USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

На Волині – спалах африканської чуми свиней

26 Серпня 2016 16:50
Африканська чума свиней (АЧС) косить свійських та диких свиней по всій Європі. Цього разу хвороба вже дісталася Волині: спалах АЧС зафіксували в Любешівському та Ратнівському районах. Всього – 4 випадки.

Про це інформує Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Волинській області.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба – структура, утворена в результаті реформування низки контролюючих органів, яка об’єднала повноваження держветнагляду, санепідінспекції, фітосанітарної інспекції, управління контролю за регульованими цінами, управління захисту прав споживачів.

Виконувач обов’язків начальника головного управління Держпродспоживслужби в області Валерій Добринюк повідомив, що сьогодні вже отримали підтвердження 4 випадків зараження АЧС на Волині: «За станом на 26 серпня на території Волинської області зареєстровано чотири неблагополучних пункти по африканській чумі свиней в індивідуальних господарствах громадян: у селах Залізниця, Воля Любешівська Любешівського району, селищі Любешів та селі Кортеліси Ратнівського району. Спеціалісти Держпродспоживслужби вже перебувають у Любешівському та Ратнівському районах і вживають заходи щодо локалізації осередків хвороби, а також її ліквідації та наступному поширенню. Залучені працівники ДСНС, поліції. Збитки будуть підраховуватися після всіх заходів, але приблизно - це сотні тисяч гривень», - повідомив він.
З початку 2016 року в 10 областях нашої держави виявили 15 випадків захворювання на африканську чуму свиней: Полтавська (3), Одеська (3), Сумська (2), Житомирська (1), Кіровоградська (1), Хмельницька (1), Чернівецька (1), Миколаївська (1), Чернігівська (1), Черкаська (1) області, у тому числі 2 випадки серед диких кабанів та 13 - серед домашніх тварин. В Кіровоградській, Хмельницькій та Чернівецькій областях АЧС зареєстровано вперше. Ймовірною причиною виникнення хвороби в цих регіонах стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження). Крім того, нещодавно стало відомо ще про три випадки – на сусідній Рівненщині. А сьогодні надійшло підтвердження, що ця хвороба дісталася до Волині.

Нагадаємо, для людини ця хвороба є безпечною, але для «п’ятачків» вона смертельна. Причому, розповсюджується АЧС надзвичайно швидко.

Проти неї ветеринарна медицина безсильна. Якщо від класичної чуми є вакцини, то африканську чуму можна побороти лише локалізувавши осередок зараження, розповідає заступник начальника управління, начальник відділу протиепізоотичних заходів Сергій Войтюк.

Часто, каже він, симптоми африканської чуми свиней схожі на симптоми інших захворювань: тварина відмовляється від корму, заривається в підстилку, спостерігають в інфікованих тварин хитку ходу, синюшні плями на підборідді, вухах, животі. У хворих свиней на АЧС спостерігають збільшену селезінку. Підтвердження цієї хвороби можна дізнатися лише після лабораторних досліджень, які робляться у місцевій та центральній лабораторіях. Саме так і виявили її на Волині.

До слова, АЧС смертельна лише для свиней, інші тварини та людина можуть бути лише носіями хвороби. Саме тому важливо навіть тваринам в корм давати термічно оброблене м’ясо чи субпродукти.

Якщо ж випадок захворювання на АЧС таки підтвердиться, то в усьому населеному пункті все поголів’я свиней як у індивідуальних, так і у фермерських господарствах, повинне бути спалене. На відстані 10-20 кілометрів формується карантинна зона, де свиней також віддають на забій, але їх можна вже відправити на переробку: паштети, варені ковбаси. Також відстрілюється дика живність в прилеглих лісах. Крім того, на відстані 100 кілометрів від спалаху хвороби ведеться контроль за клінічним станом тварин, має проводитися постійний обхід господарств і ветеринари мають з’ясувати, чи немає випадків захворювання.

Ситуація з АЧС доволі серйозна: в Україні вже був випадок, коли довелося знищити 65 тисяч голів на одному з тваринних комплексів. Власникам довелося виплачувати компенсацію.

Тому всім господарям, навіть одноосібникам, ветеринари радять тримати свинарники в закритому режимі, бажано входити до тварин у змінному взутті й постійно слідкувати за станом їхнього здоров’я та інформувати ветеринарів про підозри на захворювання.

Цього року африканська чума свиней зареєстрована уже в 12 країнах світу: Латвії, Литві, Естонії, Польщі, Росії, Кабо Верде, Бурунді, Кенії, Нігерії, Малі, ПАР та Україні.

Підготувала Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
БЮТ Показати IP 26 Серпня 2016 22:42
до нас , ще залишились таблеткі, зараз зі знижкоою.. а невдовзі грип прийде..
кортеліси Показати IP 27 Серпня 2016 15:41
В нас зара всі свиней б'ють
Волиняка Показати IP 27 Серпня 2016 19:35
Кортеліси напишіть детальніше що у вас там робиться? До чого готуватися любешівським селам? А чому люди не виступили з вимогою дати деякий час щоб зберегти хоча б продукцію? А хто людям компенсує втрачене??? А може цю заразу нам розпилюють з повітря щоб знищити натуральне господарство?!?!
Кортеліси до Волиняка Показати IP 28 Серпня 2016 08:50
Коліть свиней, поки здорові, шансу, щоб свині залишились не має. Утилізують. Нам дали два дні, щоб усі прибрали свиней.
Кортеліси Показати IP 28 Серпня 2016 08:48
Всі люди ще поки здорових свиней покололи.
Ццц Показати IP 28 Серпня 2016 12:19
Влада в районах просто скриває реальний стан речей. Всього 4 випадки це смішно.400 випадків а може ще більше. Компенсація з місцевих бюджетів от чому приховують і брешутб ці піда..си. Пора гострити вила
Ввввввв Показати IP 28 Серпня 2016 13:00
Зараз влада показала що її не має. Що це за карантин, блок-постів не має. М'ясо везуть із Любешова масово.
Милола Показати IP 28 Серпня 2016 15:10
В Щедрогорі теж чумка тільки ще мовчать
Білорус Показати IP 28 Серпня 2016 15:26
У щитинській Волі з червня здихають масово свині або їх дорізують. Залишилось декілька. Звідси і почалась африканська чума. Чому влада замовчувала?
123 Показати IP 28 Серпня 2016 16:44
У влади інші важливіші справи-святкування всякі наприклад чи ще який брєд. Уже місяців 5 всі тільки те й говорять що поросята по району здихають, а в РДА все замовчують і ветлікарів залякують щоб не базікали лишнього. Пізно хлопці вже блокпости ставити. Збирайте торби і їдьте в Київ по гроші для людей на компенсації. А інакше будете б..ть тікати далі за Януковича. Поліщуки то вам не шутки.
Волиняка Показати IP 28 Серпня 2016 16:49
Народ ми можемо будь-що тут писати і обливати брудом всіх, але питання в надзвичайній ситуації!!!!! Владо! ЛЮДЯМ ВЖЕ ЗАВТРА ТРЕБА РОЗДАВАТИ ЛИСТІВКИ З РЕКОМЕНДАЦІЯМИ, ЩО РОБИТИ?, БО ЛИШЕ СПІЛЬНО - ЗНАННЯМИ І РЕАЛЬНИМИ ДІЯМИ МИ ЗМОЖЕМО ЗАРАДИТИ БІДІ. Є осередки безпосередньої локалізації віруса і там вже мало просто заколоти свиней. Потрібно діяти і це мають робити спеціалісти. Звичайно що це копітка праця, бо потрібно оглядати тисячі дворів, але це треба робити.
Волиняка Показати IP 28 Серпня 2016 16:52
ДАЙТЕ ЛЮДЯМ РЕКОМЕНДАЦІЇ, ЯК ДІЯТИ В УМОВАХ КАРАНТИНУ! ЛИСТІВКУ У КОЖНУ ХАТУ!
Глеб Показати IP 28 Серпня 2016 23:22
В Щедрогорі теж чума вже другу неділю здихають свині люди в паніці анаша бараняча влада замовчують
Глеб Показати IP 28 Серпня 2016 23:38
В Щедрогорі вже дві неділі як дохнуть свині люди в паніці а наша БАРАНЯЧА ВЛАДА мовчить мабуть теж чума
прлдв Показати IP 29 Серпня 2016 09:09
ця біда займе весь район мінімум половину
Волиняка Показати IP 29 Серпня 2016 14:09
На під'їзді до Любешова зі сторони сіл Деревок, В'язівне і інших стоїть "карантинний блокпост" але ніяких функцій не виконує. Очевидно це пропускний пункт чуми на інші райони і так по-маленьку до євросоюзу. У Любешові до речі їздила машина і давали якісь рекомендації по гучномовці; а по селах глухо.
Волинь Показати IP 29 Серпня 2016 16:04
Зате вже в продажі не має солі, розкупили морозильну камери. Масово вирізають свиней.
Тетяна П Показати IP 30 Серпня 2016 22:01
В Любашові 4 випадки....може вже 400... вже 2 місяці як в Бучині всі свині пропали..А вони тільки засвідання проводять...безтолкова влада....
Мирослава Показати IP 1 Вересня 2016 00:10
А якщо є поросята 6тижнів що робити.
Тетяна Показати IP 28 Листопада 2016 20:42
хто повинен компенсувати за вилучені із господарства та спалені свині сільська рада чи адміністрація

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus