USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сміттєвий Луцьк або Чому чужим вхід - заборонений

5 Березня 2015 17:00
Луцька влада остаточно відрізала усі ініціативи щодо бізнесово-екологічною програми, ініціатором якої є переселенець. Та нещодавно на сесії міської ради ухвалили рішення, яке перекреслило наївні намагання переселенця побудувати взаємовигідну співпрацю з міською владою. Детальніше в матеріалі видання Хроніки Любарта.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що переселенцю у Луцьку заборонили збирати та переробляти сміття.Тоді Луцький міський голова Микола Романюк відмовив переселенцю, який захотів створити приватне підприємство із переробки роздільного сміття. Свою відмову очільник міста мотивував тим, що в обласному центрі функціонує СКАП «Луцькспецкомунтранс», яке й займається подібними питаннями.

СТУКАТИ В ЗАЧИНЕНІ ДВЕРІ

Утікаючи від війни, Василь Фартушний разом із сім’єю став вимушеним переселенцем. У червні чоловік залишив рідний Сєвєродонецьк і подався до Луцька шукати мирного життя.

– Оселившись у Луцьку, почав звикати до міста і одразу ж став міркувати про те, як тут далі жити. Помітив, що у Луцьку практично немає сміттєвих контейнерів для роздільного збору побутових відходів, зокрема і для пластикових пляшок. Проаналізував ситуацію, дуже ретельно вивчив тему й вирішив взятися за цю справу, – розповідає чоловік. – Ясна річ, що зі своєю ідеєю я пішов до муніципалітету, де мене спершу підтримали. Далі звернувся до заступниці мера Лариси Соколовської, але отримав дуже розмиту й слабо аргументовану відмову.

«Наразі триває будівництво полігону для захоронення твердих побутових відходів у селі Брищі Луцького району. На полігоні проектом передбачено встановлення сміттєсортувальної лінії, яка сортуватиме різні типи відходів. Зазначений полігон експлуатує СКАП «Луцькспецкомунтранс». Враховуючи це, наразі немає потреби у встановленні контейнерів…», – йшлося у відповіді пані чиновниці на пропозицію переселенця, який надумав придбати такі контейнери й збирати у них пластикові пляшки, аби збувати їх як вторинну сировину.

– Від мерії мені потрібне було схвалення. Бо такі ініціативи підтримують європейські грантові організації. Є навіть грантова програма ООН для переселенців, які хочуть розпочати власну справу, – пояснює Василь Фартушний. – Я хотів, щоб місто мені дало лист підтримки. Бо дозволів ніяких насправді не потрібно, але сприяння мені не завадило б.

Чоловіка обурило те, що напередодні його бажання взятися за роздільний збір пластикових пляшок цілком підтримали у департаменті ЖКГ Луцької міськради.

«Оскільки в місті є нагальна потреба у впровадженні роздільного збору відходів, а вже реалізовані заходи мають зовсім незначний екологічний ефект, вважаємо, що пропозицію треба підтримати, надавши згоду Фартушному В. Д. на цей вид діяльності та підготувати лист підтримки від імені Луцької міської ради на доцільність такого проекту», – таку відповідь отримав Василь Фартушний у тій же мерії ще до відписки Соколовської.

На початку лютого Василь Фартушний потрапив на прийом до міського голови Миколи Романюка. Після майже двадцятихвилинної розмови мер заспівав ту ж пісню, що і його заступниця. Згодом переселенець отримав лист від міського голови, в якому наголошувалося, що прерогатива у зборі пластикових пляшок надається комунальному підприємству «Луцькспецкомунтранс».

Насправді, каже переселенець, жодних дозволів від міської влади на таку діяльність не потрібно, адже минулоріч внесли зміни до законодавства. Згідно з ними, пластикова пляшка тепер не входить до переліку небезпечних відходів, та й ліцензію на таку діяльність мати не потрібно. У законі про місцеве самоврядування чітко вказано, що влада має сприяти ініціативам громади щодо роздільного збору побутових відходів.

– Очевидно, комусь вигідно, аби «Луцьспецкомунтранс» возив 30% повітря у Брище. Приблизно стільки займає пластикова пляшка від всього об’єму сміття, – міркує Василь Фартушний. – А якби цей пластик збирали роздільно, то не довелося б везти на полігон. І таким чином економилися б гроші лучан, бо тариф на вивезення сміття міг би бути трішки меншим. Тут усе просто: комусь так зручно, хтось «сидить» на звалищі й звідти забирає усю пляшку. Це бізнес.

УСЕ ВИРІШУЄТЬСЯ «НА ВЕРХАХ»

Для Василя Фартушного, як він сам каже, світло в кінці тунелю згасло, коли він дізнався про створення Луцькою міською радою ТзОВ «Луцьк ЕКО». Тоді зрозумів, що йому в цій сфері нічого не світить.

Під час другого пленарного засідання 71-ї сесії міськради 26 лютого депутати проголосували за створення спільного підприємства, що спеціалізуватиметься на побутових відходах – сортуванні та збуті. Спільного, адже його засновники – комунальний «Луцькспецкомунтранс» й інвестор – ТОВ «Група компаній Екосорт». При чому все на умовах паритету – 50% на 50%.

Зі слів директора спеціалізованого автотранспортного підприємства «Луцькспецкомунтранс» Валерія Кузьмича, наразі у селі Брищі неподалік Луцька (де розташоване міське сміттєзвалище) здається в експлуатацію друга черга полігону із захоронення побутових відходів, з яким передбачена здача сортувальної лінії. Коштів на її придбання і встановлення у міському бюджеті немає, тому, мовляв, залучили інвестора.

Переговори щодо сміттєсортувальної лінії вели вже давно, а пропозиція інвестора нібито була єдиною, яку реально втілити в життя.

Зі слів Михайла Турика, інвестиції (по 1,3 мільйона гривень до статутного фонду внесуть «Луцькспецкомунтранс» та «Екосорт») планують повернути протягом двох років. Представник фірми-інвестора запевнив, що «Луцькспецкомунтранс» зароблятиме на цьому 500-700 тисяч гривень щороку.

За рішення про створення ТзОВ «Луцьк ЕКО» не голосували депутати Роман Бондарук і Андрій Осіпов, представники депутатської групи «Новий Луцьк» і свободівці.

На запитання члена депутатської групи «Новий Луцьк» Ігоря Поліщука про те, хто ухвалював рішення про вибір саме цієї фірми-інвестора для створення спільного підприємства та скільки було претендентів, мер відповів, що вирішував сам.

Якщо місто ефективно розв’язуватиме сміттєву проблему – це дуже добре, каже переселенець Василь Фартушний. Утім йому незрозуміло, чому міські владці відштовхують такі екологічно-бізнесові ініціативи, як у нього. Тим паче, що наразі Луцьк не має дуже важливого документу – так званої схеми очищення міста, яка чітко регламентувала б усе, що стосується збору й вивезення сміття. Та найбільше обурює переселенця той факт, що такі важливі рішення ухвалюють дуже тихо та одноосібно.

Зрештою, питання роздільного збору сміття завдяки створенню ТзОВ «Луцьк ЕКО» аж ніяк не розв’яжеться. У Брище й надалі возитимуть «повітря» й саме там найцінніші відходи сортуватимуть для подальшого збуту. І навіть якщо обіцяну сміттєсортувальну лінію цьогоріч запустять, то про повноцінний роздільний збір у самому обласному центрі ніхто не говорить. Принаймні поки що все має саме такий вигляд. На жаль.

ІРИНА Качан

Фото із Facebook Андрій Котищука
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
йося моргенштерн Показати IP 5 Березня 2015 17:15
"Утікаючи від війни, Василь Фартушний...", далі про бабло, коли йде війна "Від мерії мені потрібне було схвалення. Бо такі ініціативи підтримують європейські грантові організації. Є навіть грантова програма ООН для переселенців, які хочуть розпочати власну справу" АТИ СССС*КККА не хотів би захищати БАТЬКІВЩИНУ!!! З Західної України багато людей, у тому числі і бізнесменів, таких як цей "діяч", захищають рідну землю, а йому бач гроші рахувати та втікати від війни!!!!!!
Еля до йося моргенштерн Показати IP 5 Березня 2015 18:35
Ти може з окопа пишеш ?
Кобринчук до йося моргенштерн Показати IP 5 Березня 2015 18:53
Як людина, яка знає більше - хочу зауважити - даний висновок (назва статті) - це дуже добре, що на даний час це називають так, як є. Рік чи два тому - ще при владі був покійний Клімчук Б.П. - в область стукався інвестор - відома у Європі і не тільки компанія AVE-Group - яка займається збором, сортуванням і переробкою побутових відходів. На теренах України дана компанія заслужила хороший авторитет у Львові, та розглядала можливості розширення на Волинь... Приїхали, і всім відомий Коля Буратін (той шо типу "мер") їх відшив. Сказав - ми раді вас бачити, але у вас туманні пропозиції. Звичайно, пропозиції туманні - якщо Коля добре знає і розуміє, що його підручні місцеві відкотять рівно стільки - скільки він скаже, що через рік він обладнає сортувальну лінію і монополізує цей ринок (памятаєте недавну новину?!). Як тоді - так і зараз коля мав вас - лучани - там, де пристойна людина при столі й не скаже..
балакун Показати IP 5 Березня 2015 17:24
мер не захотів випускати ласий шматок і заснував підприємство "Екосорт", одним з власників якого є його син.
Оксана Засєкіна Показати IP 5 Березня 2015 17:41
УКРАЇНЦІ!!! Нам пора усвідомити, що ми давно не нація, а українське стогняче б..дло!!! Навіть в Америці сміття розгрібають граблями посилання на телеканал Rabinovic TV.Захоронення сміття серед хліба 411 додаткових сміттєзвалищ , і це тільки на Волині, і це на портязі трьох років . В заповідній зоні Озера "Світязь" захороняємо сміття на березі Озера. За спробу донести Вам що ганебне ставлення до землі ,що зневага до хліба добром не закінчиться!!! , Ви, здатні людину посадити в тюрму , таким чином засвідчуєте свою причетність до гріха, постійно оправдовуючи себе ( що така влада ; ми прості люди - а що ми можемо; а я сортую сміття, то мій сусід б...дло, а ти мовчи тобі то що?; я здаю вторсировину - а інші мене не хвилюють; моя хата скраю я нічого не знаю). Ніхто не говорить що Ви жити завтра не будете , будете, тільки в стойлі, така б...дляцька доля.....життя навчить !
воєнком Показати IP 5 Березня 2015 17:43
Завтра Фартушному на 8-00 в військомат. При собі мати пару змінної білизни, сухарі, чай і цукор. Решту усе дадуть.
моцний военкому до воєнком Показати IP 7 Березня 2015 13:18
ти бидло а я пітримою Оксану бо це роблю вже 6 років а романюк гімнюк при любій владі між капельок шастає
Анонім Показати IP 5 Березня 2015 17:58
З питань екології міська рада може ініціювати збір вторсировини, свято зустрічі птахів, екологічний квартал, конкурс екологічних бригад,"День довкілля", словом все те що може"замилити" очі громаді від реальних проблем, де потрібні не тільки зусилля вчителів ай реальні дії по сортуванню. Розводити у 21 столітті мегасміттєзвалища це ганьба нам усім. От нехай би відділ екології та на загальноміське свято "Землю для нащалків збережем", яке планують у квітні, не дитячими малюнками,виступами піснями і.т.д., а реальними справами показали свою роботу. А то школи у комунальній власності, то всі проблеми будемо вирішувати за допомогою учнів. Дуже добре, коли діти долучаються до проблем екології, але покажіть дітям, що ви реально дбаєте про наколишнє середовище.
Правда в очі до Анонім Показати IP 5 Березня 2015 20:40
Цілком підтримую, Вас, шановний Аноніме! Хто не знає переліку тих конкурсів, акцій,свят, зобовязань - той певно при перегляді сюжетів на телебаченні, чи заміток в газеті думає: "Ото молодці у Міській раді". Насправді це як завжди "пил в очі". Крупні справи, де можна заробити кришуються зверху, а щось таке показове, "типу робили" - для цього є учні шкіл.
вовк Показати IP 5 Березня 2015 21:55
коля Буратїно -мусорний шейх ги ги. А Козлюк хай бутилки в парку збирає
Ірині Показати IP 5 Березня 2015 22:55
Про. Сівака забула правду написати я пам'ятав тебе незалежною журналісткою шкода
макс Показати IP 6 Березня 2015 08:31
Ну ви й людці! Не люди, а людці! І йося марніналштерн і воєнком. Типові представники украннської нації. Вічно стогнучої,вічно кимось ображеної. Та на нас і ворона плюне, якщо будемо один одного клювати, плювати один одному в очі. Людина дійсно запропонувала цікаву ідею. Колись до війни (у 2007) був на Сході - там у великих містах дійсно така система збору ТПВ. А ви тільки знаєте, що як воші кублитися у своїй брудній білизні і гризти одне одного. Намає і не буде майбутнього у такої нації.
лучанка Показати IP 6 Березня 2015 10:27
підтримую!
З княжого Показати IP 6 Березня 2015 11:08
Романюк гідний учень бездарного Саганюка. Дякую журналістам, що висвітлили таку новину.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus