USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ВЛАСНИЙ ДОСВІД: лучанка втрачає роботу через закордонний паспорт

28 Липня 2013 15:00
Лучанка, яка вже декілька років працює за кордоном на круїзних лайнерах скрипалею, на період відпустки повернулась у Луцьк.

Бажання змінити паспорт, так як у ньому закінчились вільні сторінки для віз, перетворилось у серйозну проблему.
Через нестачу бланків, нетермінові паспорти не видають, хоча офіційно йдеться про те, що проблему усунули. Якщо у людини нема загрози життю, чи вона не їде на похорон/операцію за кордон, доводиться чекати.

Друкуємо її лист:

Криза закордонних паспортів продовжується. Наразі вся інформація про їх видачу зникла. І цьому питанню більшість не надає значення, але, вважаю, дарма.
Люди, звичайно, які не мають потреби у виготовленні паспортів, або вже мають документи, не аналізують інформацію, яка надходить посередництвом ЗМІ, або з’являється на офіційних сайтах.

ЧИТАТИ ЩЕ: УКРАЇНЦЯМ ЗАТРИМУЮТЬ ВИДАЧУ ЗАКОРДОННИХ ПАСПОРТІВ

Я ж навпроти – гостро переживаю цю проблему. І переконана, що варто нею поділитися.

Тож, останні 5 років більшість свого часу я проводжу за кордоном. Очевидно, що вільні сторінки паспорта у якийсь момент закінчуються. Ніби звичайна процедура заміни документа перетворилася для мене в справжній кошмар.

Подала я документи на заміну у червні на нетермінове виготовлення. Коли ж прийшла забрати через місяць – мої проблеми тільки почались. Головним офіційним поясненням була відсутність бланків на поліграфічному комбінаті «Україна» у зв’язку із зміною виробника.

Не забравши паспорт, вирішила якнайшвидше владнати цю проблему, оскільки працюю за кордоном. Робота не чекає, особливо закордонні компанії, яким проблеми нашої держави нецікаві.

Чому громадян не чують у владі?

Я написала заяви з проханням допомогти у видачі паспорту якнайшвидше, мовляв, при несвоєчасності подачі документів втрачу роботу, ділову репутацію і залишусь без заробітку та засобів існування.

Крім того, мені здалось, що на офіційному сайті ДМС України постійно поспішають з інформацією. Коли 15-ого липня написали, що в регіони відправили першу партію паспортів, до Луцька паспорти надійшли лише через 4 дні.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ НАРЕШТІ ПОЇХАЛИ В РЕГІОНИ

Зрештою, вони надійшли, але тільки «термінові». Тобто ті люди, які лишили заяви в травні на термінові паспорти, отримують по 20 документів в день. І то, кажуть, в кращому випадку.

Коли дійде моя черга, - питання взагалі не виникає. Про продовження контракту можна і не мріяти.

У вас ніхто не помер? Тоді чекайте

Стало цікаво: де ж ця правда? «Гарячі лінії» ДМС в Києві ніколи не відповідають, «гарячі лінії» Міністерства внутрішніх справ – то, виявилось, гаряча урядова лінія, - нічим допомогти не можуть. Чому? Тому що вони не надають такої інформації, або надають телефонні номери, яких не існує.

Розгляд моєї заяви на лінії уряду виконавчими службами триватиме до двох місяців, але чому, якщо по закону – від 15 до 30 днів?!

При цьому це не вирішує проблеми, а тільки надходить пояснення, чому так сталося.

Я рухаюсь далі: дзвінок на ПК «Україна» - мені відповідають, що бланки друкуються і затримок немає, при подальших питаннях, ігнорують і кладуть слухавку. Я дзвоню в Державний центр персоналізації документів, отримую відповідь, що вони друкують те, що їм дає міграційна служба.

Питання: чому ДМС не приймає дзвінків, не пояснює ситуації і друкує на офіційних сайтах неправдиву інформацію?

Чому опублікована інформація, що 22-ого липня у регіон відвантажено останню партію паспортів із терміном оформлення – 10 днів, а в п’ятницю ще продовжують приходити ці ж паспорти з тим самим строком оформлення?

Відповіді на це не дають. «У вас ніхто не помер, вам не потрібно робити операцію за кордоном, - то ж доведеться чекати своєї черги», - кажуть у ДМС в області. Обіцяють, власне, кінець серпня. І це з врахуванням того, що подавала я документи на початку червня.

Мені здається, що саме такий принцип роботи держави штовхає нас звертатись до тих, хто незаконно за два дні зробить потрібний документ за шалені гроші. Але ми готові жертвувати фінансами заради того, щоб не втратити роботи, яку цінуємо.

Чомусь у таких структурах бланки завжди є.

Шкода, що держава, яка не може надати достойну роботу, ще й обмежує виїзд людей за кордон, де ті мають змогу гідно жити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
знаю Показати IP 28 Липня 2013 15:15
коли я подавала паспорт громадянина України на заміну, замість обіцяного місяць, мені робили 4 місяці. І документ мені теж був конче потрібний. Що робиться...
Михайло Показати IP 12 Серпня 2013 18:39
Це взагалі жах - також дзвонив в усі причетні установи - чекайте, не маємо права розголошувати інформацію тощо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus