USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку впіймали скаженого кота, який нападав на людей

9 Грудня 2015 08:00
Домашній кіт, якого господарі періодично випускали гуляти на вулицю, захворів на сказ і ледве не покусав лучан.

Прикрий інцидент, під час якого хвора тварина напала на людей, трапився на території обласного центру зовсім нещодавно.

Так, вечірньої пори 28 листопада, до директора КП «Ласка» Дани Новарчук зателефонувала жінка з проханням врятувати її і родину, оскільки на неї в буквальному сенсі напав кіт. Жінка встигла сховатися за зачиненими дверима, коли кіт мав намір її покусати.

Тож, зважаючи на небезпечну ситуаці, працівники КП «Ласка», а саме директор, заступник та фельдшер ветеринарної медицини, вирушили на місце події.

Уже по приїзду вони побачили, що кіт зачинений в туалеті, розташованому на вулиці.

Оговтавшись від шоку, чоловік постраждалої жінки розповів, що хотів захистити родину, тож перекинув кота через паркан із допомогою палиці, за яку той вчепився. Однак тварина, наче альпініст, миттю перестрибнула через огорожу назад. Зреагувавши миттєво, чоловік встиг відкрити дверцята туалету, тим самим захистивши себе від нападу, і зачинив кота, який влетів прямісінько до відчинених дверей вбиральні.

На щастя, працівникам КП «Ласка» вдалось швидко взяти кота на петлю і посадити у клітку.
Його завезли на територію притулку та ізолювали від інших тварин й відвідувачів.

Прибирала вольєр та доглядала за котом лише очільниця комунального закладу, адже доступ до приміщення працівникам, які ще не пройшли усіх щеплень, був категорично заборонений.

Проте, попри недобрі очікування, кіт поводився на диво спокійно, ні на кого більше не нападав, навіть спочатку їв і пив.

Утім, на 12 день після відлову, він помер, тож працівники КП «Ласка» відвезли тіло тварини на експертизу, яка, у результаті, й встановила, що у нього таки був сказ.
«Щоб виключити сказ тварину перетримують на карантині протягом 14 діб, якщо вона жива, значить здорова. Якщо ж тварина хвора на сказ, то протягом 14 днів помирає. Для підтвердження страшного діагнозу проводиться розтин в лабораторії. Виявляється, що сказ може проходити, як в активній формі, коли інфікований кидається на все, що бачить, боїться води, світла, відбувається слиновиділення, так і в пасивній - спокійно, проте з паралізуючим ефектом, що і було у котика - в нього відмовили задні кінцівки і він щодня сичав наче змія з хриплим голосом, що також є ознакою сказу. Також хвороба може протікати у змішаній формі з агресією спочатку і спокоєм потім. Управління ветеринарної медицини проводить вакцинацію усіх домашніх тварин в районі, де був вилучений кіт. На щастя, працівники притулку швидко вилучили хворого кота, і він не зумів покусати жодну людину», - розповідає керівник КП «Ласка» та безпосередня учасниця інциденту Дана Новарчук.

Нагадаємо, що сказ – це невиліковна хвороба, яку можна зупинити лише вакцинацією, з поставкою якої на територію України, нині, на жаль, серйозні проблеми.

Лікарі дякують працівникам КП «Ласка» за оперативну роботу та порятунок життя людей, адже сказ передається надзвичайно швидко і міг виникнути спалах епідемії.
Окрім цього, медики та ветеринари просять також вакцинувати домашніх тварин від сказу, адже це уже третій випадок захворювання на цю недугу серед домашніх улюбленців протягом року.

Як розповіла Дана Новарчук, у Луцьку перший випадок зараження домашнього пса на сказ відбувся, коли собака загриз лисицю, яка ступила на подвір’я. Після розтину тіла лисиці виявилось, що вона мала сказ, собаку швидко вакцинували і її вдалося врятувати. Другий - домашній кіт, розтин якого підтвердив сказ, і третій вищеописаний випадок.

«Господарі випускали кота у вільний вигул, він вештався між будинками сусідів, а ввечері повертався додому, і так відбувалось впродовж багатьох років, поки кіт не заразився сказом і не напав на сусідів. РПоширювачами сказу є щурі та лисиці – вакцинація ваших домашніх улюбленців захистить не лише їхні життя, а й ваші. Крім того, безпритульні тварини намагаються ховатися і тікати, коли бачать скажену тварину, вони відчувають її хворобу, проте домашні, знаючи, що заразяться, віддано захищають господарів, вступаючи в бій з хворою твариною та розуміючи, що не виживуть. Захистіть ваших улюбленців – провакцинуйте їх! Не наражайте на небезпеку себе і Ваших рідних», – наголошує директор КП «Ласка» Дана Новарчук.
Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Андрій Показати IP 9 Грудня 2015 08:22
Дана - наш Герой.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2015 09:02
Дістали людей нема кому захистити
Кріс Показати IP 9 Грудня 2015 09:08
Шкода котика
Че Показати IP 9 Грудня 2015 09:24
В якiй частинi мiста стався випадок?
Лучанин Показати IP 9 Грудня 2015 10:15
Тобто кіт нікого не покусав, а поки що постраждав сам. Хотів напасти і напав - це абсолютно різні речі. Тварина ще на карантині і їй ще не виставили діагноз, проте вирок вже є. Виявляється що в нас не тільки людей ненавидять, а вже й до тварин добираються. З іншої сторони, хто саме собі рекламу хотів зробити?
Vitaliy L Показати IP 9 Грудня 2015 10:34
краще напишіть конкретно, що робити людям з якими трапилася така біда, а не публікуйте купу фотографій нещасної тваринки!
Лучанин Показати IP 9 Грудня 2015 11:33
Краще б написали де саме зловили того кота, на якій вулиці?
Анонім Показати IP 9 Грудня 2015 17:49
УРкаїна помаленьку перетворюється на Сенегал, Уганду, де живуть як у печерах. СЛАВА ПРЕЗИДЕНТУ, що показав, як це жити по-новому
Анонім Показати IP 9 Грудня 2015 18:17
НАМ ВСЕ-ТАКИ ХТОСЬ ПОВІДОМИТЬ У ЯКОМУ САМЕ РАЙОНІ СТАВСЯ ЦЕЙ ВИПАЛОК?!?
там до Анонім Показати IP 10 Грудня 2015 20:38
в теремно
Луцьк Показати IP 31 Січня 2017 19:23
як написати таку нісенітницю!? Ласка і ніхно інший створює джерло рознесення вірусних хвороб як сказ , лептоспіроз і мікроспорію які є смертельно-небезпечні для людей !
Мадама Показати IP 29 Серпня 2017 19:45
Закликаю ! Не пошкодуйте 200 грн та зробіть щеплення домашньому улюбленцю. Я прожила у селі, коти-собаки звичне діло, але коли мій британець , якого мені подарували близькі на ДН, захворів на лейкопенію (чумку) спасала його місяць, а потім... він тиждень повільно помирав. Коли доживав останні години то просто кусав собі лапки від болю. Пишу зі словами на очах, тому що розумнішої і відданішої тваринки у мене не було, він навіть, поки міг ходити, ригав у лоток. Винна тільки я, тому що не зреагувала вчасно. Якщо Ваш котик/собачка перестав гратись або погано їсть або багато п'є або ховається в темне чи без причини лягає на холодне місце не чекайте поки він почне рвати або поносити, швидше у лікарню. Через пів року після британця прибилось котеня і те через 2 тиждні захворіло, але я вже знала симптоми, тому одразу у ветлікарню і вилічила, тьху-тьху, Але лікар казав що вірус може рік триматись у хаті, тому тільки щеплення, хоча б один раз.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus