USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку відкрили меморіальну дошку Олесю Гончару. ФОТО

7 Липня 2009 19:05
У Луцьку на вулиці Олеся Гончара відкрили й освятили меморіальну дошку з написом «Вулиця названа на честь видатного українського письменника і громадського діяча Олеся Гончара».  Про це 7 липня повідомляють «Волинські Новини».
 
На своєрідний «творчий мітинг» з нагоди відкриття дошки завітали дружина Олеся Гончара Валентина Гончар, директор видавництва «Веселка», лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Ярема Гоян, Голова Волинської обласної організації Національної Спілки письменників України Ніна Горик, поетеса Наталія Гранись, заслужена вчителька України Леся Ковальчук, а також ініціатор відкриття такої дошки – поет Петро Мах.
 
За інформацією департаменту інформаційної політики Луцької міської ради, присутній на зустрічі міський голова Богдан Шиба, за підтримки якого й було відкрито дошку, у своєму вітальному слові назвав Олеся Гончара одним з найвидатніших митців слова ХХ століття. «Одні хотіли зробити з Гончара співця соціалістичної дійсності , інші – крайнього націоналіста. Проте Гончар – самобутній і неповторний. Я досі пам’ятаю, наскільки був вражений вишуканою поетикою і влучністю слова його «Тронки»… Я втішений, що ім’я Олеся Гончара носить молода вулиця Луцька, яка тільки розбудовується. Хотілося б, щоб тут і дух відповідний витав – дух творчості, краси, патріотизму», – сказав пан Шиба.
 
Дружина Олеся Гончара подякувала міській владі за таке гідне пошанування імені письменника і подарувала Богдану Шибі книгу власну спогадів про Олеся Гончара «Я повен любові». На мітингу виступив і багаторічний беззмінний редактор газети «Волинь» Степан Сачук.
 
Ще на початку 80-х років газета «Радянська Волинь» – попередниця нинішньої «Волині-нової», організувала і провела на своїх сторінках публічне обговорення одного з безсмертних творів Олеся Гончара – роману «Твоя зоря», чим внесла значний вклад у популяризацію творчості письменника серед волинян.
 
Слово на сьогоднішній зустрічі також мовила і директор Волинської обласної універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, про яку міський голова сказав, що вона «свято береже в пам’яті незабутні спогади про хвилини зустрічі з Олесем Гончарем, які відбувалися тут, у нас на Волині – в місті Луцьку та селі Колодяжному на Ковельщині».
 
На честь шановних гостей нашого міста та з нагоди відкриття пам’ятної дошки перед присутніми виступили композитор Олександр Каліщук та директор Навчально-методичного центру Волині Віталій Бобицький, які виконали пісню на слова Петра Маха «Сиві тумани Полісся». Священики УПЦ КП освятили меморіальну дошку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 20 Липня 2009 10:19
Не знаю, чи мовилося при відкритті пам"ятної дошки про перебування Олеся Гончара в Луцьку в середині 60-х. Кого ще разом з ним прислали тоді на Волинь - вже не пам"ятаю, але привід був драматичний: після арештів належало провести з місцевою інтелігенцією "виховну" роботу. Місія, звичайно, брудна, але Гончар повівся, здається, гідно. На нараді в обкомі КПУ, де місцевий літератор запопадливо критикував оповідання Бориса Харчука та наводив інші приклади ідеологічних помилок, Олесь Терентійович, сидячи у президії, різко його обірвав: "Навіщо ви все оте розповідаєте?". Той знітився і, виправдовуючись, пробелькотів: "Це мені Олег Михайлович сказав..." Таке відверте посилання на секретаря обкому Швидака неабияк змазало виховний ефект компартійної нагінки, та й виступи самого Гончара не надавалися для використання в полюванні на відьом, яке розгорнулося на Волині після 1965 року. До речі, меморіальну дошку отому вислужникові встановили на колишній вул. Леніна ще за рад. влади, тож добре, що тепер буде знак пам"яті про, можливо, не безпомильного, але внутрішньо шляхетного і незрідка сміливого автора "Собору".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus