USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Медична та освітня реформи «відірвані» від реальних потреб, – Ірина Констанкевич

23 Лютого 2017 20:27
Сфера освіти та медицини на Волині недофінансовується державою у мільйонних розмірах. Про це повідомила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич під час брифінгу у Верховній Раді на тему: «Освіта, медицина, культура Волинської області в умовах децентралізації», інформує прес-служба волинського УКРОПу.

Нардеп, зокрема, зазначила, що нестача коштів у Камінь-Каширському районі на найважливіші соціальні галузі становить 22 мільйони гривень. А медицина Маневиччини недоотримала 6 мільйонів гривень державних коштів.

Разом з народною обраницею на брифінг прибули представники медичних закладів та місцевого самоврядування 23-ого округу.

Головний лікар КЗ «Ківерцівський РЦПМСД» Олесь Марищук розповів, що медична субвенція, яка надійшла для Ківерцівського району, не покриває навіть фонд заробітної плати. В результаті це призведе до того, що до кінця року коштів на зарплату просто не вистачить. Також проблемою для медичних закладів стало підвищення мінімальної ставки до 3200 гривень.

«Разом зі всіма відрахуваннями ставка становить 2600 гривень для усіх – лікарів, медсестер, санітарок. Тобто ставка піднялась лише для молодшого медичного персоналу. Для чого така реформа, коли ми зводимо на одну шальку терезів ці різні за рівнем відповідальності посади? – зазначив Олесь Марищук. – Постановою Кабміну рекомендовано, що можна цю ситуацію виправити шляхом доплат за інтенсивність та наднормовість. Але їх можна здійснювати тільки тоді, коли є економія фонду заробітної плати або його достатнє поповнення. Відповідно, постанова є, а реалізувати її неможливо».

У зв’язку з недофінасування медичної галузі на Маневиччині у квітні буде скорочено 60 робочих місць.

Депутат Колківської селищної ради Наталія Рейкіна зауважила, що Маневицький район – найбільший на Волині, з найбільшою кількістю населення. Серед жителів чимало людей пенсійного віку. Тому жінка закликала владу зробити крок назустріч сільському населенню, адже коштів лікуватись у обласному центрі вони не мають. Також пані Наталія наголосила, що проводити медичну реформу не доцільно поки не проведена реформа децентралізації, оскільки громада сама має вирішувати скільки їй необхідно медперсоналу та чи потрібен медзаклад взагалі.

Цю думку підтримує заступник головного лікаря Любешівського центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Трохимчук. У Любешівському районі не створено жодної ОТГ, тому реформування соціально-важливих галузей сьогодні є просто абсурдом.

«Медична реформа має невдовзі розпочатись. На сайті МОЗ є перелік документів, які попередньо мають ще обговорюватись. Проте досі немає жодного директивного. На нашу думку, спочатку необхідно створити пілотний проект на один рік та пересвідчитись у плюсах і мінусах цієї реформи в українських реаліях. Проте в жодному разі не робити із медицини плацдарм для експериментів», – каже представниця Любешівщини.

«Сьогодні реформи у медичній, адміністративній сферах є прикладом того, як добрі наміри можна перетворити у псевдореформи. Вони абсолютно «відірвані» від реальних потреб мешканців того чи іншого регіону, «відірвані» від дійсності. Якщо розпочинаємо якусь справу, то повинні говорити про те, які будуть ресурси для реалізації цієї справи. Ми наполягаємо, аби для Волині були спрямовані додаткові дотації на сферу охорони здоров’я та освіти, оскільки ці галузі відповідають за соціальне забезпечення наших громадян», – підсумувала Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Йопрст Показати IP 23 Лютого 2017 22:14
Бачу-вона скрізь розбираєтья????
для вляни Показати IP 23 Лютого 2017 22:25
та іншіх прибульців Украина це колонія
ввв Показати IP 24 Лютого 2017 02:25
Хто небуть,назвіть хоча б одну вдалу реформу в Україні за останні 25 років, ту яка для людей , а не проти ?????
бюджетник Показати IP 24 Лютого 2017 03:36
цього року медичноъ субвенцыъ быльше, просто потрыбно знати проблему а депутатка думаэте розбираэться?????
axab Показати IP 15 Березня 2017 10:18
Чорнухинський район – лідер з реалізації проектів обласного конкурсу розвитку громад http://podii.com.ua/news/chornuhynskyy-rayon-lider-z-realizaciyi-proektiv-oblasnogo-konkursu-rozvytku-gromad

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus