USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Тендер для ЛПЕ: виграла «потрібна фірма», яка впроваджує систему-клон з Росії

21 Грудня 2016 19:00
Історія закупівлі обладнання для Луцького підприємства електротранспорту – історія перемоги одного підприємства, яке лобіювало керівництво ЛПЕ. Конкуренту, який запропонував нижчу ціну, завбачливо відмовили. А ось система, яку пропонують встановити в Луцьку – унікальна відносно, і хіба для України. Бо вже майже два десятки російських міст користуються такою ж системою, про яку інформує сайт – точна копія української веб-сторінки.

Три тендери – один гравець

У жовтні цього року депутати Луцької міськради прийняли Програму розвитку Луцького підприємства електротранспорту на 2016-2020 роки. Особливе обговорення відбулося навколо теми майбутнього впровадження системи електронного обліку пасажиропотоку. Зокрема, в Луцьку пропонували перейняти досвід Тернополя, де за 4 роки на місцевому підприємстві електротранспорту ввели цю автоматизовану систему. Заради цього до Луцька приїжджали й представники Тернопільського підприємства електротранспорту та фірма, яка цю систему встановила на місцеві тролейбуси – ТОВ «Системний зв’язок».

А уже в грудні відбувся тендер на переоснащення ЛПЕ на суму понад 3 мільйони гривень. Проте його провели аж з третьої спроби. Перші дві, відмінені, директор ЛПЕ Ігор Грицюк назвав пробними і «вивченням ринку».

Зокрема, спершу тендер розбили на три частини, аби це виглядало як допорогова закупівля. На кожний з цих трьох тендерів подало документи ТОВ «Системний зв’язок». Що цікаво: участь в тендері на GPS-трекер взяло 15 претендентів, з яких у цього ж підприємства була найвища ціна - 437 800. А ось в результаті торгів з’явилися постачальники, які готові за 137 тисяч продати таке ж обладнання.

Були конкуренти в того ж «Системного зв’язку» і щодо придбання валідатора, який ЛПЕ могло купити дешевше. Єдиний лот, де в згаданого підприємства не було конкурентів - екран для атоматичного аудіо/відео сповіщення пасажирів. Про це свого часу писав луцький активіст Роман Сініцин.
Проте всі три закупівлі підприємство електротранспорту відмінило. Директор ЛПЕ Ігор Грицюк пояснював, що закупівлю оголосили, «щоб проаналізувати, хто запропонує комплексне вирішення питання». А відмінили тендер, з його слів, «через відсутність фінансування».

Вдруге ЛПЕ оголосило тендер зі зміненою назвою на загальну суму 3,356 мільйона, але й цю закупівлю відмінили через відсутність конкуренції. Бо єдиною компанією, яка зголосилася, стало те ж ТОВ «Системний зв’язок».

І лише за третьої спроби ЛПЕ таки визначило переможця. Дивно це чи ні, але переможцем стало вже добре відоме підприємство «Системний зв’язок» з пропозицією 3 122 440 гривень. В третій закупівлі з ним конкурувало ТОВ «Автор», яке запропонувало меншу вартість робіт – 3 120 000 гривень. Та ТОВ «Автор» відмовили.
Як дискваліфікувати конкурентів

Що цікаво: останній тендер – один із небагатьох, проведених луцькими комунальними підприємствами чи виконкомом, до яких в учасників було чимало претензій.

Приміром, ТОВ «Автор» просило виключити з тендерної документації вимогу про наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних робіт із встановлення, введення в експлуатацію та обслуговування систем АСОП та ОП та СУГТ, в галузі міських пасажирських перевезень, зокрема на міському електротранспорті. Мотивувало своє прохання тим, що «роботи такого роду в Україні проведені в одиничних випадках, вимога про наявність досвіду реалізації аналогічних проектів на електротранспорті є явно дискримінаційною, та такою, що спрямована на проведення закупівлі у наперед визначеного суб’єкта». Проте ЛПЕ в цьому відмовило.

Власне, подібних скарг і запитань – близько десятка. Коли ТОВ «Автор» запитало, на підставі чого їх не зробили переможцем, ЛПЕ відповіло наступне: «У відповідь на Ваш лист №13/12-18 від 13.12.2016 року повідомляємо, що дія Закону про публічні закупівлі для замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, поширюється на закупівлі, у яких вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень. Якщо ж замовник проводить закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вказані пороги, він має дотримуватися тільки принципів здійснення публічних закупівель, а не порядку проведення процедур закупівель, визначеного цим Законом. Для організації та проведення допорогових закупівель замовник призначає відповідальну особу, обов’язки і функції якої обумовлює в положенні про проведення допорогових закупівель. В допороговій закупівлі UA-2016-11-30-000178-a Ваша пропозиція відхилена в зв’язку з відсутністю у ТОВ АВТОР досвіду із розробок, робіт із встановлення, введення в експлуатацію та обслуговування систем АСОП та ОП та СУГТ, в галузі міських пасажирських перевезень, зокрема на міському електротранспорті».

Якщо вчитатися в умови самого тендеру, то, дуже скидається на те, що вони були виписані під окрему фірму, написав той же Роман Сініцин уже 19 грудня.


Листи-невдоволення

Напередодні проведення аукціону, міжнародна громадська організація з боротьби з корупцією Transparency International Ukraine теж зацікавилася згаданим тендером. Організація надіслала листи до т.в.о голови Національної поліції України Вадима Трояна (а конкретно до Департаменту захисту економіки Нацполіції), голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової, директора ЛПЕ Ігора Грицюка та Луцького міського голови Миколи Романюка, з інформацією про порушення тендеру. Крім того, Transparency International Ukraine вимагає скасувати згадану закупівлю.
Як писав консультант з впровадження Системи публічних електронних закупівель ProZorro Сергій Адамчук, те що Закон і експерти називають послугами, замовник (ЛПЕ) вперто називає роботами: «Окрім того, умови тендеру прописані під конкретну фірму. «Досвід роботи в сфері муніципального електротранспорту» має єдина фірма в Україні. Це вимога є дискримінуючою і експерти під оголошенням тендеру обґрунтували, чому розробка аналогічного продукту не для «муніципального електротранспорту» нічим не відрізняється від запитуваного Замовником. Такого роду поведінка Замовника не сприяє підвищенню конкуренції, а є однією зі схем укласти угоду з потрібним постачальником».
Незважаючи на це все, ТОВ «Системний зв’язок» визнали переможцем. А на ЛПЕ готуються до впровадження електронного квитка.
Російський «слід» і репутація переможця

Тим часом, аналізуючи діяльність ТОВ «Системний зв’язок», можна помітити декілька цікавих фактів. По-перше, в Тернополі ця фірма уже мала скандал з сервісом EasyWay. Розробники останнього переконували, що ТОВ «Системний зв’язок» вкрало інформацію щодо руху маршрутів, назви та розташування зупинок з EasyWay, причому, навіть із збереженням топонімічних помилок.

По-друге, система, запроваджена в Тернополі, презентована на сайті «Зручний маршрут». Згаданий сайт – повна копія сайту «Удобный маршрут», на якому розповідаються про впроваджені системи в різних куточках Російської Федерації.
Російський сайт виконаний на платформі joomla, а український - на wordpress. Але що цікаво: хостинг сайту «Удобный маршрут» розташований в Москві, а український - в Санкт-Петербурзі (SPRINTHOST.RU - хост провайдер).
З огляду на інформаційну війну з країною-агресором, цей факт мав би стати приводом для того, аби задуматися, чи варто впроваджувати таку систему, яка матиме дані про пасажиропотоки в місті.

***

21 грудня ТОВ «Автор» оскаржило визначення переможцем ТОВ «Системний зв’язок». Рішення щодо скарги поки що на розгляді.
Тож, з огляду на усе вище сказане, не виключено, що історія з тендером ЛПЕ матиме продовження, особливо, якщо відреагує на це департамент захисту економіки Нацполіції. Адже «підтасовка» умов тендеру – це не тільки зловживання з бюджетними коштами, а й тінь на прозорість всієї системи електронних закупівель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
просто Показати IP 21 Грудня 2016 21:04
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus