USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Влада на Волині кинула напризволяще стомованих інвалідів

2 Грудня 2015 08:00
Попри законодавче гарантування забезпечення стомованих інвалідів необхідними засобами, пацієнти з Волині протягом цілого року не можуть отримати необхідні для нормальної життєдіяльності препарати. З місцевого бюджету на людину виділяють 50 гривень на рік, при потребі у 1500.

Катерина Мельник очолює благодійну організацію стомованих інвалідів «Астома–Волинь» впродовж трьох років. За цей час організації вдалось залучити на допомогу три програми фінансування. Але і цього занадто мало для потреб таких людей.

«Ще коли була раніше ціна препаратів засобів по догляду за астомою була невеличка, 3 роки тому, ми могли закупити 300–400 засобів. Цього року за цю суму змогли тільки 100», – пояснює жінка.

Стомовані – це люди, котрі внаслідок оперативного втручання в тіло мають штучні отвори для виведення продуктів життєдіяльності організму. Для цього користуються спеціальним засобом для догляду за цим отвором (стомою). Такі хворі змушені освоювати нові для себе гігієнічні процедури та психологічно адаптуватись до змін у побуті.

Змінні засоби називають калоприймачами, вони і мають різну якість, яка залежить від вартості. На місяць одному хворому потрібно від 7 до 30 калоприймачів. Середня вартість одного становить 50 гривень.

Анатолій Дубовий каже, що міська влада виділяє лише 50 гривень на рік, і то – лише після відповідного звернення. В той час коли для забезпечення відповідними засобами потрібно близько 1500 гривень. Також зауважує, що того року кошти ще виділяли, а цьогоріч – припинили.

Пан Анатолій – мешканець Володимира-Волинського, де немає мецената, який опікувався би стомованими хворими. Обіцяні волинською облрадою калоприймачі за 10 місяців так і не дійшли до хворих, хоча з місцевого бюджету на їх потреби виділили 200 тисяч гривень.

Дещо ліпша картина у лучан: 60 пацієнтів щомісячно отримують по 5 калоприймачів завдяки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Заступник голови Фонду та депутат Луцької міськради Ірина Констанкевич вважає, що рада має простежити за реалізацією прав таких людей належним чином:

«Є належне законодавче забезпечення, про яке мало хто знає. Відтак, хворі не можуть опікуватись своїми правами і, відповідно, не відстають інформацію про те, що держава їм гарантує. Тому проблема гостра і потрібно зробити все для того, щоб 2016 року всі тендерні процедури були витримані і проведені вчасно».

Стомовані хворі на конференції, присвяченій реабілітації недуги, могли поставити свої запитання хірургу, представнику Управління охорони здоров’я і дистриб’юторам фірм-виборників калоприймачів та допоміжних засобів.

Новиною для стомованих виявилось функціонування спеціального кабінету для прийому в обласній лікарні, необхідність додаткової регулярної діагностики і право на державне забезпечення необхідними засобами. Наразі ж організація «Астома–Волинь» не має навіть приміщення для консультацій своїх членів.


До слова, засновник Фонду "Новий Луцьк" Ігор Палиця нещодавно заявив, що діяльність організації вже у 2016 році виходитиме за межі міста і поширюватиметься на всю область, тож, є надія, що за сприяння місцевої влади стомовані хворі отримуватимуть допомогу не лише в Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus