USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Ковелі братимуть проби ґрунтів на забруднення

11 Січня 2017 19:00
На ковельський ветсанзавод хочуть скерувати комплексну перевірку через підозру забруднення навколишніх ґрунтів. Якщо дозвіл на це відповідні служби не дадуть, то екологи готуються звернутися до правоохоронців щодо відкриття кримінального провадження.

Нагадаємо, ковельчани забили на сполох, мовляв, на околицях міста ветсанзавод скидає падаль просто у викопану яму. Натомість керівник заводу запевняє, що не варто турбуватися - відходи утилізують згідно з передбаченими нормами.

Згодом на місце захоронення рештків тварин приїхала позапланова перевірка й дослідження показали, що захоронень в землі немає. Втім, розповідають екологи, що тваринні відходи зберігали з порушенням, а це могло призвести до забруднення навколишніх ґрунтів.

Окрім того, на Ковельській філії ДП «Укрветсанзавод» побачили новації в роботі – компостування відходів птахів у ямах для біодобрив. Та необхідних дозволів керівник підприємства Вадим Сухонос не представив, мовляв, це не компетенція комісії.

Зі слів начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександра Ткачука, зрозуміти реальний стан на підприємстві можна буде лише після комплексної планової перевірки із залученням ветеринарів та санепідслужби.

«Щодо ймовірних фактів захоронень тварин у Ковелі працювала комісія – їх не виявили. Це було тимчасове зберігання, але там потрібно перевірити ґрунти, чи не відбулося забруднення, адже тушки лежали на землі, не накриті, на них падали опади. Окрім цього, ми побачили, що на підприємстві почали використовувати процес компостування кишок птахів, які закладають в яму для переробки на міндобрива.

Такі нові технології запровадив директор ветсанзаводу. Ями захищені плівкою, але треба глянути, чи є розроблений технологічний план. Ветеринари говорили, що подібне практикують в Сумській області, але чи це підходить для нас – треба дослідити. Щоб цей процес вивчити, то необхідну організувати комплексну перевірку. А керівник підприємства не дав цього зробити, мовляв, це не стосується позапланової перевірки, мовляв, це не в нашій компетенції й потрібно дозвіл з Києва», - інформує Ткачук.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОВЕЛЬСКИЙ ВЕТСАНЗАВОД ХОЧУТЬ МОДЕРНІЗУВАТИ ЗА ІНОЗЕМНІ КОШТИ

Та додає, що спеціальна комісія з перевірки вирішила, у випадку відмови київського керівництва для комплексної перевірки, звернутися до правоохоронців, аби ті відкрили кримінальне провадження за фактом ймовірного забруднення ґрунтів. Як пояснюють екологи, в рамках провадження вони матимуть можливість для дослідження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus