USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У ЦУМі всім охочим безплатно вимірювали тиск

31 Травня 2016 17:34
У луцькому ЦУМі безплатно вимірювали артеріальний тиск. Так, 91 особа виявила бажання дізнатися більше про свій стан здоров’я. З них вперше виявили підвищений артеріальний тиск у 6 осіб.

Так, усі охочі у період з 30 по 31 травня 2016 року мали можливість пройти обстеження на предмет виявлення факторів серцево-судинного ризику в центрах первинної медико-санітарної допомоги, міських та районних лікувальних закладах. Крім того, були організовані тимчасові пункти вимірювання артеріального тиску в громадських місцях, торговельних центрах за активної участі лікарів первинної ланки, студентів медичних коледжів.

Про це повідомив головний лікар обласного центру здоров’я Сергій Новосад.

Усі заходи здійснювалися з метою підвищення уваги населення Волині до проблеми тютюнопаління. Зокрема, медики навіть запропонували будь-кому робити зауваження курцям, щоб інформувати їх і нагадувати в цілому суспільству про згубний вплив куріння на здоров'я людини.

Крім того, Волинський обласний центр здоров’я у Луцьку організував проведення медико-соціальної акції до Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням. Події відбувалися і з метою профілактики серцево-судинних захворювань серед населення області в рамках заходів по реалізації регіональної програми «Волинькард» та пропаганди здорового способу життя.
«Щоразу під час подібних акцій ми завжди виявляємо до 10% людей з вперше діагностованою артеріальною гіпертензією, які до цього не знали, що мають підвищений артеріальний тиск. Адже на початкових стадіях захворювання підвищення АТ ніяк себе не проявляє і взнати про те, що у Вас є підвищений АТ можна лише взявши в руки тонометр і вимірявши АТ. Це також підкреслює важливість проведення таких акцій, адже якщо людина прислухається до рекомендацій, вчасно звернеться до сімейного лікаря для до обстеження і при потребі розпочне отримувати відповідне лікування – то це фактично є попереджені ранні інфаркти та інсульти, а, отже, врятоване і продовжене чиєсь життя», - розповів головний лікар обласного центру здоров’я Сергій Новосад.

Серед відвідувачів розповсюджувались інформаційні буклети «Захистіть своє серце», «Контрольований артеріальний тиск – шлях до продовження Вашого життя», листівки проти тютюнопаління «Не вбивай себе», «Інформаційний лист для пацієнта з артеріальною гіпертензією».
Одночасно з процедурою вимірювання артеріального тиску проводилась роз’яснювальна робота щодо факторів серцево-судинного ризику та необхідності регулярного відвідування лікаря.

Інформація про загальну кількість людей, які були обстежені у всій області протягом 30-31 травня 2016 року, та кількість вперше виявлених артеріальних гіпертензій буде відомою пізніше, після отримання і підсумовування усіх даних надісланих від лікувально-профілактичних закладів області.

«Надіємося, що проведення таких акцій змусить людей частіше задумуватись про стан свого здоров’я і більше цікавитись профілактикою захворювань. Ну, і звичайно, ті, хто курять – кидайте цю згубну звичку, не будьте ворогом своєму здоров’ю!», - каже лікар Новосад.

Довідково:

Відзначення Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням започатковане у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я і відзначається щороку 31 травня. Цього дня по всьому світу відбуваються антитютюнові акції.

Кожна випалена цигарка спричиняє звуження судин, що відповідно веде до підвищення артеріального тиску (АТ). Встановлено, що підвищення систолічного АТ на 20 мм рт.ст., діастолічного - на 10 мм рт. ст. підвищує ризик смерті внаслідок інфаркту та інсульту в два рази.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus