USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Довгоочікуваний грибний сезон на Волині принесе радість і горе

18 Серпня 2013 09:02
Грибний сезон – це не тільки відпочинок на природі зі збиранням грибів, а й, на жаль, сезон масових отруєнь. Незнання, неуважність та поспіх грають з грибниками злі жарти. Щорічно санітарні лікарі попереджають населення про небезпеку отруєння грибами, але захворюваність і летальність при цьому не зменшуються. Токсини грибів по-різному діють на організм, викликаючи різноманітні наслідки. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий гине в короткі терміни. Повідомляють волинські лісівники.

Сприятливими для росту грибів погодними умовами вважаються теплі дощові дні. Кількість потерпілих від вживання отруйних грибів на Волині сягає десятків людей, серед яких, на жаль, і діти.

Дітям до 14 років взагалі заборонено вживати гриби у будь-якому вигляді. Отруєння грибами реєструються у медичних закладах протягом усього року, однак, як підтверджує багаторічний аналіз, що систематично проводиться МОЗ, пік отруєнь припадає на кінець літа-початок осені.

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівні гриби (при розламуванні виділяють молочковий сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та інші) – внаслідок невмілої або неправильної кулінарної їх обробки.

Крім цього, збирання грибів в лісозахисних смугах, біля автошляхів може закінчиться теж небажаними наслідками. В ці гриби потрапляють токсичні речовини вихлопних газів автотранспортних засобів та інші отруйні речовини. Отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) й здебільшого мають "сімейний” характер. Серед потерпілих нерідко зустрічаються завзяті та досвідчені в цій справі грибники.

Нагадуємо:
Збирайте і купуйте тільки ті гриби, в правдивості яких ви впевнені.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Не давайте їсти гриби дітям (дитячий організм більш уразливий до грибної отрути).
Не куштуйте сирі гриби.
Перед приготуванням проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.

Перша допомога при отруєнні грибами:
1. Викличте «Швидку медичну допомогу».
2. До прибуття ШМД – негайно промийте шлунок: випийте 4-5 склянок кип'яченої води кімнатної температури або блідо-рожевого розчину перманганату калію; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Z Показати IP 11 Вересня 2013 08:46
А де той "перманганату калію" можна в Луцьку купити? В аптеках його вільно не продають. Перевіряйте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus