USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Чому на Волині загинув гірник. ВЕРСІЇ

23 Квітня 2014 21:17
Що призвело до загибелі сорокарічного гірника на першій шахті Нововолинська напередодні Великодня, з’ясовують офіційні служби та журналісти.

Нещасні випадки й смертність на нововолинських копальнях — явище страхітливо-звичне. Аналізувати його причини можна довго й доскіпливо. Держгірпромнагляд саме цим і займається. Проте керівництво копалень і галузі в цілому усувати смертоносні причини не збирається, інформує «Нововолинськ діловий».

Поки той-таки Держгірпромнагляд та інші служби готують офіційні висновки, оприлюдню версію, яку упівголоса обговорюють робітники. Упівголоса — бо ніхто не хоче через довгий язик втратити роботу. Хай навіть таку небезпечну...

Ось що розповів досвідчений гірник: «Насамперед, лава ця складна й давно вироблена. Видобувати вугілля там мали тільки до 1 квітня, а тоді почати демонтаж. Однак чухрали ту лаву, як мовиться, до останнього. Бо шахта «Бужанська», даруйте, в повній… ямі, а дев'ята дає тільки 300 тонн. Як перша зменшить видобуток, то буде гаплик. Це ж виходить, на 3500 людей в об'єднанні сама лишень шахта №9 працює!..», - розповів досвідчений гірник.Отож на першій хотіли почухрати ще пару сотень тонн, а там є серйозне геологічне порушення. Наряду на видобуток вугілля шахтарі не мали.По-друге, робітники наприкінці зміни на 2 години лишилися без нагляду. Гірничого майстра з ними не було. Заступник начальника дільниці піднявся на поверхню — давати наряд на другу зміну. Вони тронули комбайн, тронули тумбу, щоб закріпитись, комбайн потягнув, і все навкруги просіло...

Ось іще одне свідчення: «Горноспасайлівці навіть не відкопували його, самі шахтарі з другої зміни відкопали. Його напарникові сильно дало по руках і ногах, коли намагався його одразу відкопати — щойно стався обвал. Каже, що Леонід сидів і каска була на голові. Усі зусилля врятувати виявились марними...»

А тепер офіційна інформація до роздумів: «У відокремленому підрозділі «ШУ «Нововолинське» ДП «Волиньвугілля» 27 січня 2014 року розпочато планову перевірку стану промислової безпеки, охорони праці й охорони надр. Про це інформує ТУ Держгірпромнагляду. Шахтоуправління «Нововолинське» об’єднує дві шахти: №1 «Нововолинська» та №5 «Нововолинська», яка з січня 2013 р. припинила вуглевидобуток.

За 3 дні перевірки гірничотехнічні інспектори Західної МДІН у ВП провели 8 обстежень і виявили 144 порушень нормативно-правових актів із охорони праці. До адмінвідповідальності притягнули 6 посадовців шахти. Загалом комісійна перевірка запланувала 39 обстежень наземних та підземних об’єктів, триватиме вона до 7 лютого.

На шахті №1 ще до початку перевірки Волинський окружний адмінсуд заборонив і не відновив видобуток вугілля у лаві № 225 та канатну відкатку по вантажо-людському похилому квершлагу, де у грудні 2013 року стався смертельний випадок. Той же суд на шахті №5 «Нововолинська» заборонив спуск людей в копальню. Дозволено лише разовий спуск у першу зміну для відкачування води і контролю пилогазового режиму».

Згідно з інформацією журналіста видання, у фактично закриту шахту №5 ще й досі спускаються робітники — витягувати звідти устаткування. Його ріжуть і тихцем здають на брухт. Керівництво про це знає...

Наталія Камишникова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus