USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Тема податків. Що цікавить волинян? Питання-Відповідь

27 Березня 2014 16:29
«Декларуємо доходи своєчасно і грамотно» - тема інтерактивного спілкування, яке мало місце на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини. Охочі волиняни ставили питання представникам управління Міндоходів в області.

Спілкувалася: заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів Волині Людмила Арендарчук.


Отож, що цікавило волинян, питання-відповідь:

Поясніть, як можна подавати декларацію – в паперовому чи лише електронному вигляді?
Звичайно, що декларацію можна подати в паперовому вигляді. Для цього варто звернутися в сервісний центр, що працює при податковій інспекції, або у відділення податкової інспекції за місцем Вашої реєстрації. В період деклараційної кампанії у кожному відділенні податкової служби працюють консультанти, які Вам допоможуть заповнити і подати декларацію. Щоб дізнатися адресу та графік роботи ОДПІ, що Вас цікавить, зайдіть на суб-сайт Головного управління Міндоходів у Волинській області www.vl.minrd.gov.ua і в окремому банері «Центри обслуговування платників податків» міститься вся інформація.

Торік я продав машину. Треба в податковій звітуватися?
Ви зобов’язані подати декларацію і сплатити визначену суму податку на доходи фізичних осіб в розмірі 5 відсотків.

В лютому, у зв’язку з подіями на Майдані, Україною пронеслась пропозиція не платити податки, так як гроші використають проти нас же. Скажіть, були проблеми зі сплатою податків у цей період?
Я можу говорити лише про ті податки, які адмініструються підрозділами доходів і зборів з фізичних осіб. За підсумками двох місяців до бюджету сплачено 129 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. Це навіть на 0,2 відсотка більше, як торік. Підприємці –спрощенці у січні-лютому цього року сплатили 22 мільйони, а це на 15 відсотків більше минулорічних показників.
Тому щиро дякую усім тим, хто засвідчив свою громадянську позицію сумлінною сплатою податків.

Я успадкувала батьківську хату в селі. Минулого року оформила спадщину на себе. Чи потрібно мені подавати декларацію і яку суму сплатити?
Спадщина від батьків чи одного з членів подружжя не оподатковується.
Вартість успадкованого майна від членів сім’ї першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Відтак, спадкоємці першого ступеня споріднення декларацію про майновий стан і доходи не подають.

Разом з тим, громадянин, котрий отримав є спадщину від члена сім’ї другого ступеня споріднення, зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи і сплатити 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб від вартості успадкованого.

Якщо майно успадкувала дитина-сирота від члена родини другого ступеня споріднення, але їй виповнилося 18 років, то вартість об’єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків. По досягненню повноліття, тобто 18 років, особа, котра мала статус дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування, втрачає його.

Минулого року я продав будинок і землю. Власником житлового будинку я є менше трьох років, а земельна ділянка у моїй власності – вже більше трьох років. Яку суму податку я повинен сплатити?
Враховуючи те, що земельна ділянка, яка знаходиться під житловим будинком, перебувала у власності більше трьох років та під час продажу здійснюється переоформлення права власності на підставі окремого договору, то дана земельна ділянка буде вважатися окремим об’єктом та дохід, отриманий від продажу, не підлягає оподаткуванню. При цьому, дохід, отриманий від продажу житлового будинку, який знаходиться у власності платника податку менше трьох років, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Я –підприємець, навчаюся у вузі за контрактом. Чи можу скористатися правом на податкову знижку?
Фізична особа – підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Більше місяця тому я подала декларацію про доходи щоб отримати податкову знижку на навчання. Як швидко можу отримати кошти?
Відповідно до п. 179.8 ст.179 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Чи повинен громадянин разом із податковою декларацією про майновий стан і доходи надавати довідку про отримані доходи, щоб скористатися правом на податкову знижку?
Так, обов’язково. Фізична особа, яка має право на податкову знижку, повинна надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.
Хочу звернути увагу, що таку довідкуна вимогу органу державної податкової служби, повинні надавати особи, які зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, відповідно до вимог Податкового кодексу України.

Коли необхідно сплатити суму податку на доходи фізичних осіб, донараховану податковою інспекцією за річною податковою декларацією, або отримати зайво сплачений податок?

З урахуванням норм Податкового кодексу України фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня 2012 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в податковій декларації. Сума податкових зобов’язань, донарахована органом державної податкової служби, сплачується до відповідного бюджету у строки, встановлені Податковим Кодексом України.

Зараз я перебуваю у довготерміновому відрядженні. Можу не встигнути до 1 травня повернутися. Чи можуть замість мене заповнити і подати декларацію уповноважені особи.
Згідно діючих законодавчих норм декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, але уповноважена особа повинна обов’язково повинна мати нотаріально засвідчений документ на такі дії.

Уже п’ять років сплачую кредит за житло.
Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, треба ще подати до податкової інспекції, щоб скористатись податковою знижкою на сплачені відсотки ?

Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови наявності документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки: кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки; відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів); паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит. Оригінали таких документів не надсилаються органу державної податкової служби, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту. Платники податку зобов’язані на вимогу органу державної податкової служби та в межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обпилення і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірності відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку. Для прискорення проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкової інспекції копії зазначених документів.

Я - студентка університету, мої батьки оплачують моє навчання. Уточніть, будь ласка, а які документи треба мати з собою, щоб без проблем подати декларацію на право податкової знижки?
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких послуг за навчання і строк їх надання, тобто, крім договорів з навчальним закладом та платіжних і розрахункових документів, необхідно пред'явити довідку з навчального закладу щодо кількості місяців навчання (тривалість семестрів) у звітному податковому періоді (році).

Дуже важливо знати, що скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини може один з батьків, за умови надання ним відповідних підтверджуючих документів, зокрема, договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи. При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Маю депозит в банку. Чи оподатковуються доходи від отримання відсотків за депозитним рахунком?
Доходи у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок не оподатковуються до 1 січня 2015 року.

Минулого року я продав квартиру. У моїй власності вона була лише 2 роки. У податковій сказали, що треба цей дохід задекларувати і сплатити податок. А з якої суми – та, що в договорі, чи експертної оцінки я буду сплачується податок на доходи фізичних осіб від продажу нерухомого майна?

Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається, виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі – продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Минулого року продав машину. Знаю, що такі операції оподатковуються.

Дохід, отриманий фізичною особою від продажу об’єкта протягом звітного податкового року іншій фізичній особі, оподатковується за ставкою 5%. При цьому, під час продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій не оподатковуються. Крім того, податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) фізичною особою до відповідного бюджету за місцем нотаріального посвідчення договору (податок сплачується до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу рухомого майна).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 27 Березня 2014 21:45
спасибо за ответ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus