USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У льоду на Шацьких озерах рубали ополонки, щоб запобігти замору риби

15 Лютого 2017 11:54
На водоймах Шацького національного природного парку 11-го лютого проводились заходи щодо попередження та недопущення задухи риби. Так, узимку льодовий покрив унеможливлює насичення води атмосферним повітрям.

Представники лісової охорони Шацького НПП здійснили вирубування ополонок та накрили їх очеретом на озерах, де є найбільша ймовірність задухи: Мале Чорне, Луки-Перемут, затока Бужня.

Про це повідомляє КОРДОН.



Працівниками національного парку також регулярно впродовж зимового періоду проводяться заміри розчиненого у воді кисню. Адже від нестачі цього газу риби виснажуються, а потім гинуть. Інколи це явище стає масовим.



Переважно кисень проникає у воду з повітря. Частково він утворюється там внаслідок життєдіяльності зелених рослин.



Найбільший вміст хімічного елемента у верхніх шарах водної товщі, найменший – у нижніх, а за певних умов його може зовсім не бути. У зимовий період (при льодоставі) для водойм рибогосподарського призначення концентрація розчиненого у рідині кисню не повинна бути нижче 4 мг/дм³.



Для виживання мінімум вмісту кисню у воді для кожного з видів риб різний: щука, окунь, плітка, короп, лящ – 4,0 мг/дм³; білий амур – 3,0 мг/дм³; найбільш витривалими до вмісту кисню є в’юн – 0,8 мг/дм³, карась сріблястий -1,0 мг/дм³, лин – 2,0 мг/дм³.



Оскільки через товщину льоду на мілководних ділянках рівень кисню істотно знизився, було вирішено провести всеукраїнську акцію, аби не допустити виникнення явищ замору. Меліоративні заходи відбуваються в Запоріжжі (Каховське водосховище), дельті Дніпра - у Херсоні, Кременчуцькому водосховищі в районі Сулинського заказника. Найближчим часом вони почнуться на Канівському водосховищі, Кременчуцькому - в Черкасах, Світловодську, Кременчуку, а також у Дніпропетровську.

Примітно, що в інших областях України до акції масово долучилися підприємці та рибалки.

Як пише УНІАН, на Київському водосховищі прорубали понад тисячу лунок, щоб урятувати рибу від задухи.

Масова акція, спрямована на запобігання замору риби на Кременчуцькому водосховищі, теж відбувалася за участю місцевих підприємців та рибалок, повідомляє інтернет-видання "Світловодськ":
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus