USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські податківці не пускають вантажі в ЄС, вимагаючи хабара

31 Березня 2015 12:29
Запорізьке підприємство «Метпромсервіс» може вивезти виробничі потужності з України через дії волинських податківців. Вантаж, який чекають у Німеччині, більше двох місяців був арештований, а експертизи, які можна провести за 48 годин, затягувалися. Натомість, пришвидшити експертизу підприємцеві «прямим текстом» запропонували за 150 тисяч доларів.

Про це стало відомо під час прес-конференції представників ТОВ «Метпромсервіс» сьогодні, 31 березня.

Як розповів директор підприємства Фелікс Кусаєв, запорізьке підприємство «Метпромсервіс» вже більше 15 років виробляє феросплави – феротитан і феронікель. 30 % товару, що виробляють на підприємстві, продається на внутрішньому ринку для українських металургійних заводів, розповідає він. Решту продукції підприємство відправляє до країн ЄС.

Арештовані вантажівки

Фелікс Кусаєв розповів: вони декілька років вели перемовини з майбутніми покупцями, потім довго чекали, щоб отримати квоту на експорт. Цілий рік підприємство возило вантажі в Німеччину через МПП «Ягодин».
директор підприємства Фелікс Кусаєв
директор підприємства Фелікс Кусаєв
Однак, із січня 2015 років вже 8 вантажівок до вчорашнього дня не змогли перетнути кордон, через дії працівників управління внутрішньої безпеки податкової міліції ДФС.

У січні 2015 року 5 вантажівок ТОВ «Метпромсервіс» митники перевірили. Однак вантаж зупинили органи внутрішньої безпеки податкової міліції ДФС у зв’язку з орієнтуванням на цей вантаж. Воно було зумовлене тим, що підприємство вивозило, начебто, не ту продукцію, яку задекларувало.

На майно підприємства був накладений арешт, були надіслані документи про необхідність експертиз. Фелікс Кусаєв каже: перевірка металу в лабораторії на його підприємстві займає декілька хвилин. Якщо ж звертатися до централізованої лабораторії ДФС, то ця експертиза займе максимум 48 годин.

Все вирішать 150 тисяч доларів

Невдовзі після того, як майно ТОВ «Метпромсервіс» арештували, з ними зв’язався невідомий чоловік, який володів достовірною інформацією про хід справи, яка не була у загальному доступі. Так невідомий запропонував пришвидшити проходження всіх перевірок за «символічну» суму – 150 тисяч доларів. А щоб таке не повторилося, то з кожної наступної машини треба буде теж платити «відкупне». Наразі, каже Фелікс Кусаєв, всі матеріали з цього приводу передані в Генеральну прокуратуру України.

Власне, у директора підприємства є документ зі спецлабораторії Міндоходів, де вказано, що коди, вказані у декларації, відповідають товарам.
А за ці два місяці, поки вантаж стояв під арештом, представникам підприємства довелося побувати і в судах, і в усіх можливих і неможливих інстанціях – від науково-дослідних інститутів і спеціалізованих лабораторій до комітету Верховної Ради.
Однак, у січні цього року проти ТОВ «Метпромсервіс» було розпочате кримінальне провадження за частиною 1 статті 366 ККУ ( Службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів), яку потім перекваліфікували на частину 1 статті 212 ККУ ( Умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку). Наразі оголошення про підозру, згідно з цим провадженням, немає.

Після судів таксу переполовинили

Натомість після виграних судів, до дирекції ТОВ «Метпромсервіс» зателефонували невідомі і запропонували все владнати уже за 70 тисяч доларів.

Потужності підприємства дозволяють щотижня відправляти 5-7 вантажівок до Німеччини. У зв’язку із затриманням вантажу на митниці виробництво, фактично, простоює. А керівництво подумує перенести завод за кордон. Хай на це піде рік-півтора, але там вони зможуть спокійно продовжувати бізнес, каже Фелікс Кусаєв.

Ситуація продовжує розвиватися у тому ж самому руслі. Так, наступні вантажі у лютому й березні знову ж таки затримали на митниці. Цього разу митники відмовили у митному оформленні, посилаючись на орієнтування Служби безпеки України.
З’ясувалося, до управління внутрішньої безпеки податкової міліції ДФС звернулася уже до СБУ з проханням перевірити вантажі. Фелікс Кусаєв надає і відповідь СБУ про те, що орієнтування спецслужб зумовлене проханням податківців.
Відтак, до вчорашнього дня на МПП «Ягодин» стояло 8 вантажівок з металом, вартість якого майже півмільйона доларів.

У підприємства, каже адвокат ТОВ «Метпромсервіс» Сергій Панченко, на руках - уже 5 ухвал суду про те, що арешт з майна має бути знятий.
юрист Сергій Панченко
юрист Сергій Панченко
Однак, до вчорашнього дня вони не виконувалися. Лише після того, як підприємство звернулося до Комітету Верховної Ради України із боротьби з корупцією, і разом з представниками підприємства на митницю прибув народний депутат Ігор Артюшенко із Запоріжжя, який входить до складу Комітету, 7 затриманих вантажівок вчора перетнули митний кордон.

Власне, каже Фелікс Кусаєв, поки орієнтування не відкликане, є загроза, що кожен вантаж підприємства затримуватиметься. Згадану прес-конференцію запоріжці зібрали, аби заявити про вимагання хабара податківцями і повідомити, що платити «відкупне» не будуть.

Якщо ж ситуація не налагодиться, то підприємство, яке торік сплатило 12 мільйонів гривень податку до бюджету, переїде за кордон, а 150 людей залишаться без роботи. Адже один день простою коштує підприємству майже 70 тисяч гривень.

Скарги в усі інстанції

Скаржилося ТОВ «Метпромсервіс» самотужки в Генеральну прокуратуру. ГПУ надіслало інформацію в область розібратися на місцях, а обласна прокуратура відписала, що підстав для заходів прокурорського реагування немає.
Написали скаргу і на ім’я Прем’єр-Міністра Арсенія Яценюка, який заявив себе «борцем з корупцією», та відповіді поки що не надійшло.

Відтак, днями, каже Фелікс Кусаєв, вдалося домогтися засідання Комітету ВР із боротьби з корупцією, де попросили членів комітету звернутися до Генерального прокурора України з вимогою провести службову перевірку дій чи бездіяльності наступних правоохоронців:

- слідчого УФР ГУ ДФС у Волинській області Броіло;

- старшого слідчого УФР ГУ ДФС у Волинській області Солохи М.М.;

- заступника начальника ГУ ДФС у Волинській області підполковника податкової міліції Дацкова Р.С.;

- виконувача обов'язків начальника управління ВБ ГУ ДФС у Волинській області майора податкової міліції Бондара.

- начальника слідчого управляння ГУ ДФС у Волинській області Діденка Ю. М.

Як результат – всі документи нардепи відправили у ГПУ з вимогою розібратися в цьому конфлікті, вжити заходів реагування та покарати винних у відповідності до законодавства України. Також народні депутати попросили відкрити кримінальну справу за фактом вимагання хабара службовими особами ДФС у Волинській області.

По тому народний депутат Ігор Артюшенко поїхав з представниками ТОВ «Метпромсервіс» на Волинську митницю. Учора, 30 березня, після кількагодинного обговорення 7 з 8 затриманих машин усе ж виїхали з МПП «Ягодин» до місця призначення. Наразі на митниці стоїть одна вантажівка, яка прибула вчора.

Однак, якщо затримка з постачанням феросплавів триватиме, то ймовірно, що закордонні партнери відмовляться співпрацювати не лише із запорізьким підприємством, а й із Україною взагалі.

Сьогоднішній день Фелікс Кусаєв разом з Сергієм Панченком планують присвятити для візитів у ДФС та СБУ Волині аби вияснити ситуацію і все ж добитися службової перевірки дій працівників ВБГУДФС у Волинській області.

Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося за офіційним коментарем до управління Державної фіскальної служби у Волинській області. Прокоментувати ситуацію та дії працівників ДФС в управлінні пообіцяли згодом. Отож ІА Волинські Новини інформуватиме читачів про подальший перебіг подій в цій справі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
7*8 Показати IP 31 Березня 2015 12:45
коли ж ті скоти чиновницькі та інша бюрократична сволота нажереться? таких нада зразу розстрілювати!!!
Андрій Показати IP 31 Березня 2015 12:53
При умові підтвердження правдивості даної інформації, героїв цього дійства лишити роботи і посадити за грати з конфіскацією майна.
шура Показати IP 31 Березня 2015 13:00
Правильно роблять що не пускають .За роки незалежності тільки й вивозять те що наші діди настарались
Andrei до шура Показати IP 31 Березня 2015 18:30
Шура, деды здесь ни при чем, ферротитан производят из лома, которого в Украине уже нет. Немецкая компания поставляет сырье в Запорожье, "не пускают", как Вы выразились, материал, который принадлежит немцам.
павло Показати IP 31 Березня 2015 13:05
Депутатам зайнятись нічим окрім як пропхати контрабанду через кордон
Пилип до павло Показати IP 31 Березня 2015 14:33
Дружище, завод-производитель ферротитана и ферроникеля в Запорожье один из самых мощных в Европе ! Из-за Ваших пограничных м*даков, просто вымагающих деньги и остановивших мет.завод, рынок ЕС заняли россияне ! Чтобы вернуть позиции на рынке теперь нужно мин 1-2 года ! В этой ситуации ни война на Донбассе, ни Путин ни при чем ! Слава Украине !
Коля Показати IP 31 Березня 2015 13:27
Це жах. чому їх нормально не перевірять і не звільнять? там корупція процвітає а Яценюк з урядом на людях простих економить
Всім хабарникам Показати IP 31 Березня 2015 15:21
Буде те що з Пустовітом. Колишнього заступника голови Рівненської ОДА судитимуть завтра в Дубенському міськрайсуді. Нагадаємо, 11 січня 2015 року екс-заступник Рівненської ОДА Тарас Пустовіт одержав від громадянки, ім`я якої не розголошується, неправомірну вигоду в сумі 8 тисяч доларів США (разом з другим епізодом це 11 тисяч доларів) за сприяння в конкурсі на приміських та міських маршрутах. В автівці чиновника працівники СБУ виявили мічені купюри. ХАБАРНИКА ПУСТОВІТА ВИКЛЮЧИЛИ З РЯДІВ НСЖУ Після внесення 609 тисяч гривень, хабарника відпустили на волю. Арештований бізнес Пустовіта також, ймовірно, приносить йому грошові дивіденди. Позаяк, на переконання прокурорів, припинити господарську діяльність суб’єкта господарювання вони не мають права. За вчинені корупційні дії Пустовіту загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років, а також заборона обіймати посади на строк до трьох років та конфіскація майна.
Че Показати IP 31 Березня 2015 15:29
Не думаю, що перелічені особи дфс самостійно затіяли таку гру. Не той рівень, щоб вимагати по 70-150 штук. Скоріше все виконують вказівки київського начальства.
Земляки Показати IP 31 Березня 2015 18:01
Такий розгул хабарництва розпочався при появі на Волині Чуя і ійого команди, при Сінгаєвському такого не було.Просто уявити важко, як не виносимо було тим бізнесменам. люди організували робочі місця , вийшли на європейський ринок, а тут по вині тих, хто і гривні в своєму житті не заробив, може все полетіти в нікуди.Хто працює і заробляє, той зрозуміє.Велика подяка тим , хто вміє сам заробити, дає іншим роботу і представляє нашу українську продукцію за кордоном. Слава Україні.!
ПДВ Показати IP 31 Березня 2015 18:48
Чуй із залишками своєї команди до цього часу на посаді! І ця історія відбувалася безпосередньо за його правління і з його відома! Коли вже нарешті очистять ГУ ДФС у Волинській області від цього нечистого на руку керівника! Історія з Вандьо і Полюховичем ще не вщухла і тут нові факти! Потрібна термінова зміна керівництва в податковій!
він до ПДВ Показати IP 31 Березня 2015 20:27
вандьо відкупився а проти працівників служби внутрішньоі безпеки які проводили власне розслідування відкрили кримінпльне провадження . такий поворот
Андрій до він Показати IP 31 Березня 2015 21:52
Ржу німагу !!!!!
Світло до всіх. Показати IP 1 Квітня 2015 04:00
Таможня за 24р.України ще не пириставала бути не корупційною.Скільки ще четвертів століть треба,щоб викоринити корубцію?Думка. Це буде залежити від підготовлених політично-патріотичних елітних кадрів, які появляться від правельної запланової стратегії розвитку держави. Та самого призидента.Наприклад як батько Лукашенко.
123 Показати IP 1 Квітня 2015 07:20
коментар було видалено
Адвокат Показати IP 1 Квітня 2015 20:37
Побачив в статті прізвище Діденка Юрія, молодого і амбітного начальника слідства податкової. Можу стверджувати із впевненістью, так як неодноразово з ним пересікався - майже всі кримінальні справи які ведуть за його вказівками прихвостні-слідчі, порушуються виключно з метою тиску на субєкти господарювання і вимагання грошей за їх закриття!!!!! Всі кримінальні справи порушуються та закриваються ним за вказівками прокуратури області, де Юрко виступає таким собі інструментом тиску, за що отримує "зелену" дяку!!!
Знаючий Показати IP 2 Квітня 2015 13:47
Чомусь ніхто не згадає за безпосереднього учасника, керівника Волинської митниці Андрейківа А. І., важко навіть припустити, що без його благословіння чи покровительства, усе це відбувається!
Знаючому Показати IP 2 Квітня 2015 14:36
Андрейків цю схему і організував, всі, хто не захотіли платити хабарі за оформлення стоять на кордоні. Але скоро почнуть сидіти інспектора виконавці, які виконували його усні команди
ОРД ЯГОДИН ФОРУМ Показати IP 2 Квітня 2015 15:16
Андрейків хабарник наклав в штани, коли приіхав депутат з ВР, з комітету по боротьбі з корупціею, за дві години поіхали машини з феросплавами з Запоріжжя, не вийшло збити 150 тисяч зелених. а гроші потрібні на купівлю вже не посади в Киеві, а відкупитись від прокуратури. а ще на складі ферросплави вісім фур, кузова на переході, шихта міді , цигарковий поток з білорусі, брендовий одяг за цінами ганчірья, незаконні звільнення працівників, розпутство з білявками, за все Зеленими треба платити Андрюшик. Готуй вазелин, здавай підлеглих, короля,рибака,гореліка,и ще зо два десятка. Дивись на МЧС, кайданки чекають на тебе.І охорона не поможе невловимому ЧМО-Андрйеківу.буде в камері по італійські з крисою розмовляти 2.04.2015 15:08 Цветмет що за ферросплави, хто знає? В мене теж стоять з 22го, таж дурня з наводками. То це схема??? Хочуть 50 зелених 2.04.2015 15:14 Цветмету Волинські податківці не пускають вантажі в ЄС, вимагаючи хабара/http://www.volynnews.com/news/economics/volynski-podatkivtsi-ne-puskaiut- vantazhi-v-yes-vymahaiuchy-khabara/#comment_num_452079. Почитай, вся схема з виконавцями, ОЗГ у ДФС Волині, в долі вся верхівка — Андрейків заспівуе, Чуй підігруе, бригада слідчих виконує приспів. Хор злодіів при мовчанні за долю малую правоохоронців (теж в долі)
Закон не діє, прокур Показати IP 2 Квітня 2015 15:23
По тому народний депутат Ігор Артюшенко поїхав з представниками ТОВ «Метпромсервіс» на Волинську митницю. Учора, 30 березня, після кількагодинного обговорення 7 з 8 затриманих машин усе ж виїхали з МПП «Ягодин» до місця призначення. Все митне оформлення на Ягодині віднині не за Митним кодексом, а шляхом кількагодинного обговорення після двох місяців простою з вимаганням хабаря!!!! Нова редакція Митного кодексу від хабарника АндрейківаЧуя.
Де новий прокурор Че Показати IP 2 Квітня 2015 15:27
Хабарників Андрейківа Чуя на гілляку!!!!
ЧеГеВаРа Показати IP 2 Квітня 2015 17:52
Фірмачам обов"язково треба подавати в суд особисто на вищевказаних осіб за неправомірне затримання товару, транспортних засобів, тиск, втрату прибутку та ділової репутації на ринку - щоб Їхні кишені теж прочуяли смак втрат. Наші суди самі "ГУМАННІ" суди в світі :-)
4 Показати IP 3 Квітня 2015 15:56
Цікаво хто нерезидент, а потім як він те обладнання буде експлуатувати далі. Може машини потім круг дадуть і контрабандою заідуть в Україну - може це схема по відшкодуванню пдв. Хоча хто його знає де тут правда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus