МОЗ.

«Один і той же препарат МОЗ у 2014 році купив за 22 долари, а міжнародна організація купила по 92 цента. Ну просто в 25 разів різниця на одному і тому ж препараті», - зазначила глава організації.

Однак схема працює таким чином, що на вкрадених ліках ще нікого за руку не спіймали. Виходом могла би стати відкрита база даних препаратів. І хоча ще на початку червня в МОЗ підписали наказ про запровадження таких баз даних у кожній українській лікарні – однак досі кількість відкритих медзакладів можна перерахувати на пальцях. Ця корумпована схема буквально висмоктує життя з пацієнтів.

Проте альтернатива ще гірша. Йдеться, про так звані духовні клініки, народні засоби, цілителі. Розгублені від смертельного діагнозу, доведені до відчаю цінами на хімію люди хапаються за найменшу надію. Вони можуть лікуватися за «методом Шевченка» – горілка навпіл з олією, лікування чистотілом.

Таку практику підтверджують і самі лікарі. «Люди лікуються чистотілом, грибами. Вони приходять в такому занедбаний стані, що їх навіть не можна вилікувати вже. Час втрачено. 2-3 місяці, півроку і вони приходять з метастазами», - повідомила головний лікар українського Інституту раку.

Цей заклад пов'язують з безліччю корупційних скандалів, коли його очолював Ігор Щепотін. Та приклад інституту - приклад економії на закупівлі, який доводить і Україні, і самим українцям, що можуть допомогти не знахарі та хабарі, а боротьба за свої права та піклування про своє здоров'я.

Щоб не стати жертвою онкологічного захворювання слід робити такі кроки:

- хоча б раз на три роки ходіть на профілактичний огляд;

- коли є якісь підозри – уточніть у кількох лікарів;

- вимагайте безкоштовних ліків – ви маєте на це право;

- не купуйте ліків без чеків у невідомих кур'єрів та в невідомих аптеках;

- не звертайтеся до знахарів та аферистів.

І головне - пам'ятайте, що рак - це виліковна хвороба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Людмила Показати IP 11 Липня 2016 12:29
В Луцьку міняють карточки хворих за 50 гр.
Анонім Показати IP 11 Липня 2016 21:10
Підтверджую. Приходиш , платиш старшій медсестрі 50 грн, вона дає писулю, приходиш в реєстратуру і тоді звіодять карточку. А ще на за мамограму бкруть гроші і хто чку таксу назове, а інколи ще ї записують в тоастий зошит. І в обласній лікарні за заведення картки бкруть 50 гривен

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus