USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Як уникнути збитків цукровому заводу на Волині

20 Серпня 2013 09:30
Цьогоріч на Іваничівському цукровому заводі «Європацукор» скоротилися програми модернізації виробництва, заміни устаткування на осучаснене оснащення, натомість, його інвестори роблять ставку на впровадженні енергоощадних технологій.
В іншому випадку, у підприємства невтішні прогнози, адже лише торік воно відпрацювало у сезон переробки цукрового буряка зі збитком у 20 мільйонів гривень.

Вартість цукру можна знизити, модернізувавши систему устаткування на цукровому заводі на більш енергоефективну


«Виробництво підприємства надзвичайно енергоємне. Доба роботи заводу на газу, а це наш основний енергоносій – приблизно коштує нам 600 тисяч гривень. Щомісяця – це мільйони гривень. Тому наша основна мета – здешевити вартість виробництва, замінивши газові установки на використання котлів твердого палива, а, відповідно, зменшиться і вартість цукру. Або ж знайти іншу альтернативу виробництву», - розповідає директор приватного підприємства «Європацукор» Іваничівського цукрового заводу Ярослав Кауза.

Зі слів керівника підприємства, за останні роки, завдяки використанню сучасних енергоощадних технологій, вдалося зекономили на 20% споживання газу. І якщо раніше спалювали 50 метрів кубічних за тонну перероблених цукрових буряків, то зараз - 38.

Виживає підприємство і завдяки тому, що в жомосушці висушують кукурудзу для агрофірми «Луга-Нова». Цьогоріч до середини вересня планують жомосушку переобладнати і встановити твердопаливний котел. А це сприятиме додатковому заощадженню коштів.

Коли «Європацукор» запрацювало на газу – це був справжній прогрес для підприємства

«Ми плануємо запустити обладнання, щоб використовувати паливо, яке містить органічні сполуки – торф, відходи деревообробки тощо. Торік ми висушили 20 тисяч тонн кукурудзи для підприємства «Луга-Нова» і використали мільйон 250 тисяч метрів кубічних газу. А цього року потужності сушки подвоїмо. Тому для нас так важливо запровадити якнайшвидше енергоощадні технології», - розповідає Ярослав Кауза.

Зі слів директора підприємства, вперше цукровий завод запрацював майже 60 років тому. Обсяги виробництва тоді були тисяча тонн за добу, а зараз у тричі більше. Виробляють на підприємстві цукор, жом, малясу. І працював завод, на початках, на вугіллі, потім до 90-их років минулого століття, на мазуті. І вже справжнім прогресом вважалося, коли завод запрацював на газу. Але, як каже Ярослав Антонович, з року в рік вартість на енергоносії зростає і виробництво стає збитковим.

Якщо ціна на цукор буде в межах 7-8 гривень – це буде рентабельно для підприємства з переробки цукрових буряків

«Торік ми закінчили сезон з 20 мільйонними збитками. Цьогоріч сподіваємося реалізувати енергоощадні технологію і переоснастити виробництво на використання твердого палива. На це плануємо витратити півтора мільйона гривень. І якщо досягнемо успіху, тобто будемо заощаджувати хоча б 50% коштів, тоді систему модернізації галузі продовжимо й надалі. А ще важливо, щоб була відповідною ціна на цукор, хоча б 7-8 гривень. Тому що, якщо вона буде від 3 до 4 гривень – це не рентабельно для підприємства», - зазначив директор підприємства.

Нагадаємо, що Іваничівський цукровий завод «Європацукор» один із чотирьох спеціалізованих підприємств в області, хоча лише другий, який функціонує. Ще два поки тимчасово припинили свою діяльність. За сезон підприємство переробляє в середньому 200 тисяч тонн буряків, які привозять із Рівненської, Львівської і, власне, з усієї Волині. В результаті, підприємство виробляє 24 тисячі тонн цукру.
Наразі, український Уряд у липні 2013 року схвалив нову редакцію Енергетичної стратегії України на період до 2030 року. І це буде чи не головний документ щодо запровадження енергоощадних заходів на території області й країни в цілому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
VSC Показати IP 20 Серпня 2013 11:16
"Доба роботи заводу на газу....приблизно коштує нам 600 тисяч гривень. Щомісяця – це 4 мільйони гривень." И опять двадцать пять.))) Если в сутки газ стоит 600 тыс. грн, то за месяц - 600 умножаем на 30 и получаем 18 миллионов грн. Согласитесь 4 миллиона и 18 это две большие разницы. :)
Я Показати IP 20 Серпня 2013 12:34
Приємно читати за різні цукрові заводи.тільки про Горохівський цукровий завод всі мовчать, бо вже по заводу. Коли платив податки. то адміністрація співпрацювала,навіть в газетах на фотографіях була. Коли прийшов кінець, то навіть не дивиться в сторону заводу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus