USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Статус юридичної особи Луцькому СГК не повернуть

31 Січня 2015 23:11
Податок на прибуток від діяльності Луцького спиртогорілчаного комбінату не йтиме в міську казну. Бюджет Луцька отримуватиме лишень податок на доходи фізичних осіб – працівників підприємства, яких налічується 155.

Про це заявив виконувач обов’язків генерального директора ДП «Укрспирт», екс-кандидат у народні депутати від Луцька, самовисуванець від Блоку Петра Порошенка Роман Іванюк, під час візиту на Луцьке МПД (місце провадження діяльності) ДП «Укрспирт» 30 січня.

Луцьке місце провадження діяльності ДП «Укрспирт» свого часу було самостійною юридичною особою. Потужності комбінату дозволяють виробляти 1350 декалітрів спирту на добу, або 40 тисяч декалітрів на місяць в одну зміну. Горілки на підприємстві можуть виробляти 60 декалітрів на добу, або 1,2 мільйона пляшок на місяць.

Однак проблеми на підприємстві розпочалися з того часу, як «сім’я» (екс-президент і оточення) забажали зібрати спиртогорілчані комбінати в одні руки, створивши замість повноцінної юридичної особи місце провадження діяльності. У листопаді 2011 року на території з’явилися підозрілого вигляду немісцеві «охоронці», у чиїй лексиці часто проскакували характерні для тюремної «фєні» звороти та вислови. А частина перевірених технологічних ліній Луцького СГК була демонтована і, за певною інформацією, відправлена для встановлення в одному з подібних підприємств східної України. Натомість, встановлене інше устаткування, яке у місцевих фахівців викликало підозру.
Більше того, замість марок «Віват» та «Поліська» пропонувалося взяти в розробку бренд «Зеленая марка», який, за оцінками нових «хазяїв», непогано себе зарекомендував у східних регіонах України. А підприємливі дистриб’ютори скористалися такою ситуацію і запатентували схожі торгові марки - «Нове Полісся», «Етнос Полісся», «Етнос Волинь» - етикетки на пляшках яких надзвичайно подібні до етикеток продукції Луцького СГК. Нині з цього приводу тривають судові засідання.
У 2012 році виготовлення спирту етилового ректифікованого на Луцькому МПД призупинили і підприємство взагалі не працювало. По тому у 2014 році комбінат відновив роботу, але ненадовго.

Депутати Луцької міськради звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо реорганізації ДП «Луцький спиртогорілчаний комбінат», аби йому повернули статус юридичної особи. Однак столична влада «заблокувала» відновлення Луцького спиртогорілчаного комбінату.
У 2014 році підприємство врешті запрацювало. Але загальна кількість відпрацьованих днів по виробництву спирту у 2014 році складала 33,7. Завезене в жовтні зерно переробили на спирт ще 1 грудня. За станом на 28 січня залишків сировини на СГК немає.

Свого часу в Кабміні говорили про приватизацію галузі. Однак днями керівництво ДП «Укрспирту» запевнило: приватизувати поки що передумали. Так, в січні 2015 року виконувачем обов’язків генерального директора підприємства «таємно» призначили екс-кандидата у нардепи від Луцька Романа Іванюка, який є членом провладної партії «Блок Петра Порошенка».

А вчора він приїхав до Луцького СГК і зустрівся з колективом. Під час зустрічі він наобіцяв працівникам підприємства, що вже ось-ось Луцьке МПД ДП «Укрспирт» запрацює на повну силу.
Однак, як згодом він повідомив у коментарі журналістам, статус самостійної юридичної особи підприємству не повертатимуть, попри те, що всі біди тут якраз розпочалися після реорганізації.

Так, керівництво «Укрспирту» пояснює, що в нинішній ситуації підприємству краще без статусу юридичної особи. Адже якщо усім 41 заводам повернули б цей статус, то лише на 5 з них (ті, які зараз працюють) виплачували б зарплату, а там, де виробництво простоює, працівники не отримували б і копійки. А так, мовляв, держпідприємство з мільйонними боргами спроможне платити своїм працівникам зарплату.
Тож податок на прибуток підприємство сплачуватиме в Бровари, де й зареєстрована юридична особа ДП «Укрспирт». На сьогодні, переконує керівник держпідприємства, – головне запустити роботу, щоб працівники отримували зарплату. А бюджет міста й так отримуватиме податок з доходів фізичних осіб. А на більше Луцьку (в рамках запланованої децентралізації влади – зауважимо) розраховувати не варто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Патріот Показати IP 1 Лютого 2015 01:13
без цього гівна можна прожити, краще б вже згущене молоко виготовляли б, нащадки були б вдячні.
патріот до Патріот Показати IP 1 Лютого 2015 10:14
Завод потрібно повернути в область ! До 2010 року завод постійно працював і приносив в місцевий бюджет до ста мільйонів гривень! Коли завод передали в ДП УКРСПИРТ його розграбили так звані професіонали !
дідо Показати IP 1 Лютого 2015 07:52
Продати потрібно це підприємство. Держава отримує тільки проблеми та витрати.
Дідо Показати IP 1 Лютого 2015 08:07
Продати негайно. Інакше на комбінаті вже відпрацьовуються "схеми". Нічого в нас браття не помінялося. Міняються лишень чиновники, а вони вічні, вічне і казнокрадство.
Баба до Дідо Показати IP 1 Лютого 2015 10:17
Тебе треба продати ! А завод потрібно відновити і щоб він приносив прибутки в місцевий бюджет!
Бабі Показати IP 1 Лютого 2015 14:28
Баба, а хто ж його купить, кому він потрібний той старий троль?
111 Показати IP 1 Лютого 2015 15:29
Старый конь борозды не испортит

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus