USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

«Природне бажання «кинути все» і допомагати пораненим – шкодить», - медик

30 Червня 2015 18:08
Як достойно виконати бойові завдання і при цьому зберегти життя і здоров’я якомога більшій кількості воїнів? Аби дати відповідь на це питання, існує наймолодший розділ медичної галузі – тактична медицина.

Про те, що таке надання медичної допомоги згідно із стандартами НАТО, Інформаційному агентству Волинські Новини розповів головний лікар КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги», учасник бойових дій в Афганістані, член ГО «Варта Порядку» Ігор Гнетньов.


Нагадаємо, раніше на сайті йшлося про те, що в умовах бойових дій чіткі вміння та знання можуть і повинні рятувати життя. Саме тому у недалекому 1996 році з’явилось таке поняття як «тактична медицина». Гіркий досвід цієї відносно молодої науки омитий кров’ю та болем втрати, однак, шляхом спроб та помилок, поєднання практики, логіки та сухої статистики врешті-решт вдалось досягнути непоганих результатів та зниження смертності бійців.

З його слів, річ у тім, що до цього часу лікарі досліджували причини смерті при проведенні військових операцій і зосередили увагу саме на порятунку життя пораненого.

Впровадження курсу із тактичної медицини за стандартами НАТО для кожного бійця призвело до реального зменшення втрат загиблих від поранень.

І сьогодні курс тактичної медицини є обов’язковим при підготовці бійців.

Цей відносно «молодий» розділ медицини враховує той факт, що місце і обставини, за яких надається допомога під час бойових дій, принципово відмінні від цивільних умов. Пріоритетом в наданні тактичної допомоги вважається те, що способи обстеження пораненого і лікування істотно залежать від того, хто надає допомогу і де це він робить.

Заради збереження життів бійців та уникнення додаткових поранень, вимоги тактичної медицини не завжди відповідають природньому бажанню «кинути все» і допомагати.

«Робота, завдання, яке виконує підрозділ, може коштувати життя ще десяткам або сотням людей, бійців. І тому виконання тактичного завдання підрозділу важливіше, ніж надання допомоги окремому постраждалому. Поранення бійця - це проблема і медична, і тактична. Добре надана медична допомога в невідповідний час шкодить і пораненому, і іншим бійцям. Гасло тактичної медицини: Правильні дії в правильний час! З огляду на зони безпеки, евакуації (червона, жовта, зелена) тактика і алгоритм мають бути відповідні», - каже лікар.

Розроблені стандарти з надання медичної допомоги - це, перш за все, «гіркий, важкий, кривавий» досвід та велика праця фахівців в роботі зі статистикою і логікою.

Як пояснив медик, враховуючи умови, в яких надається допомога, часу і можливостей обдумувати дії немає. І асортимент засобів не завжди достатній для вибору. Тому, проаналізувавши досвід, в аптечки і рюкзаки закладено тільки вкрай необхідне. А необхідність вишколу бійців і санітарних інструкторів вкрай важливе.

«На полі бою бійцю потрібно тільки доведене до автоматизму знання алгоритму дій і засобів для допомоги, і в разі відсутності засобів закладених, відсутніх в аптечках чи укладках можливість застосування підручних засобів. Вишкіл також повинен змінити і закладену ментальність допомоги ближньому за будь-яку ціну», - каже колишній афганець.

Таким чином, концепція надання медичної допомоги, починаючи з моменту поранення на полі бою, включаючи догоспітальний етап, та навіть і госпітальний, має принципові відмінності між стандартами НАТО і залишеними після Радянського Союзу Україні.
Застосування стандартів НАТО показує більшу ефективність в наданні медичної допомоги на полі бою, догоспітальному етапі. А за цією ефективністю стоять: виконані бойові завдання, збережені життя і здоров’я.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство волинські Новини розповідало про те, що аптечка індивідуального захисту, розроблена згідно зі стандартами НАТО, кардинально відрізняється від аптечки «радянського» зразка. Зокрема, до складу аптечки входять кровоспинні засоби, спеціальний джгут (КЕТ), який легко накладається однією рукою, протизапальні медикаменти, ножиці для безпечного розрізання тканини, трубки для звільнення дихальних проходів, голка для допомоги при пневмотораксі, засоби для допомоги при пораненнях легень, бандажі, засоби психологічної підтримки та ще декілька спецзасобів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus