USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Як розподілили кошти на армію: звіт Самооборони

29 Вересня 2014 15:19
Скільки коштів вдалося зібрати Самообороні Майдану Волині протягом травня-серпня цього року і на що вони були витрачені, повідомили активісти.

Про це йшлося під час прес-конференції Самооборони Майдану 29 вересня.

Бійцям різних військових та правоохоронних підрозділів, що воюють на Сході України, Самооборона Майдану Волині передала 139 бронежилетів, 42 каски, 297 комплектів форми, 3 тепловізори та 36 тонн їжі. Про це розповіли заступники координатора організації Сергій Чуріков та Сергій Рижков.

Оскільки організація використовує кошти громадян, вона зобов’язується звітувати про їхнє використання. Також представники Самооборони Майдану розповіли, що намагаються публікувати фото усього, що отримують від громадян та купують.



Як розповів Сергій Чуріков, є декілька джерел надходжень: скриньки, добровільні пожертви, картка Приватбанку, також організація має розрахунковий рахунок, куди перераховують кошти на здійснення статутної діяльності організації. Ще одне джерело – натуральна допомога, продуктами, ліками тощо. Загалом протягом чотирьох місяців, із травня по серпень включно вдалося зібрати мільйон 80 тисяч гривень, наразі передано допомоги на суму мільйон 26 882 гривні.

Зі скриньок, які постійно стоять на Театральному майдані та поблизу гіпермаркету «Там Там», протягом травня-серпня зібрали 196 тисяч 221 гривню. Це переважно невеликі пожертви пересічних волинян. У формі добровільних пожертв надійшла 201 тисяча 930 гривень. Окрім цього, на карту фінансового директора Самооборони Сергія Чурікова було нараховано 276 тисяч 389 гривень. На безготівковий рахунок організації у червні перерахували 30 тисяч гривень. З обласного бюджету за посередництвом Самооборони бійцям на Сході перерахували 165 тисяч гривень, з них 70 тисяч - на військову форму та 95 тисяч – на тепловізори.

Як зазначають активісти, всі надані кошти акумулювалися в Самообороні Майдану Волині для контрольованої допомоги у різних формах бійцям на Сході. Серед бойових підрозділів, яким надають допомогу, першим став батальйон «Айдар», у лавах якого з травня цього року служать самооборонівці-волиняни. Окрім цього, допомагають першому Волинському батальйону територіальної оброни (передбачалося, що усім потрібним його забезпечить місцева влада, а насправді підрозділ був забезпечений у липні лише на 30%), 51-й ОМБ, 80-ій окремій аеромобільній бригаді, яка воювала поряд з «Айдаром», 24-ій окремій бригаді, спецбатальйону «Світязь», роті кримчан добровольчого батальйону «Донбас» (підрозділу, у якому служать кримські татари).

Окрім цього, до 250 «народних волинських бронежилетів» надали на умовах компенсації витрат, ціна одного такого бронежилета - приблизно 2 тисячі гривень.

Говорячи про динаміку надходжень, активісти визнали, що волиняни жертвують з кожним місяцем більше. Так, якщо у травні зібрали до 120 тисяч гривень, то у серпні - понад 546 тисяч. Найближчим часом, зі слів активістів, планують змінити форму збору коштів та звітування. Так, із цього тижня усі гроші, зібрані у скриньках для пожертв, будуть акумулюватися, а необхідне обладнання закуповуватимуть адресно. Також продовжать практику автопробігів Європою (завдяки такій акції вдалося зібрати до 12 тисяч євро). Звітувати про використання коштів активісти обіцяють кожні два місяці.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus