USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як змінювалися зарплати українських депутатів. Інфографіка

24 Жовтня 2016 21:58
Наприкінці минулого тижня депутати, схвалюючи бюджет у першому читанні, рекомендували урядові знайти додатково близько 140 мільйонів гривень на діяльність парламенту. У постанові Ради також передбачено, що вже від 1 листопада 2016 року депутати мають отримувати від 36 до 40 тисяч гривень зарплати, залежно від посади, а спікер парламенту - 43,5 тисяч.

Про це йдеться у публікації «ВВС Україна».

Тема оплати праці депутатів завжди була закритою для суспільства. Оскільки цифри зарплат, що називалися публічно, - завжди були лише вершиною айсбергу.

І рядові члени парламенту, і керівництво Верховної Ради мало розповідали про те, скільки грошей вони отримують загалом, включаючи не лише номінальний оклад, але й доплати за свою діяльність. І досі постанови про забезпечення діяльності депутатів, у якому про ці доплати можна було би дізнатися, мають гриф «не для друку».

Відповідно неофіційній інформації, яка публікувалася у ЗМІ та яку ВВС Україна отримала від колишніх членів парламенту, усі роки доплати становили суму, яка могла сягати розміру самого окладу. Перелік доплат періодично зазнавав змін.

Найрадикальніше збільшення парламентської зарплати сталося в 2005 році, коли головою уряду була Юлія Тимошенко.

Тоді посаду депутата прирівняли до посади члена Кабміну. Зарплата як міністрів, так і депутатів, зросла залежно від посади - до 14-21 тисячі гривень. До червня 2005 року вона становила від 3,5 до 4,5 тисяч гривень. Юлія Тимошенко тоді пояснювала, що висока зарплата парламентарів і міністрів зупинить хабарництво.

На такому рівні (в середньому - 17,5 тисяч гривень) зарплата лишалася до 2014 року.

У 2014-му сталися суттєві зміни. Уряд Арсенія Яценюка скоротив зарплату депутатів до шести тисяч. Тепер депутати хочуть, аби їхня зарплата зросла ушестеро.

Оцінюючи цей графік, слід мати на увазі, що йдеться лише про оклад члена парламенту в різні роки, а не всі його щомісячні доходи у різні роки.

20 жовтня, голосуючи за підвищення зарплат, депутати скасували постанову «Про забезпечення діяльності народних депутатів України», яку їхні попередники ухвалили в 1994 році і змінювали в наступні роки.

Але обсяг скасованих доплат і компенсацій невідомий, оскільки текст постанови на офіційному сайті Верховної Ради - «не для друку», а під час розгляду бюджету депутати про неї не згадували.

Взагалі, обговорюючи кошторис країни, депутати не говорили про те, що і власний бюджет кардинально змінюють. Лише депутат Віктор Пинзеник, закликав скасувати пункти, які стосуються зростання зарплат. Нині деякі депутати зізнаються, що не помітили цих пунктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
підтримую Показати IP 24 Жовтня 2016 23:00
коментар було видалено
Ая Показати IP 24 Жовтня 2016 23:03
Прошу співітчизників задуматись над фінансуваням своїх обранців. З того часу коли коломлийські, гойсманівці, шустьстерівці і інші зайди розграбили Україну. Українці почали жити так як їх предки за часів паньщини. Мені влізло у вічі, те що зробили жителі Штату МОНТАНА в ЗША. Столиця ГЕЛЕНА. Отже монтанівці у свій парламент вибирають тих громадян які можуть доказати, що є добрими господарями і організаторами у своїх підприємствах і мають гарні прибутки, які гарантують їм високий рівень житя. Таким дозволяють балотуватись до парламенту. Одночасно майбутнім парламентаріям ставиться вимога, що свою "службу" для добра штату, виконуватимуть безоплатно. При нагоді хочется висловити думку про те, що всі обранці які "просять" додаткових грошей (допомоги), це нижче всякої культури, пошани для себе і виборців-ГАНЬБА.
------ Показати IP 25 Жовтня 2016 08:06
Зарплата для них це один раз пообідати в ресторані . Вона їм падає на картку, 90% з них навіть не знають яка приблизно в нього зарплата!!!тому що це для них копійки!!! 70% депутатів В.Р. Офіційно мільйонери $ а інші 30% не офіційно!!!
Оля Показати IP 25 Жовтня 2016 11:17
Та це просто жах.Як можна таке робити.Люди жебраки.1000 грн-це вимирання при таких цінах на продукти і ліки.А за комуналньні говорити вже не потрібно. А вони мало того,що корпціонери вищої ланки,бо так красти можна тільки в божевільній країні-Україні. Нащо їм зарплата вони всі мільярдери вже, нам таке не снилося навіть у страшному сні.Гей народні обранці, ви сатанинські обранці схаменіться.На цьому світі вони вам наші сльози і горем ті мільярди не поможуть і помрете точно,як ми.Але люди вас проклинуть.Державо ,що ви робите з наріфдом. А де МВФ-таке можна робити.У якій країні такий дохід на душу населеня,хіба в Африці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus