USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Епідемія грипу та ГРВІ на Волині: медики попереджають

27 Лютого 2015 13:17
У Волинській області другий тиждень поспіль реєструється перевищення епідемічного порогу,

в тому числі за тиждень, що минув, на 44,5%.

Згідно з інформацією Центру грипу та ГРВІ Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» за період 16-22 лютого 2015 року у трьох областях відзначається перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та ГРВІ, в тому числі і у Волинській області.

У порівнянні з минулим тижнем у 8 регіонах зареєстрований темп приросту захворюваності на грип та ГРВІ більше 20 %, що є ознакою активізації епідемічного процесу з грипу в країні. В цілому, епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ в Україні відповідає середньорічному рівню для відповідної пори року.

У Волинській області другий тиждень поспіль реєструється перевищення епідемічного порогу,

в тому числі за тиждень, що минув, на 44,5%. Перевищення розрахункового порогу відзначалось у Ківерцівському, Рожищенському, Ковельському, Луцькому районах, містах Луцьку та Нововолинську. Захворіло за тиждень всього 11004 особи, з них дітей 0-4 роки – 2034 особа, 5-14 років – 4104, 15-17 років – 1215.

Госпіталізовано 276 осіб, з них дітей – 181. Серед госпіталізованих переважають діти віком до 4 років.

Протягом останніх двох тижнів до Волинської обласної інфекційної лікарні щоденно з діагнозом «Гостра респіраторна вірусна інфекція» госпіталізується більше 10 осіб. У кожного четвертого перебіг ускладнений пневмонією.

При здійсненні вірусологічного моніторингу в Україні за циркуляцією збудників гострих респіраторних вірусних інфекцій встановлено, що в їх структурі в епідсезон грипу та ГРВІ 2014-2015 років основну частку становить вірус парагрипу (понад 40%). Вперше вірус грипу (тип В) в Україні було виділено на початку січня – Одеська та Хмельницька області.

За станом на 22 лютого віруси грипу методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) виділено вже у 10 областях. Зокрема, у Волинській області методом ПЛР при дослідженні 17 змивів з носоглотки від хворих на ГРВІ у 12 позитивних результатів на вірус грипу типу В.

Збільшення кількості випадків виділення збудника вірусу грипу від хворих протягом останнього місяця свідчить, що підйом захворюваності, насамперед, викликаний збудниками даної групи.

Хоча, збудник вірус грипу В, що в даний час циркулює в області та Україні, не є новим, аналіз клінічного перебігу хвороби засвідчив про деякі особливості її перебігу. В першу чергу, це значне підвищення температури та значна частка хворих з ускладненим перебігом (пневмонія, бронхіт).

Волинський обласний центр здоров’я радить:

У сезон поширення гострих респіраторних інфекцій, в тому числі грипу та з метою запобігання інфікуванню рекомендується дотримуватися наступного:

- Повноцінно харчуйтеся.

- Провітрюйте приміщення кожні 2– 3 години.

- Мийте руки із милом після громадського транспорту, відвідування громадських місць.

- Уникайте місць скупчення людей.

Дотримуючись цих, на перший погляд простих лікарських порад, можна запобігти захворювання, та вберегти близьких, рідних, оточуючих від зараження.

Якщо, все ж таки, не вдалося вберегтися, то при перших ознаках хвороби (слабість, першіння в горлі, нежить, головна біль, підвищена температура) негайно викличте лікаря, який призначить відповідне лікування, і ні в якому разі не займатися самолікуванням.

Тільки так можна уникнути серйозних ускладнень, в першу чергу запалення легень, що часто виникають при самолікуванні.

Необхідно також дотримуватись певних правил поведінки безпосередньо під час хвороби, щоб вберегти від зараження рідних:

- дотримуйтесь постільного режиму,

- перебувайте в ізольованій та добре провітреній кімнаті,

- носіть захисну маску,

- користуйтеся окремим посудом та предметами особистої гігієни.

У ситуації, коли в Вашому оточенні з’являється хворий на гостру респіраторну інфекцію, займайте активну позицію – робіть зауваження людині, яка кашляє чи чхає і не прикривається хустинкою.

Корисним може бути вживання великої кількості рідини (вітамінних чаїв з смородини, малини, калини і інше).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 27 Лютого 2015 13:28
чому не закрили школи на карантин? Чому газ у грудні вирішили економити на школах, а не на власниках будинків з площею 200-300 кв м, які не звикли ні в чому себе обмежувати, бо у них є бабло і звязки. Діти 5 тижнів сиділи в дома перед компютерами і телевізорами, коли на вулиці була температура вище нуля і цілком реально аби школи працювали. Така політика влади по відношенню до дітей є злочинною, наступного року ми батьки не дозволимо так чинити з нашими дітьми
мама Показати IP 27 Лютого 2015 13:35
Школи повинні зараз закривати на карантин, а не тоді, коли немає на це причин. Екомомія на дітях!!! Навіть природа пішла всупереч!
оля Показати IP 27 Лютого 2015 13:48
негайно викличте лікаря, який призначить відповідне лікування, і ні в якому разі не займатися самолікуванням. Гарно сказано. Працюю в Луцьку, живу в селі Ківерцівського району. Який лікар прийде до мене?. А в маршрутці я інфікую 30 чоловік. Та ще й зматюжать мене, що з 37,2 хочу лікарняний. А на вечір було 39,8. Що людям в селі вмирати? Що не добили на війні, те вимре від грипу. ,
длг Показати IP 27 Лютого 2015 13:55
Цілком згоден з попереднім коментарем В селах якщо не видають лікарняних, то хоча б реєстрували початок захворювання. А через 3-5 днів можна вже і в поліклініку
іра Показати IP 27 Лютого 2015 14:45
Олег володимирович, зробіть у луцьких школах карантин. Вже вчителів скільки скосило. Одні на лікарняний, а інші за себе і за "того парня", а ще я просто обурена ходять, шморгають, з температурою і вважають, що чинять героїчний вчинок, бо ходять на роботу.
123 Показати IP 27 Лютого 2015 15:53
У нас ще советський підхід до лікарняних, бігай по тих поліклініках через 3-4 дні з температурою, та дайте зразу хоча б тиждень, щоб людина вилежила грип, тому й люди не дуже хочуть іти в ці поліклініки, випють від температури і бігають на роботу, заражують інших. Вже в медицині давно пора проводити реформи.
Віталій Показати IP 27 Лютого 2015 17:23
Бл**ь я заразився.....................................................................
Анонім до Віталій Показати IP 27 Лютого 2015 17:34
ну ти і лошара)))
Віталік до Віталій Показати IP 27 Лютого 2015 17:35
....ти тормоз)))
інфузорія Показати IP 27 Лютого 2015 18:42
"негайно викличте лікаря, який призначить відповідне лікування" - дупу в руки і в поліклініку. з температурою 36,9 або 37,2 це свинство викликати лікаря. і так симулянтів вистачає. і не потрібно коментувати на кшталт "ми бідні-нещасні-дуже-дуже-дуже-самі-хворі-на-всьому-світі-ви-повинні-напишем-скаргу-лікарі-вбивці-взяточніки-в-тюрму-їх". жоден лікар не просвітить рентгеном на дому і не зробить аналізи ( зокрема крові, щоб побачити фактори запалення). бережіть себе і ближніх!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus