USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинські аграрії просять полегшити їм життя

9 Лютого 2016 11:05
Нинішній Податковий кодекс поставив українських аграріїв у непросте становище: чимало сільгосппідприємств цьогоріч чекають перевірки ДФС, оскільки для частини з них відшкодування ПДВ відбуватиметься в ручному режимі.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії сьогодні, 9 лютого.

Так, на сесійний розгляд депутатів будуть винесені декілька проектів рішень щодо внесення змін в Податковий кодекс в частині відшкодування ПДВ для сільгосппідприємств.

Одне з них – зініційоване депутатом Сергієм Слабенком, який пропонує волинським депутатам підтримати проект закону, розроблений нардепами Кужель, Кириленко та Івченко. Подібне рішення просять підтримати і колеги з Кіровоградської області.

Однак ще одне звернення про зміни до Податкового кодексу сформоване волинськими аграріями і запропоноване профільною комісією. Отже, обранці громади пропонували сформувати єдине звернення з цього питання.

Як уже повідомлялося, влада України в рамках співпраці з МВФ зобов’язалася з 2016 року перевести сільгосппідприємства, що залишали собі з 1999 року 100% ПДВ, на загальний режим оподаткування. Однак після протестів аграріїв Верховна Рада наприкінці 2015 року схвалила компромісне рішення про пільговий режим переходу в 2016 році.

Згідно з прийнятими поправками до Податкового кодексу, в 2016 році для операцій із зерновими і технічними культурами 85% ПДВ буде сплачуватися до бюджету, 15% спрямовуватиметься на власні спецрахунки; для операцій з продукцією тваринництва (велика рогата худоба і молоко): 20% - сплата до бюджету, 80% - на власні спецрахунки; для операцій з іншою сільгосппродукцією: 50% - сплата до бюджету, а 50% - на власні спецрахунки.

Зі слів депутата Валерія Діброви, у нинішньому Податковому кодексі закладена корупційна складова, оскільки частині сільгоспвиробників ПДВ відшкодовуватиметься автоматично, зокрема, трейдерам. А ось решті – в ручному режимі. І вже на сільгосппідприємствах розпочинаються перевірки, а бухгалтери починають піднімати первинні документи за три роки.

А перевірки, як відомо, - велика спокуса для корупційних дій. Голова ОДА Володимир Гунчик запропонував під час сесії заслухати представників ДФС, які б пояснили ситуацію, яка виникла з агарними підприємствами, оскільки нещодавно податківці запевняли, що все відшкодування ПДВ відбувається автоматично.

Сергій Слабенко зауважив: звернення до Верховної Ради пришвидшить процес прийняття рішення нардепами, які зможуть акумулювати усі зміни і пропозиції під час розгляду на комітетах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
аграріям Показати IP 9 Лютого 2016 11:46
платіть податки чесно та прозоро, ви не платите!!!!
Ваня Показати IP 9 Лютого 2016 12:24
Ніхто в селі не платить податків, а пенсію хочуть, субсидії пооформляли за що? Сіють по 10 га зернових, 5 га буряків цукрових, а продають цукор дорожче ніж на базарі на 200грн.Держать по 4 корови, по 5о свиней держать по 5 свиноматок я вже не говорю про птицю сотні голів, а податки нуль. Мають,трактори,машини, комбайни. Обслуговують людй заробляють гроші,деруть в три дорога не знають,що видумати,як здерти більше.А ні копійки подватків. Кажуть ми працюємо.А ми на заводі німецькому пашемо у три зміни,ноги і руки відвалюють,щоб сплатити податки, а вони собі дома нікуди не спішать,роблять,відпочивають-це ми повинні на них пахати.Правильно дуже правильно платіть чесно і прозоро податки
taras.churilo Показати IP 9 Лютого 2016 13:43
Гунчик запропонував, тут не пропонувати, а працювати треба, а не пустити все на самохід
село Показати IP 9 Лютого 2016 14:14
Ваня,давай скоріше в село.май сало,м"ясо,відпочивай і не плати ніякі податки.Чого будеш пахати на німця.А якщо серйозно,то аграрна галузь одна в Україні яка хоч трохи може конкурувати в Європі і світі.Ось так то Ваня.
васьок Показати IP 9 Лютого 2016 14:44
Ваня ти молодець давай в село ?будеш пахати на землі, тримати свини ,кури та щурі платити податки та їздити та БМВ да***йоб........................
Юлія Парій Показати IP 9 Лютого 2016 15:11
Про сільське господарство і думати забули

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus