USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чоловіки також хворіють раком грудей, - волинські медики

17 Жовтня 2013 17:20
Щороку на Волині медики реєструють близько 290 нових випадків раку молочної залози у жінок.
Показник кількості хворих на рак молочної залози в області становить 46 випадків на 100 тисяч населення. Тоді як середньоукраїнський – 68 випадків на 100 тисяч, а загальноєвропейський - 85-90 на 100 тисяч населення.
Напередодні Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози медики області наголосили, що жінки, особливо після 40 років, обов’язково повинні обстежитися у мамолога раз на два роки. Після 50 років на такі обстеження жінка повинна ходити щороку.
Головний лікар обласного онкодиспансеру Орест Андрусенко зазначив, що причин виникнення цього захворювання є декілька.
«Причини різні. 10 % припадає на спадковість, впливають зовнішні фактори: навколишнє середовище, спосіб життя, канцерогени; причиною виникнення раку можуть стати інфекційні захворювання, хвороби щитовидної залози, порушення функції печінки. Також важливими факторами можуть стати кількість народжених дітей, зроблених абортів», - розповів медик.



Під час вагітності молочні залози жінки змінюються під дією естрогену. Коли вона робить аборт, то є велика небезпека, що клітини не повернуться до попереднього стану, а перетворяться на пухлину. Якщо жінка менше 5 місяців годувала дитину грудьми – це теж фактор ризику. Крім того, доброякісні утворення – мастопатія, киста, фібріома – без неналежного лікування може перетворитися на злоякісну пухлину.
Головне у лікуванні раку молочної залози – вчасне звернення до лікаря, наголошують медики. Велику роль відіграє у цьому автоскринінг. Себто, жінка має сама періодично пальпувати свої молочні залози. Найоптимальніший час для цієї процедури – з 6 до 12 дня менструального циклу. До лікаря-мамолога варто приходити на обстеження також у цей період.
Завідуючий мамологічним відділенням обласного онкодиспансеру Юрій Малімон наголосив, що якщо жінка відчуває будь-які зміни у своєму жіночому здоров’ї, то їй потрібно звернутися до фахівця.



«Якщо відчули біль у грудях, змінилися колір чи форма соска – треба звернутися до фахівця і пройти повне обстеження», - зазначив лікар.
Пальпація не завжди ефективна, тож медик може призначити мамографію, УЗД-діагностику і, за необхідності, біопсію й всі супутні аналізи.
Раком грудей хворіють і чоловіки. Щороку на Волині фіксують 4-5 випадків такої хвороби у представників сильної статі, зауважив Юрій Малімон.
Крім того, зазначають медики, рак молочної залози «помолодшав». Раніше серед жінок, яким поставили такий діагноз, було 3-4 % , віком до 40 років. Тепер цей показник становить 7-8%.
Лікування раку молочної залози найбільш ефективне на ранніх стадіях, у багатьох випадках можна обмежитися консервативним лікуванням, без хірургічного втручання. Якщо на I,II стадії ефективність оперативного втручання складає 92-96%, то на III і IV стадіях позитивного результату досягають лише у 63 і 18 % випадків відповідно.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
оля Показати IP 17 Жовтня 2013 19:47
а врачі такі аж хочеться на огляд

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus