USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

П'ять українок, які зробили наукові відкриття світового рівня

12 Лютого 2017 17:02
Багато українок-вчених зробили відкриття світового рівня. До дня жінок в науці, який відзначали вчора, 11 лютого, Gazeta.ua підібрала п’ятірку найкращих науковців-жінок.

1. Ольга Броварець

Наймолодший в Україні доктор наук. Ольга здобула цей ступінь в 29 років. Відкриття Ольги дає надію на цілковите одужання від раку та багатьох інших хвороб, до яких призводять мутації. Всі обчислення Ольга проводила на комп'ютерному сервері в себе в інституті - його придбали за грантові гроші. Провести експеримент зі справжнім ДНК в Україні немає технічної змоги. Американці вже підтвердили всі розрахунки Ольги реальними результатами з лабораторій.

2. Марина В'язовська

Математик розв'язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть: пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві, — в 24-вимірному. Вчена знайшла вирішення пакування куль в евклідовому просторі. Раніше задачу пакування куль було розв'язано лише для просторів із трьома і менше. Розв'язання задачі В'язовською займає всього 23 сторінки.

3. Мотря Братійчук

Мотря була астрономом. Заснувала лабораторію космічних досліджень при Ужгородському університеті. Наукова тематика праць стосується аналізу комплексних спостережень штучних супутників землі. Міжнародна астрономічна унія присвоїла малій планеті № 3372, відкритій 24 вересня 1976 року, ім'я Bratіychuk. Це за заслуги українки у науковому вивченні космосу.

4. Нана Войтенко

Засновник та науковий секретар Українського товариства нейронаук, президент Українського відділення Американського товариства нейронаук. Нана Войтенко досліджує проблеми виникнення та поширення болю. Вивчає роль низькопорогових кальцієвих каналів і AMPA-глутаматних рецепторів у передачі больового сигналу в спинному мозку.

5. Людмила Проценко

Людмила Проценко була одним з засновників науки – некрополістики. Її авторству належить картотека, яка містить інформацію про похованих осіб на території Києва, починаючи з Київської Русі і до 1986 року. Ініціатор створення у 1994 році на території історичного Лук'янівського цивільного кладовища у Києві Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника. Вважається фундатором цього закладу 2016 року на честь Людмили Проценко було названо вулицю у Києві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
sasha Показати IP 12 Лютого 2017 18:14
"пакування куль у 8-вимірному просторі"-прикольно.
Санчез Показати IP 12 Лютого 2017 19:18
ГОловне питання - нах.ра?Це до "пакування куль у 8-вимірному просторі"
Анонім до Санчез Показати IP 12 Лютого 2017 21:44
ну так, для декого налити в шкалік 167 мл - більш важливе питання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus