USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині «швидкі» стали швидшими

27 Листопада 2013 18:14
В обласному центр та інших містах Волині бригади екстреної медичної допомоги у 96% випадків прибувають на виклик за 10 хвилин. У селах у 90% випадків медики встигають приїхати до хворого в 20-хвилинний норматив.

Зі слів головного лікаря КЗ «Волинський обласний центр екстреної допомоги та медицини катастроф» Олега Куца, такої оперативності вдалося досягти завдяки роботі центральної диспетчерської.

Обласний центр ЕД був створений у січні цього року, а оперативна диспетчерська запрацювала в жовтні. У ній цілодобово чергують 5 постів диспетчерів та інженери, виклики приймаються лише за єдиним номером «103».

Зараз диспетчери працюють на програмному забезпечені, розробленому власними програмістами. Та, як розповів головний лікар, до кінця зими в рамках держпрограми «Вчасна допомога» мають отримати нову техніку і ПЗ. Серверна для потужної апаратури вже готова.
Всього в області працює 69 бригад екстреної допомоги: 86 лікарів і 452 молодших медичних спеціаліста.

На всі автомобілі встановлені прилади GPS, що контролюють пересування бригад екстреної меддопомоги. На виклик диспетчери відправляють ту машину, яка знаходиться ближче до хворого, а не до місця «приписки» - пункту базування. Така система дозволила на 25% скоротити споживання пального автомобілями «швидкої»: за 9 місяців на бензині зекономили до мільйона гривень.
ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ НАЛАГОДИЛИ ВЧАСНИЙ ДОЇЗД КАРЕТ «ШВИДКОЇ»
Та сума економії виглядає мізерною порівняно з грішми, вкладеними в створення центру. На 2013 рік з обласного бюджету виділено 53 мільйони, зокрема 5,5 мільйона – на ремонт адміністративного приміщення й диспетчерської, де колись були обкомівські гаражі. З держбюджету надійшло 7,3 мільйона субвенції на закупівлю медикаментів.

При цьому нова структура ще не отримала ліцензію Міністерства охорони діяльності, хоч вид діяльності не змінився, а змінилась тільки вивіска координуючого центру в Луцьку і підрозділів у районах (їх стали назвати відділеннями ЕМД).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
знаю що пишу, чого і всім бажаю Показати IP 28 Листопада 2013 11:24
Молодці! Гарну справу зробили. Не всі зрозуміють, буде ще багато нарікань, але ви на правильному шляху. Щасти вам, колеги!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus