USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Як на Волині рятуватися від раку шкіри

24 Квітня 2014 15:22
Раннє виявлення меланоми – запорука успішного лікування, наголошують медики.

Прес-конференція з нагоди тижневика «Діагностика раку шкіри» відбулася сьогодні, 24 квітня.

Головний лікар обласного шірно-венерологічного диспансеру Леся Карпюк розповідає, що вже п’ятий рік поспіль на Волині проходить тиждень профілактики злоякісних утворень шкіри.

Його проводять, аби підвищити онконастороженість населення до злоякісних утворень меланоми. Адже вчасне виявлення допомагає зберегти життя пацієнту.

Рак шкіри посідає третє місце з онкологічної смертності. Майже 80% смертей від раку шкіри – внаслідок меланоми. Леся Карпюк наголошує, що якщо вчасно виявити меланому, то є більший відсоток, що хворого можна врятувати.

Торік завдяки такому заходу за місяць виявили близько 20 меланом у волинян, більшість з них – на ранній стадії, коли ще пухлина не метастазувала. Меланоми – злоякісні пухлини, які здебільшого утворюються на незмінній шкірі. Але в 20 випадках вони можуть утворитися уже з існуючої родимки.

Самі ж волиняни можуть візуально оцінити, коли їм варто показатися лікарю. Для діагностики невусів або родимок є візуальний спосіб, який легко запам’ятати, вивчивши абревіатуру АКОРД.

А — асиметрія, коли умовна вісь, проведена через родимку, ділить її на дві нерівні половинки;

К — край родимки нерівний, зубчатий, немов рваний;

О — (від рос. «окрас») зміна кольору, поява вкраплень, гранул, сірих, чорних або рожевих прожилок, а також втрата забарвлення;

Р — розмір: що він більший, то вищий ризик переродження (проте і маленький діаметр родимки його не виключає). Але, зазвичай, небезпечні родимки, розміром більше 6 міліметрів;

Д — динаміка, тобто будь-які зміни: збільшення розміру, товщини, зміна кольору.


Ще один метод називається метод «гидкого каченяти»: якщо родимка, яка з’явилася, не схожа на інші, які є на тілі, має чорний або червоний колір, кровоточить, її випадково травмували, на ній з’являється кірочка – тоді її варто показати лікарю.

Лікарі для діагностики використовують дерматоскопічний метод діагностики. Він займає всього кілька хвилин, але лікар може визначити чи потрібно видаляти ці родимки.

Леся Карпюк наголошує, що видаляти родимки можуть лише лікарі, а не косметологи в салонах краси. Кожну родимку, яку видалили, мають піддати гістологічній експертизі і визначити, чи не була вона злоякісним утворенням.

Якщо родимка перебуває в зоні постійного тертя: паховій, воротниковій зоні, - їх рекомендують видаляти, адже вони постійно можуть травмуватися. Просто так невуси не видаляють, наголошує Леся Карпюк. Це може призначити лише лікар. Не можна здирати родимки, заклеювати їх пластирем.

До слова, на місці видаленого невусу може вирости знову родимка – це так званий рецидивуючий невус. Якщо вирізане утворення було злоякісним, то в такому випадку потрібно звернутися до лікаря.

Медик наголошує, що будь-які зміни родимки мусять бути діагностовані. Пусковими факторами появи можуть стати ультрафіолетові промені . Адже чим більше ви засмагаєте – тим більше на тілі з’являється родимок. Тож перебувати під прямими сонячними променями без захисту не можна.


Фактори, які збільшують ризик виникнення меланоми: генотип (світла шкіра, світле волосся, блакитні очі, веснянки; наявність в анамнезі сонячних опіків в минулому; надмірний вплив ультрафіолетового проміння; атипові родимки; спадковість; більше 50 родимок на тілі; травми родимок, гормональні порушення.

Меланома може реєструватися в будь-якому віці, каже Леся Карпюк. Дітям до 3 років взагалі не можна засмагати, якщо батьки дбають про життя дитини. У ранньому дитинстві меланома діагностуватися не буде, але вона може діагностуватися в 18 років, тому маленьких дітей потрібно берегти від прямих сонячних променів.

До слова, рак шкіри може бути також немеланомний. Головні його причини – солярії або надто довге перебування на пляжі. Якщо на тілі у людини з’явилися кірочки, які потім переросли в невеликі язви, які до півроку не заживають – це також привід звернутися до дерматолога, кажуть лікарі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus