USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Як вдихнути живий дух у дитину, замучену Ньютонами?

10 Вересня 2013 18:23
Зробити населення здоровішим, залучивши якнайбільше людей до масового спорту. А для цього популяризувати його серед населення. Що для цього треба зробити, ще й затративши мінімальні гроші? На ці питання намагалися відповісти депутати облради і експерти під час засідання інтерактивного прес-клубу в редакції газети «Волинь-нова».

Ще на початку обговорення усі погодилася з тезою, що не більше 10% населення хочуть займатися спортом. І масовий спорт у нас - на першій зародковій стадії.

Висловлювали думку, що потрібно популяризувати зручний спортивний одяг, адже на 12-сантиметрових підборах важко не те, що бігати, а й ходити. Тому замість букетів квітів пропонувалося дарувати футболки.

Щодо доцільності спортивних нормативів у школах – думки розділилися. Одні вважають, що без рекордів немає стимулу до спорту. А хороша оцінка з фізкультури – мотивація до здорового способу життя.

Інші ж вважають, що після простих уроків згідно з сучасною програмою вже немає сили для фізичної культури, не те що нормативи здавати: «Як вдихнути той живий дух у дитину, замучену Ньютонами».

На продовження теми: «Народження дитини – це дуже важкий норматив для кожної жінки. І вона його має здавати здоровою».

Вчитель фізкультури, своєю чергою, має якщо не зробити з дитини олімпійського чемпіона, то «знайти те зернятко, що проросте у великого спортсмена».

Щодо сільського спорту, то «він є і буде, бо на селі сильні хлопці не переведуться». Але сільські команди, що виступають на районних змаганнях мають складатися виключно із місцевих футболістів чи волейболістів, а не майстрів спорту, яких «сільський голова забирає автобусом з Луцька і везе представляти як збірну села «Малі Олімпійці».


Якщо ще раз перечитати ці думки, все одно серед них не побачиш грошей, ні шалених, ні дрібних. Усе вищесказане базується виключно на нашій ментальності, на людському факторі, нашій боротьбі з лінощами і небажанням думати і щось змінювати у собі і навколишніх.

А тут з іншої сторони тема прес-клубу – «Куди йдуть гроші для масового спорту?»

А йому вони виявляються не потрібні.
Однак на галузь фізичної культури і спорту у загальному фонді обласного бюджету передбачено цього року 13,5 мільйона гривень. Це на заходи ДЮСШ обласного рівня та тих, які підпорядковані спортивним товариствам, утримання регіональних центрів «Інваспорт», «Спорт для всіх», школи вищої спортивної майстерності.

Поставили запитання – відповіли. Сіли – поговорили. А у бюджеті наступного року на ці добрі справи передбачать ще більшу суму грошей.

P.S. Розумні думки висловлювали: члени постійної комісії облради з питань молодіжної політики, спорту і туризму – Олег Батюк, Раїса Кучмук, Надія Поліщук; заступник начальника профільного управління ОДА Андрій Мороз; голова облради ФСТ «Колос» Анатолій Кліш; директор обласного центру здоров’я населення «Спорт для всіх» Володимир Новосад; заслужений вчитель України Людмила Довганюк, тренер Володимир Сахарук.

Занотовував Костянтин ЯВОРСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Технократ Показати IP 10 Вересня 2013 18:58
До чого тут "Ньютони"? Чому одразу саме "Ньютонами", а не, наприклад, літературою. Хтось оцінював взагалі скільки дитина сторінок творів має прочитати, щоб опанувати курс літератури? Чого ж вчепилися до технічних наук? А як тоді щодо скорочення літератур? Чом би не почати з них - тим більше що вчать вони тільки негативу - що не твір, кругом бідося і страждання, ніде немає успішного творця - всюди тільки загнаний "недолею" наймит, суцільні "негаразди", "панщина", "гніт", що викликають в дітей депресію. НУ ЯК ТАК МОЖНА ПРОГРАМУ СКЛАДАТИ? От тому і люблять дітки дивитися західне кіно, а не читати рідну літературу, бо там пригоди, перемога і хепі енд, а тут суцільний гніт і депресняк, навіть такі твори як знаменитий "Федько Халамидних" закінчуються тим, що Федько помер...
Рома до Технократ Показати IP 10 Вересня 2013 21:20
Ньютони - в тексті вжите не як одиниця виміру сили, а як образне поняття, як сила навантаження на дитину різними науковими знаннями в школі. За правилами української мови, це слово в даному контексті повинно братися в лапки, але наші журналісти не зважають на такі "дрібниці".
Волиняка до Рома Показати IP 10 Вересня 2013 21:55
Насправді Технократ правий в тій частині, що навчальні програми залишають бажати кращого. Я прагадую своє навчання, то на уроках завжди бало нудно і нецікаво, зато після уроків всі весело ганяли м"яча чи гасали на веліках, і одразу вся "навчальна депресія" зникала.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus