USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Медикам платитимуть більше, - Клімчук

25 Січня 2013 14:54
Зі створенням Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф на Волині підвищать заробітну плату працівникам сфери охорони здоров’я.

Про це повідомив голова Волинської ОДА Борис Клімчук під час позачергової 16-ої сесії Волинської облради 25 січня.

Питання створення Центру надання екстреної медичної допомоги і медицини катастроф у Волинській області депутати довго обговорювали, врешті, ухваливши його більшістю голосів.

Так, член фракції «Наша Україна» Володимир Навроцький запитав, чому Центр на Волині хочуть створити поспіхом, а депутатів не ознайомили з результатами експерименту у чотирьох «пілотних» областях, де уже створили такі центри.

Щодо цього начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк зазначив, що Центр екстреної допомоги на Волині треба створити згідно закону «Про екстрену медичну допомогу», який почав діяти з 1 січня 2013 року.

Він додав також, що Волинь увійшла до переліку областей, у яких хочуть почати реалізацію проекту «Вчасна допомога», де передбачається виділення значного обсягу коштів на обладнання диспетчерських пунктів і обладнання автомобілів «швидкої» GPS-навігаторами. «Хто перший буде готовий до прийняття цих коштів, той їх і отримає», - зазначив Ващенюк. Мовляв, не можна втратити такий шанс.

Розповідаючи про майбутню установу, Ващенюк зазначив, що на придбання 1200 автомобілів «швидкої допомоги» для центрів цього року Кабмін виділив приблизно 1 мільярд гривень.

Щодо розташування мережі центрів екстреної медичної допомоги в області, посадовець додав, що існуюча структура залишається повністю такою ж. Наразі ж відділень надання ургентної меддопомоги організували на базі центральних районних лікарень.

«Ми не плануємо скорочувати жодної посади, жодного пункту існуючої швидкої допомоги. В планах тільки розширення мережі», - зазначив Ващенюк. Так, створити планують ще 10-14 пунктів в області. «Це питання, мабуть, не цього року, а наступного, тому що це пов’язано із фінансами», - додав він.

До того ж, Ващенюк розповів, що деякі центри екстреної медичної допомоги створять на основі пунктів «швидкої» допомоги.

Нагадаємо, у Луцьку такий Центр створять на базі Станції швидкої допомоги міста.

Аби забезпечити 10-хвилинний приїзд медиків до пацієнтів у містах і 20-хвилинний – у селах області, як передбачено законодавством, на виклик виїжджатиме медична бригада навіть з іншого району, якщо знаходиться найближче до того, хто потребує допомоги.

А довозити пацієнтів будуть у медзаклад найближчого населеного пункту. «Якщо по містах я не бачу проблем, то по селах вони будуть», - додав Ващенюк.

Однак, він переконаний, що проблему вдасться вирішити. «Користуючись потужністю обласного бюджету, це буде зробити легше», - сказав посадовець.

Щодо цього висловилася депутат облради Валентина Блінова. «В мене викликає сумнів те, що доїзд до села буде 20 хвилин, зважаючи на стан доріг на Волині», - зазначила вона. На її думку, питання треба розглядати в комплексі і виділяти гроші на ремонт автошляхів.

Окрім того, Валентина Блінова запитала, скільки ж всього грошей планують виділити з державної скарбниці та з обласного бюджету на створення ланки ургентної медичної допомоги і чи будуть перекваліфіковувати медиків і забезпечувати їх спеціальними автомобілями, щоб надати таку допомогу під час паводків, ураганів та інших катастроф.

На це Ігор Ващенюк відповів, що на функціонування служби цього року мають виділити 53,5 мільйона гривень з держбюджету і 7,3 мільйона гривень на медикаменти, якими, «навіть дороговартісними», повністю забезпечені «швидкі» в області. На зарплату працівників існуючої мережі планують виділити приблизно 38 мільйонів гривень з цих грошей. «Кошти є, пропорційно роздані на райони. Служба працює, зривів не буде», - додав він.

Щодо спеціальних технічних засобів, Ващенюк зазначив, що медики їх не потребують, адже працювати в локаціях катастроф – це функції не медиків, а МНС-ників. «Згідно наших нормативних документів, ми виїжджаємо до межі вогнища», - пояснив він. Мовляв, рятувальники лише потім доставляють пацієнтів до працівників сфери охорони здоров’я.

Ігор Ващенюк розповів також, що наразі понад 300 медичних працівників, МНС-ників і міліціонерів відвідують курси, де вчаться, як надавати невідкладну і екстрену медичну допомогу. «Ми маємо хороший тренувальний клас муляжний. Є навчальні програми нові. І ця робота в нас є незалежно від того, створені чи ні Центри», - додав посадовець.

Окрім того, Ігор Ващенюк вказав, що звільняти медпрацівників не будуть. «Люди залишаються на тих самих робочих місцях, вони по заявах перейдуть», - переконував начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації. А очолить новостворений Центр теперішній головний лікар Луцької станції швидкої допомоги Олег Куц.

Щодо цього, Борис Клімчук зазначив, що медики «перейдуть на значно ліпшу оплату праці».

Врешті, після обговорення питання більшість депутатів підтримали пропозицію голови Волинської облради Володимира Войтовича взяти проект рішення «Про утворення комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» за основу, а «за» проект рішення в цілому проголосували 49 депутатів Волиньради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 25 Січня 2013 15:16
З пацієнтів треба брати гроші, і називати це не поборами,а благодійними внесками. І все буде добре.
Медик до дідо Показати IP 26 Січня 2013 14:35
Дідо краще б ви раділи що у луцьку живете і маєте змогу отримувати лікування в цьому місті. Якби ви знали що у львові твориться і яке там обслуговування, наших лікарів ви би безмежно цінували.
доктор Показати IP 26 Січня 2013 20:29
і що більше ніж двірнику який прибирає лікарню чи водію який катає лікаря. це у якому тисячолітті. ви краще меншу зарплату зробіть і все буде добре.
Недідо Показати IP 26 Січня 2013 23:04
А хто цей Куц? Де він взявся? За які вже такі заслугі сунуть його? Гляньте яка вбита та Луцька станція. З новою буде те саме.
баба Показати IP 27 Січня 2013 00:10
Cкільки вже з тих пацієнтів можна брати,а гроші з держбюджету далі по кишенях наших доблесних" слугів народу" будуть осідати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus