USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Тварин у мандрівних цирках виховують електрошокерами й тортурами, - луцька зоозахисниця

29 Липня 2016 12:46
Замордовані тварини з порушеною психікою – така ціна веселощів у мандрівних цирках. Про це заявляє зоозахисниця, директор КП «Ласка» Дана Новарчук.

На жаль, звіринці, у яких тварин утримують в жахливих умовах та з порушеннями усіх норм безпеки, донедавна відвідували і Луцьк.

Ведмеді виступали на арені без захисної решітки

Зокрема, у квітні 2016 року кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини вдалось зафіксувати випадок, коли в одному з приїжджих цирків у ведмедів, які виступали на арені, на спині були сліди схожі на побої. Окрім того, на манежі не було огорожі, що убезпечувала б глядачів у перших рядах від непередбачуваного нападу диких звірів та їх неконтрольованої поведінки, якщо така мала би місце.
Зауважимо, що у перших рядах, у ложі біля арени, за дійством спостерігали діти віком від 1 року (на руках у батьків, аби краще було видно виставу) до 9-10 років.
Однак, як виявилось, усе це – лише «квіточки»

Як тільки від такого цирку «прохолонув слід», на зміну йому у липні цього ж року приїхав інший – «Цирк на льоду». Й те, що вдалося побачити на його території, м’яко кажучи, залишило враження не з приємних.

Однак, повернемось до мандрівного цирку «Олімп», який «гостював» у Луцьку у квітні 2016 року в районі гіпермаркету «Там-Там».

«У програмі - дресировані тварини, пустотливі мавпочки, симпатичне поні, дресировані дикобрази, 15 веселих пуделів, романтичний номер з голубами, а також неймовірні володарі вищих нагород на міжнародних циркових конкурсах, гімнасти на турніках, тріо «Гранд», призер всесвітнього конкурсу жонглерів Гамлет Єміщан, звичайно, вистава у супроводі забавних клоунів, все це і багато іншого, можна побачити своїми очима в шапіто «Олімп», - красномовно йшлося у рекламі закладу.

Утім, що ж ми бачимо за кулісами, після того, як гаснуть софіти?

Так, після того, як журналіст на власні очі побачив смуги від «виховання» на спинах ведмедів, однак, не маючи в позаробочий час відповідної техніки для того, аби зафіксувати факт жорстокого поводження з тваринами, репортер повідомила про інцидент директора КП «Ласка» Дану Новарчук. Почувши про порушення, захисниця тварин вирішила на власні очі переконатися у словах журналіста або ж спростувати їх.

Ведмідь на прив’язі, коти в клітці, а віслюки в темниці – ось ціна веселощів у цирку. Як все починалось...

Директор КП «Ласка» поїхала до цирку, щоб побачити у яких умовах насправді утримуються тварини:

«Віслюки були в маленьких стайнях, де навіть не могли повернутися, а ведмежа - на прив’язі. Коти ж перебували в надзвичайно малих клітках, у таких ми перевозимо тваринок, коли відловлюємо, але аж ніяк не утримуємо. На моє запитання, чи знають працівники цирку про порядок утримання тварин і що ведмеді повинні бути не на прив‘язі, а у вольєрі 30 квадратних метрів, працівник відповів, мовляв, тварин періодично вигулюють. Яке це має відношення до порядку утримання незрозуміло? Коли зайшли до імітованої стайні, віслюк вхопив мене за пояс від жакету і не відпускав, дивився благальними оченятами, наче просив про допомогу. По дорозі назад в голові крутилася сумна картина: ведмідь на прив’язі, коти у клітці, а ослики в темниці – ось ціна веселощів у цьому цирку», - обурюється луцька захисниця тварин.
З її слів, норми утримання чотирилапих у вищезгаданому цирку не відповідають «Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах» від 29 грудня 2010року №1384/18679.

Не краща картина чекала й у наступному цирку-візитеру – шапіто «Цирк на льоду».

Нагадаємо, журналістам вдалося зафіксувати, як у Луцьку працівник пересувного цирку жорстоко поводився з дикобразом. Утім, справжній цирк, як виявилось, можуть влаштовувати не лише тварини пересувних шапіто, а і їх керівництво. В ході підготовки сюжету про пересувні звіринці, знімальній групі в хамській формі заборонили навіть направляти відеокамеру в бік території цирку – а все після того, як на цю камеру вдалося зафіксувати жорстоке та недбале поводження з твариною.
«Нещодавно журналісти зняли відео, у якому видно, наскільки халатно та жорстоко працівник цирку знущався над дикобразом. Коли я прибула до місця події, щоб з’ясувати обставини порушення, помітила, що дика свинка знаходиться на прив’язі, що є недопустимим, оскільки це серйозно впливає на їхню психіку. Свині повинні утримуватись у хлівах, загонах, але не на прив’язі. Крім того, поні паслося за межами цирки і кожен охочий міг його торкнутися та погладити. Це теж не є правильно, оскільки закордонні спеціалісти наполягають відгородити тварину від безпосереднього контакту з багатьма людьми, адже це негативно впливає на психологічний стан тварини. Окрім цього будь-хто може завдати їй шкоди, штовхнути або побити. Я стала свідком розмови перехожого, який говорив, що ця поні його нещодавно вкусила. Коли молоді мами з дітками пішли гладити тварину, попередження чоловіка їх не зупинило. Таким чином працівники цирку наразили на небезпеку і людей і тварину», - коментує ситуацію Дана Новарчук.

З її слів, луцьких захисників тварин до закладу не впустили, а оскільки до КП «Ласка» з офіційним листом звернулись волонтери, щоб розібратись в даній ситуації, працівники комунального підприємства звернулись до поліції.

«Поліцейські оперативно прибули на місце події, але ознак по статті 299 Кримінального кодексу України не виявили, тобто доказів для такого злочину не вистачило, а от по статті 89 адміністративного Кодексу доказів виявилось більш, ніж достатньо. Однак, ця стаття стосується лише диких тварин і такі протоколи може складати лише екологічна інспекція. Це змусило нас готувати проект змін до Адміністративного Кодексу щодо введення домашніх та інших тварин», – розповідає Дана Новарчук.

Тим часом 6 квітня 2016 року виконком Луцької міської ради прийняв історичне рішення «Про врегулювання діяльності цирків з використанням тварин на території міста Луцька».

Згідно із цим нормативним актом виконавчий комітет ухвалив наступне:

1. Не допустити на території Луцька розміщення та виступи цирків, які використовують у своїй діяльності тварин:

1.1. Якщо не створено умов, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям для кожного виду тварин;

1.2. Якщо не створені умови для утримання диких тварин відповідно до Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах;

1.3. Якщо дресирування тварин завдає шкоди їхньому здоров’ю та загальному станові, особливо шляхом примушування їх перевершувати свої природні можливості чи силу, або шляхом застосування штучних допоміжних засобів, що спричиняють ушкодження чи викликають непотрібний біль, страждання або пригнічення. Якщо дресирування відбувається з нанесенням тваринам побоїв, залякуванням, видаленням кликів, кігтів тощо; примушуванням тварин до виконання дій, що їх травмують.

2. Доручити комунальному підприємству«Ласка» (Новарчук Б.Б.) розробити перелік пакету документів на отримання погодження, щодо розміщення цирків у Луцьку, які використовують у свої діяльності тварин.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Юрія Моклицю.

Варто зауважити, що вищезгадане рішення народжувалось не один день. Так, члени АЗОУ (Асоціація зоозахисних організацій України) роками боролись із жорстокістю у цирках. Спочатку законодавство України передбачило заборону створення нових пересувних звіринців, а у 2015 році таки заборонили взагалі пересувні звіринці та зоопарки, проте питання цирків залишилось відкритим.

Варто додати, що опісля Луцька Дніпропетровськ та Львів прийняли відповідні рішення щодо заборони пересувних цирків із тваринами, а перед цим - Одеса.

Дресирування та вишкіл тварин із допомогою…електрошокерів

«Багато виникає питань чому ми хочемо заборон цирки, які використовують тварин, адже діти хочуть бачити їхні виступити, на жаль, ніхто з дітей та батьків не знає, що відбувається за сценою. Повірте, ми займаємось цим багато років і побачили жорстокість, яку неможливо описати словами, коли ведмедика чи мавпочку, чи іншу тваринку заводять за куліси, їх б’ють, погано харчують, вони весь час живуть у маленькій клітці, де не можна навіть повернутись. Свободу вони бачать рівно 5 хвилин й то на сцені, причому тоді роблять те, що їм робити не хочеться. Їх змушують їздити на велосипедах, ходити на задніх лапах, що протиприродно для ведмедів, а після виступів лупцюють мало не до смерті», - каже Дана Новарчук.
З її слів, існує два види дресирувань: за допомогою побиття, тобто вселяння страху, та за допомогою ласощів, але такий метод діє лише в тому випадку, коли тварина хоче щось робити.

Наприклад, домашній пес виконує команди «лежати», «сидіти», але такі фокуси нікому не цікаві. Викливають інтерес лише протиприродні речі, все, що непритаманно у живій природі та викликає спротив у диких тварин. А отже для того, щоб підкорити тварин, їх піддають знущанням, приструняють електрошокерами та б’ють.

«Невже Ви хочете щоб Ваші діти дивились на тварину очі якою благають про допомогу, про звільнення з рабства, яка мріє про смерть більше за все на світі? Прошу допомогти нам подолати таке варварство у 21 столітті», - закликає небайдужих захисниця тварин.

Цирк «Олімп» у Луцьку. Фото - з архіву кореспондента Інформаційного агенства Волинські Новини
Умови утримання тварин у цирках України. Фото, надані КП «Ласка» з власного архіву
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанка Показати IP 29 Липня 2016 13:17
Концтабір-а не цирк!свол*та.
Лучанка Показати IP 29 Липня 2016 13:27
От св*лота! Концтабір!закрити в клітки ввозити їх а не тварин!
нхя не смішно Показати IP 29 Липня 2016 15:37
З дитинства ненавиджу звіринці і цирк зі звірями. Нещасні тварини. Звірина повинна жити на волі, в природному середовищі або, принаймні, у ВЕЛИЧЕЗНИХ вольєрах. А цих заробітчан, які знущаються над нещасними тваринами потрібно судити.
Сусіди Показати IP 29 Липня 2016 17:32
Даночко, приведи-но в порядок свою Ласку, де ти працюєш директором.
Lola Показати IP 26 Вересня 2016 12:41
Фото ведмедів у клітках не з цирку "Олімп" , так що не треба тут брехати. В багатьох випадках цирки наймають на роботу артистів зі своїми тваринами,так що відповідальність має нести беспосередньо хазяїн тварини. Цікаво ким фінансуються так звані захисники циркових тварин ? Перш ніж бігати по цирках, ви б в своєму місті лад навели. Мабуть беспритульних собак та котів не так шкода, як ведмедя з цирку?
Lola Показати IP 26 Вересня 2016 12:45
І доречі ОСЛИКІВ(віслюків) в цирку "Олімп" ніколи не було і немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus