USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скільки цьогоріч коштуватиме кіло волинського цукру

19 Вересня 2013 17:04
Представники цукроварень готуються до активної роботи, але не перестають нарікати, що «солодкий» бізнес стає все менш ефективним, а собівартість цукру скоро перевищить ціну на нього, інформують Відомості.
Цукровари бідкаються, що виробництво солодких гранул стає невигідним. Бідкаються й господарники, мовляв, сіяти солодкі корені невигідно. Простих же волинян цікавить не що інше, як ціна цьогорічного цукру.
Зі слів начальника відділу рослинництва і технічної політики обласного департаменту АПР Олександра Ромашковця, цьогоріч в області цукровим буряком засіяли 19,9 тисячі гектарів. Це перевищує показники останніх років, бо бувало, що засівали лише 12–15 тисяч гектарів. Чиновник відзначає хорошу врожайність — 526 центнерів із гектара — та підвищений рівень цукристості порівняно з минулим сезоном.
«Зараз сезон збирання цукрових буряків лише розпочинається. За станом на 16 вересня вже зібрали близько 12,5 тисячі тонн. У роботу включилися лише потужні підприємства, яким краще зібрати врожай раніше, поки хороші погодні умови. Буряк ще продовжує рости, тож більшість господарників збиратиме його на початку жовтня», — зазначає пан Ромашковець.
Директор ТзОВ «П’ятидні» Валерій Діброва розповів, що його господарство збільшило посівні площі під буряк аж на 220 гектарів, тож цьогоріч солодкий коренеплід збиратимуть уже з 940 гектарів.
«Цукристість буряку — 16,5–17,5%. Можливо, ще підніметься, адже буряк у дуже доброму стані, захищений від хвороб, ще продовжує набирати вагу корінь і підвищується цукристість. Урожайність теж непогана, очікується 550–600 центнерів із гектара», — каже Діброва.
Підприємство, зі слів директора, вже почало збір урожаю на деяких полях. Як і торік, буряки здаватимуть на Гнідавський цукровий завод.
Як пояснив начальник департаменту АПР Юрій Горбенко, цьогоріч на Волині працюватиме два цукрових заводи — ПАТ «Гнідавський цукровий завод» і ПП «Європацукор» (Іваничівський цукровий завод). З його слів, на місцях, де були пункти прийому буряків Горохівського цукрового заводу, який нещодавно зупинив свою роботу, дві цукроварні відкриють свої.
Олександр Ромашковець також відначив, що потужностей цих підприємств вистачить, щоб забезпечити волинян цукром.
«Цьогоріч цукру виготовлять у 1,5–2 рази більше від потреби волинян. Але це не означає, що товар лежатиме і його нікуди буде подіти. Підприємства, звісно, шукатимуть ринок збуту й за межами області, дивитимуться, де краща ціна, і продаватимуть», — зазначає Олександр Степанович.
Керівник ПП «Європацукор» Ярослав Кауза розповів, що його підприємство планує переробити близько 200 тисяч тонн цукрового буряку та виготовити орієнтовно 20 тисяч тонн цукру. Поки пан Кауза не може назвати, де саме розміщуватимуть бурякопункти і їх точну кількість. Імовірно, їх буде близько двох десятків, а можливо, менше, оскільки селяни цьогоріч не надто активно сіяли буряк. Тому, всупереч твердженням чиновників, Ярослав Антонович припускає, що нинішні врожаї будуть меншими від торічних.
«Виробництво цукру стає нерентабельним. Через низьку ціну на нього буряк вирощуватимуть усе менше, а заводам не буде з чим працювати. Хіба ж це правильно, що кілограм цукру коштує мало не стільки ж, як пляшка мінеральної води? Порахуйте, які витрати потрібні на виробництво. Скрізь у світі кіло вартує близько восьми гривень — саме така ціна є економічно обґрунтованою, а в Україні виходить найдешевший цукор при найдорожчому газі», — нарікає Ярослав Кауза.
Більше того, він додає, що, ймовірно, обвал ціни на цукор в Україні відбувся через заводи, які виготовляють солодкий продукт із цукрової тростини, що значно дешевше. До того ж, зі слів Ярослава Антоновича, в українських засіках ще з минулого року лишилося близько мільйона тонн цукру, що також сприяє тому, щоб ціна на цей товар не збільшувалася.
«Вважаю, що цього року цукру в Україні буде трохи менше, ніж минулого, і якщо наші кондитери будуть орієнтуватися на український цукор із буряку, а не на цукровмісні сполуки, тоді всім буде добре: й аграріям, і виробникам, і споживачам», — переконаний господарник Валерій Діброва.
Начальник департаменту АПР Юрій Горбенко зазначив, що цукор коштуватиме в межах семи гривень за кілограм. Саме таку ціну спеціалісти називають економічно обґрунтованою. А Олександр Ромашковець впевнений, що споживач завжди казатиме, що ціна необґрунтовано висока, а виробник скаржитиметься, що вона низька, — такі закони ринку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 19 Вересня 2013 20:45
Краще б написали де можна взагалі зараз придбати цукор. Те що випускають ці підприємства цукром назвати не можна - це солодкий продукт, який частково виготовляється з натуральної сировини. Такий собі спред від якого хворіють і гинуть люди. Та хімія яку додають в цей "спред" призводить до інсультів, інфарктів та виразок, не рахуючи різноманітних хронічних хвороб. Чому про це мовчать лікарі, чиновники? Чому дозволяють виготовляти цю отруту і називати її цукром? Термін "біла смерть" тепер 1005 відповідає дійсності. А Горохівський завод, дійсно, закрили, бо виготовляв ще натуральний продукт.
*** до Лучанин Показати IP 20 Вересня 2013 12:10
цукор білий являється харчовим продуктом, виготовленим з цукрового буряку, згідно умов ДСТУ 2316. Як Ви виражаетесь "та хімія" (вапняне молоко, сода) осідає в процесі варіння цукрового соку та виводиться з виробництва. складається питання, що Ви вживаєте? Напевно фільтраційний осад.... Всі види цукрів мають сертифікати якості та санітарно-гігієнічні висновки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus