USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські шахтарі протестують через «вкрадену» зарплату

28 Квітня 2016 21:27
Нововолинські гірники організували протестну акцію біля приміщення податкової. Люди переконані, що ОДПІ незаконно забрала гроші, за які передбачалося виплатити заробітні плати шахтарям.

Про це повідомляє “БУГ”.

Згідно з інформацією видання, на рахунок ДП “Волиньвугілля” прийшли кошти, з яких на ДП планували виплати гірникам 50 процентів заборгованості із заробітної плати, з іншої незахищеної статті мали виплатити лікарняні шахтарям. Нововолинська ОДПІ забрала 1 мільйон гривень на погашення податкової заборгованості ДП “Волиньвугілля”. Тепер гірники мітингують перед стінами податкової, дехто навіть привів сюди дітей. Вугільники і їх сім’ї залишилися без зарплат, до того ж перед Великодніми святами.

З окликами “ганьба!” люди добивалися правди перед податковою.
Згадали також і міського голову Нововолинська, котрий не підтримав працівників вугільної галузі.

Юрист ДП “Волиньвугілля” Віктор Порплиця аргументує, посилаючись на статтю 87 Податкового кодексу України: гроші, передбачені на зарплати шахтарям, у незаконному порядку були стягнені податковою за борги ДП. Голова Незалежної профспілки шахти “Бужанська” Богдан Макарчук стверджує, що це були цільові кошти, які не можна арештовувати.


«Так як ДП “Волиньвугілля” є боржником, то одним із моментів стягнення боргу є подання позивної заяви в суд на стягнення боргу. Згідно рішення Волинського Окружного суду від 2-го квітня 2014 року є законна вимога про стягнення з рахунків ДП 9 мільйонів 129 тисяч 139 гривень 37 копійок. Якби вимога була не законна, банк би не мав права розписати кошти, і по-друге, ці кошти – то була авансова передоплата ДП “Волиньвугілля”, це не були кошти на зарплату», - заявляє виконувач обов’язків начальника Нововолинської ОДПІ Олександр Харчик.


Керівник, отримавши кошти на рахунок, спрямовує їх на різні потреби. За станом на 11 квітня з 12 отриманих мільйонів 7,5 пішло на зарплату, 4 мільйони пішло на послуги, з яких близько 3,5 мільйона витратили на ЦОФ за збагачення вугілля при наявності заборгованості зарплати перед шахтарями.

Проте, юрист Нововолинської ОДПІ Андрій Костюк переконує, що людей вводять в оману, бо «до свого директора Кисельова він їх не поведе, адже це його права рука».

«Він їх привів до податкової, вбив людям в голови, що це були кошти на зарплати і на лікарняні. Ніколи за стільки років діяльності податкової такого випадку не було. Це були кошти не цільові, а від їхньої господарської діяльності.
Чому юрист Порплиця не скаже, що наше інкасове доручення лежало в них раніше, а доручення про виплату працівникам заробітної плати було після цього. Ми не можемо це пяснити людям, бо вони опинилися у скрутному становищі, проте їх використовують як рушійну силу. Порплиця їм показує платіжне доручення ДП “Волиньвугілля”. Чому вони не взяли і не віддали коштів людям, а на ЦОФ? Чому вони не кажуть, що податкова завжди йде на уступки ДП “Волииньвугілля”?», - наполягає Костюк.

За інформацією видання, конструктивної розмови з представниками ОДПІ не вийшло. На адресу податківців лунали погрози, образи та ненормативна лексика.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, гірники обурювались: не можуть отримати зарплатню за березень. Мовляв, її гальмує й забирає податкова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 28 Квітня 2016 22:07
Хлопцям наш низький доземний уклін та красна подяка! А ті шахти треба вже давно було закрити бо там погане вугілля низької якості і яке нікому не потрібне!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus