USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Прикордоннику-вбивці суд виніс вирок. ФОТО

18 Серпня 2010 10:50
Вчора ввечері, 17 серпня, зачитали вирок начальнику відділу прикордонної застави «Дольськ» Луцького прикордонного загону майору Віталію Лисюку, який у лютому розстріляв з автомата працівника АЗС при в’їзді до Любешова.

Суд визначився – 12 років позбавлення волі. Потерпілим, дружині вбитого та трьом донькам, згідно з вироком суду, мають відшкодувати моральну шкоду в сумі 200 тисяч гривень.

Про це 18 серпня повідомило видання ВІП.

Загалом у судовій залі майор Лисюк поводився досить зверхньо і розкомплексовано. Були присутні під час засідань мати Лисюка та дружина. Навідувався й батько – начальник управління культури і туризму Волинської облдержадміністрації Володимир Лисюк.

Лише у судових дебатах підсудний вперше за весь час визнав, що винен перед потерпілими і зобов’язався, як глибоко віруюча людина, допомагати їм усе своє життя. Лисюк не заперечував того, що вбивство вчинив саме він, але стверджував, що злочин скоїв не навмисно. Мовляв, це – нещасний випадок, а не зухвале вбивство, яке йому інкримінували, що він навіть не передбачував таких наслідків. Наприкінці своєї зворушливої промови підсудний заплакав. В останньому слові він просив вибачення. За його словами, раніше такої можливості зробити це у нього не було.

Сльози Лисюку не допомогли, і суд виніс вирок: навмисне вбивство з хуліганських мотивів у стані алкогольного сп’яніння – пункт 7, частина ІІ статті 115 Кримінального кодексу України. Загалом чоловіку «світило» 15 років позбавлення волі, але врахували пом’якшуючі обставини – раніше не судимий, «на хорошому рахунку» по службі. Відтак винесли вирок – 12 років за гратами і позбавлення військового звання.

Окрім того, потерпілій вдові та трьом донькам мають відшкодувати 200 тисяч гривень моральної шкоди, хоча заявляли вони про 800 тисяч. Дивним видалося рахування кожної копійки суми витрат на пам’ятник і поховання загиблого Петра Матюка – зобов’язано відшкодувати 10 тисяч гривень замість заявлених 15-ти.

Варто зазначити, що 17 серпня, опісля виголошення вироку, згідно погодження з головуючим у справі суддею військового апеляційного суду Центрального регіону, полковником юстиції Олегом Оксененком, рідні Віталія Лисюка чинили опір журналістам під час виконання їхніх професійних обов’язків. А саме – коли працівники мас-медіа хотіли сфотографувати засудженого, ті не давали цього зробити і обзивали журналістів нецензурними словами. А начальник управління культури і туризму Володимир Лисюк взагалі сказав, що нехай фотографують – ті газети все одно ніхто не читає.

Наразі Віталія Лисюка етапували до столичного СІЗО. Він має право подати на апеляцію. Справа тоді розглядатиметься у Верховному суді України.

Довідково:

Судове слідство у приміщенні військової прокуратури Луцького гарнізону проводила колегія у складі судді військового апеляційного суду Центрального регіону, полковника юстиції Олега Оксененка (головуючого) та полковника юстиції, судді Ігоря Паленика і трьох народних засідателів-офіцерів.

Державне обвинувачення підтримував представник прокуратури Західного регіону, підполковник юстиції Микола Кондратюк. Підсудного захищав адвокат. Потерпілими є дружина загиблого Петра Матюка – Тетяна та її три доньки Ольга, Олена, Оксана.

Прокурор Микола Кондратюк оголосив обвинувальний висновок, в якому стверджується, що Віталій Лисюк звинувачується за пунктом 7, частина ІІ статті 115 Кримінального кодексу України: знаходячись в стані алкогольного сп’яніння на території АЗС із хуліганських мотивів умисно вбив Петра Матюка.

Підсудний Віталій Лисюк, якому було надано слово, пояснив, що в той день святкував 32-ий рік народження, його вітали друзі, але він не пив спиртного, лише «пригублював», бо був за кермом, умисного вбивства не вчинив. Був сам не свій. Виною всьому, мовляв, була напружена робота на кордоні, поганий психологічний стан після сварки з дружиною.
Коли приїхав на автозаправку, то побачив, що його п’яний приятель Адам Корпач затіяв бійку з оператором Клямером, а тому взяв автомат із свого автомобіля «Гранд-Черокі», зняв із запобіжника. Мета була – зупинити бійку. І тут йому назустріч вийшов з-за рогу Петро Матюк. Майор Лисюк підійшов впритул – пролунав постріл в голову. Злякався, а тому не поцікавився людиною, що впала, а, забрав п’яного Корпача і поїхав.

По дорозі він доручив «пасажиру» викинути решту мисливських набоїв, що залишилися після двох пострілів з автомата. Лисюк здав зброю на посту і поїхав, а згодом на чималій відстані від Любешова був затриманий міліцією. Як з’ясувалось, у «крутому» джипі були ще пістолет Макарова травматичної дії (є дозвіл) та бита, на яку ліцензію брати не треба. Ось така версія інциденту Лисюка, яка в дечому розходилася з його показами на досудовому слідстві, зокрема, щодо вживання алкоголю.

Учора так само уважно були допитані свідки подій. Оператор АЗС Іван Невірець попросив приєднати до справи скаргу щодо ведення слідства прокуратурою, зокрема, він вважає себе потерпілим, оскільки зазнав ушкоджень в сутичці з Лисюком і тривалий час перебував в обласній клінічній лікарні. Найбільш прикро вислуховувати при розгляді подібних справ, скільки на покійному коштували костюм, шкарпетки.

Здивував підсудний, який заперечив відшкодування коштів за поминальний обід. На його думку, винні слідчі, котрі «тиснули» на свідків, які його можуть оговорити. Хоча в першу чергу слід каятися і жаліти безневинну жертву та сім'ю вбитого. Батьки обвинуваченого повідомили на суді, що в присутності військовослужбовців та інших свідків передали після похорону потерпілій сім’ї 30 тисяч гривень, – писала раніше газета «Волинь-нова».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
VSC Показати IP 18 Серпня 2010 11:06
Шок. Спасибо ВН за подробности.
кузьма Показати IP 18 Серпня 2010 12:36
А ЧОМУ ЛИСЮК-СТАРШИЙ НЕ МАЄ СОВІСТІ ПІТИ ДОБРОВІЛЬНО ЗІ СВОЄЇ ПОСАДИ? УСЯ Б ВОЛИНСЬКА КУЛЬТУРА ПОЛЕГШЕНО ЗІТХНУЛА,ПОПРОЩАВШИСЬ З ЕПОХОЮ СОВКА І ЛИСЮКІЗМУ!
лада до кузьма Показати IP 18 Серпня 2010 16:33
да, совість і лисюк - поняття протилежні. соромився б людей, пішо в би з тої посади да в монастир відмолювати за синочка...але де там. то тягар нашої культури. і носить же земля таку погань. шкода діток.
Man Показати IP 18 Серпня 2010 15:20
Вирок 100% правильний. Так щоб кожному давали по ділам його!
VSC до Man Показати IP 18 Серпня 2010 15:35
За преднамеренное убийство, в состоянии алкогольного опьянения? А три сироты? - Это еще мягкий приговор.
Man до VSC Показати IP 18 Серпня 2010 19:16
та хватить з нього.Аби це витримав.
Читач Показати IP 18 Серпня 2010 17:04
-- Милиция - ето что за зверь такой? -- Из отряда дубиноносных. -- А!. Ингда он воображает из себя царя земли всей!
Тоха Показати IP 18 Серпня 2010 17:31
Бидло, яке треба розстрілювати!!!
Ір Показати IP 18 Серпня 2010 17:56
Ей,журналісти!Це зрозуміло,що вбивця,але навіщо ви в це діло вплутуєте батька і матір!Якось не гарно,для них це також горе!
ЛітРедактор Показати IP 18 Серпня 2010 19:01
Так синок їх і вплутав по саму зав'язку... Журналісти лише констатують ФАКТ... Нікому не побажаю тюрми, але ходити безнаказанно по землі, лишивши життя ЛЮДИНУ (на це має право лише БОГ!), убивця просто не має жодного права!! Чий би це синок не був би!!! У нас уже один "владець" уникнув покарання за те, що відправив на той світ кількох молодих людей!!!То що, всім при владі і далі можна "безпрєдєльничати"????
hell Показати IP 18 Серпня 2010 19:47
это случайно гранд чероке с гос номером ас5000.. не его ????
Soldier of fortune Показати IP 19 Серпня 2010 01:07
Апеляційний суд дасть умовно 2 роки, ну нехотів Лисюк вбивати, значить умовно можна дати і відшкодувати потерпілим гривень 300. Для самого справедливого суду - джостойний вирок. А я б дав довічно, скотині...
Журналіст Показати IP 19 Серпня 2010 08:46
Про інтелект Лисюка-батька. Колись я підготував гарну статтю про проблеми Волинської наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки, яка (в усякому разі, я так вважаю), є гордістю Волині. Лисюк прочитав (хоч на суді заявив, нехай, мовляв, фотографують сина-вбивцю, їх газет ніхто не читає), зморщив ніс і розповів мені анекдот, як у матері було три сини, два - розумних, а один - журналіст... Не вгодив. Ось така дяка в людей від "культури". Я довго розпитував людей, звідки взявся у волинській культурі Лисюк. Усі напружували свої звивини в "сірій масі", і лише одна людина відповіла, що він "непогано грає на баяні". Я теж непогано граю на скрипці і баяні. Виженуть Лисюка, буда "балотуватись" на цю посаду.
FANTOMAS Показати IP 19 Серпня 2010 08:55
" Виною всьому, мовляв, була напружена робота на кордоні..." - що вже тут коментувати... Людина "лад і спокій" в державі захищала...Шпійонів виловлювала ...перепрацювався добродій... Таким чином жлобство перетворюється на агресивне хамство. Офіцери , блін...
www Показати IP 19 Серпня 2010 14:29
Безповідальність призводить до таких наслідків, за які безперечно треба сурово відповідати..суспільство таке пробачати не повинне..
Читач Показати IP 19 Серпня 2010 16:30
Випадок бесперецентний, тим паче - в сімї як ніби-то культурної людини. Жах!!! Чому Клімчук не викине цього хижака з адміністрації? А втім, якби мав совість і елементарну повагу до себе, то тихо закрив би за собою двері і пішов сам. Сором!!
Микола Показати IP 19 Серпня 2010 18:06
Цей "офіцер" посидить в тюрьмі для годиться та й вийде на волю за хорошу поведінку. Ось побачите.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus