USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

В Ощадбанку підбили підсумки непростого року

30 Березня 2015 07:00
«Операцією на відкритому серці людині, яка біжить марафон» назвав модернізацію банку протягом останнього року голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

Звіт про рік перебування на посаді очільника державного банку Андрій Пишний презентував під час засідання фінансового прес-клубу 27 березня у Києві.

З його слів, коли він прийшов на посаду, банк втрачав 200-250 мільйонів гривень щодня внаслідок відтоку депозитів з причини анексії Криму та бойових дій на сході.

Внаслідок цього сформували тезу першої кампанії банку в 2014 році «зберігайте спокій», акцентуючи увагу на стовідсотковій державній гарантії усіх вкладів незалежно від суми.

Найбільшою проблемою були рекордні збитки капіталу через втрати в Автономній Республіці Крим та девальвацію, а також втрату платоспроможності клієнтами. Оскільки Ощадбанк обслуговує оптовий ринок електроенергії в Україні, має повноваження обслуговування енергетичного сектора, йому все ж вдалося дати можливість працювати українській енергетиці.



Голова правління Ощадбанку визнав, що мережа з 5 тисяч відділень з тим технічним забезпеченням та якістю персоналу не відповідала запитам, які є у клієнтів. Прийшовши на посаду, він побачив чимало потенційних можливостей для реалізації альтернативних каналів обслуговування клієнтів, зокрема, в коробках лежали тисячі терміналів самообслуговування (невідомо, чому вони не були встановлені у відділеннях). Також він побачив один з найпотужніших процесингових центрів, можливість розвитку інтернет-банку, мобільного банку.

Найбільша частина зауважень до банку стосується роботи персоналу відділень, які комунікують з клієнтами – у банку не було якісно працюючої системи навчання та кадрового резерву.

Згідно з результатами, минулого року збиток банку становив 8,5 мільярда гривень, водночас за підсумками 2015 року планують вийти на показник прибутковості приблизно на 400 мільйонів гривень. Так, за станом на 1 березня цього року прибуток банку становить 57 мільйонів гривень.



Щодо показників капіталу, за період з 1 березня 2013 до 1 березня 2014 року, капітал банку становив 20,3 мільярда гривень, за наступний рік (до 1 березня 2015 року) – 22,7 мільярда гривень. Активи становили відповідно 107,9 та 170,3 мільярда (значна частина, щоправда, – переоцінка, пов’язана із різницею курсу). Цей показник підвищився в Ощадбанку на 18% більше, ніж у решти банків першої групи (при тому, що валютна складова в активах Ощадбанку нижча, ніж у банках першої десятки). Високоліквідні активи становили відповідно 6,8 та 24,6 мільярда гривень (це означає, що банк формував підвищені вимоги до платоспроможності банку). Показник коштів клієнтів становив 43,3 та 74,9 мільярда гривень, кошти інших банків – 27,3 та 30 мільярдів гривень.

Рентабельність капіталу забезпечили на рівні 1,5%, рентабельність активів – на рівні 0,25% (загальний показник банків першої групи – мінус 16,61%).

Депозитну базу збільшили з 1 серпня 2014 року донині на 750 мільйонів гривень (на 250 мільйонів – протягом цього року). Таким чином, поповнили втрати ресурсної бази, які банк поніс у першому півріччі 2014 року.

Кампанія «Зберігайте спокій», яку розгортали у першому півріччі 2014 року, дала результати в другому півріччі, фактично дозволивши банку відновити втрати своєї ресурсної бази та розпочати процес зростання.



Протягом 26 днів із часу впровадження депозиту «Писанка» у березні цього року, попри те, що його ставка майже на 5% нижча, ніж у інших банків, Ощадбанк залучив майже 2,6 мільярда гривень, при цьому близько 40% вкладників – нові клієнти. У період різдвяних свят діяв депозит «Щедрик», на який залучили 4,5 мільярда гривень. Загалом у січні-лютому Ощадбанк посів перше місце серед українських банків за динамікою залучення коштів.

Говорячи про те, що висока відсоткова ставка – плата за ризик, і люди вже починають це розуміти, Андрій Пишний наголосив, що неможливо залучати депозити під 25-27% річних та забезпечувати кредитування.

За станом на 1 березня загальний портфель строкових депозитів фізичних осіб в Ощадбанку становив 32,4 мільярда гривень (другий показник серед банків України).

Зі слів голови правління банку, цьогоріч планують відкрити приблизно 300 відділень нового типу, фактично будуючи «банк в банку». За станом на березень минулого року відкрили 14 відділень нового типу, а протягом року відкрили 107 таких відділень. Він запевнив, що цей процес буде дуже помітним до кінця року – за його результатами Ощадбанк матиме понад 300 відділень нового типу (більшість українських банків, що входять до першої десятки, мають по 200-250 відділень). Відтак, клієнтоорієнтованість та підвищення якості сервісу визначили основною стратегією цього року.



Як пілотний проект запускають вузлові центри обслуговування малого та середнього бізнесу на базі розширеного банку.

Серед досягнень банку називають збільшення у 2014 році статутного капіталу банку до 30 мільярдів гривень, забезпечення адекватності та достатності регулятивного капіталу на рівні, вищому, ніж в банківській системі, та підготовку стратегії 2015-2017 років.



Також відзначають кредитну підтримку забезпечення України енергоресурсами на 20 мільярдів гривень, фінансування повного циклу виробництва електроенергії на 14 мільярдів, фінансування вітчизняних виробників-експортерів міндобрив. Також випустили контргарантію для фінансового забезпечення контракту, який НАК «Нафтогаз України» уклав щодо реверсу газу з ЄС. Банк посів 2 місце на ринку за кількістю активних платіжних карт.



Андрій Пишний підсумував, що поточний рік буде найважчим для української економіки, і, якщо вдасться вистояти, це згуртує українців докупи, дасть можливість зрозуміти, яка система цінностей потрібна країні на найближчий період. Він порівняв події минулого року – одночасні потоки проблем, стратегічного планування, маркетингу, вирішення поточних проблем, перенесення баз даних із зони АТО з операцією на відкритому серці, яку роблять людині, яка біжить марафон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
клієнт Показати IP 30 Березня 2015 08:43
Обслуговуюсь на відділенні біля ВНУ. Все влаштовує...
військовий пенсіонер до клієнт Показати IP 30 Березня 2015 15:13
дівчата на відділенні молодці. дуже приємне обслуговування.
опа Показати IP 30 Березня 2015 10:43
кожен день стаття протОщадбанк. До чого це?
економіст до опа Показати IP 30 Березня 2015 10:47
Краще нормальні лінії зв'язку між відділеннями зробіть. Будуть нормально програми працювати і черги зменшаться. А то піаром набридливим зайнялись. Це вже як антиреклама сприймається.
вік до опа Показати IP 30 Березня 2015 11:26
До кінця.
з ощада до вік Показати IP 30 Березня 2015 12:41
Це ми колег з привата спеціально дразним :)
балакун Показати IP 30 Березня 2015 10:49
Таку стратегію покращення вже починали в 1998 році. І де результат?(((
Критикам Показати IP 30 Березня 2015 14:40
Топ менеджер одного з найбільших банків звітує про роботу. Говорить досить відкрито. Не розумію, за що критикувати таку позицію? Я б хотів бачити подібну відкритість в інших фінансових установах...
Петро Показати IP 31 Березня 2015 13:15
Можна подумати, що Пишний перший раз прийшов до банку. В цій системі він вже працював. Звичайне окозамилювання.Там така ж халепа як і кругом.
степан до Петро Показати IP 1 Квітня 2015 16:31
незнаю про яку халепу йде мова , но депозит в доларах я отримав зразу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus